0

П ървата работилница за трахана в ивайловградското село Пелевун вече е законна.

Това съобщи за „Телеграф” биофермерката Теменужка Матева, която е собственик на цехчето.

Както „Телеграф” по-рано писа, узаконяването на производството на ястието, чиято рецепта в района е донесена от малоазийските българи, беше в процес.

Продава

Досега майсторката на траханата можеше да черпи гостите си, но не и да я продава законно. Сега всеки, който дойде, би могъл под нейно ръководство да си я приготвя в работилницата, но и да си купува от нея. Теменужка Матева е биоземеделец, а в отглеждането на зеленчуци и овошки е ангажирано цялото й семейство. Миналата година тя отвори и малка къща за гости, където могат да отсядат гостите, които идваха на кулинарен туризъм при нея.

Отдих

Това е едно от малкото места в Ивайловградско, където любителите на селския отдих могат да посетят и да се насладят на живота, въздуха и храната в провинцията.

Теменужка Матева посвети дълги години да възкреси характерния за Ивайловградския регион начин за приготвяне на тази вкусна храна и събуди интереса към нея чрез демонстрации и дегустации на фестивали в цяла България.

Фурор

Тя предизвика истински фурор на кулинарно изложение в италианския град Торино, където са участвали специалисти ферментатори от 128 държави.

Днес тя събира бактерии от сутрешните треви с роса и прави жив квас. С него замесва корите, които се изпичат на снежнобели чаршафи на слънце. Освен класическата трахана тя приготвя ястието и от лимец, влага зеленчуци, гъби и ароматни треви.