0

В се повече европейски държави използват животните за поддръжка на тревните площи, нещо, което е съвсем естествено. Така, вместо да се замърсява природата и звуковият фон с вой на косачки и мирис на бензин, стадата вършат това, което са правили откакто свят светува. Поредният пример е от полския град Гданск, където местните власти наеха на работа 15 овце според Euro Puls.

Мотлава

Животните ще поддържат тревата в парк край река Мотлава. Този необичаен, но древен метод е бил предпочетен от екологична гледна точка. Освен това спомагат за биоразнообразието на полезни видове растения.

Допълнителен плюс е фактът, че овцете ядат тревата, без да повреждат горните слоеве на почвата и по този начин освобождават място за нова растителност.

На този етап стадото ще поддържа трева в специално заградена зона. Според придвижването им тя ще бъде премествана.

Водопой

Служители в парка са осигурили място за хранене и водопой, както и за почивка и сън.

Полският експеримент ще се провежда до края на пасищния сезон. Всяка година той завършва по различно време в зависимост от климатичните условия.

За животните се грижи ветеринар, а територията, на която работят, е оборудвана с камери за видеонаблюдение и система за дистанционен контрол.

Проектът се реализира за първи път в Гданск. Ако бъде успешен, властите имат намерение да го приложат и в други паркове, а в бъдеще - и в други градове на страната.

Четириноги огнеборци

В Барселона създадоха специален “пожарен екип” от 290 кози и овце. Животните са натоварени със задачата да пазят испанския град от опожаряване, съобщава The Guardian.

Козите и овцете ще бъдат изпращани на различни “горещи” точки. Те ще ядат и утъпкват суха растителност, предотвратявайки разпространението на огъня.

Пилотният проект се тества в парка Collserola в Барселона, който обхваща около 8000 хектара. На територията му възникват около 50 пожара годишно.

По думите на представител на нестопанската организация Pau Costa Foundation испанските фермери от десетилетия използват кози и овце, за да създават противопожарни ивици. Днес Испания се връща все по-активно към тази изпитана през годините практика.

Андалусия

Някои региони на страната въведоха тази стратегия преди 20 години. Тогава в южната част на Андалусия започнаха да плащат на овчари, за да прекосяват обрасли равнини и долини с техните животни.

Оттогава регионалната програма значително се разшири и сега включва над 100 000 глави добитък, което е спестило на чиновниците около 75% от разходите за механично почистване на земите.

Пашата носи и други преимущества - животните пренасят семена и наторяват почвата.

Овцете и козите са всеядни, което допринася за биоразнообразието, като ограничава конкурентното предимство на някои растения.

Калифорния

Подобни инициативи има и в други страни. Например в Калифорния около дузина компании наемат кози за целенасочена паша, а в Португалия през 2017 г. стадо от 45 коня помогна за спасяването на Фая Брава - природен резерват в северната част на страната, от опустошителен горски пожар.

Свине пазят летище в Амстердам

През последните години многократно са наемани овце на “работа” в Брюксел, Белгия, и в най-големия парк на Мадрид, Испания. В Нидерландия пък властите наеха свине за защита на летището Схипхол в град Амстердам. Животните доста добре се справят с подплашването на птиците, които летят ниско над пистите и пречат на самолетите.