0

О вцете са много приятелски настроени и спокойни животни, които могат да съжителстват в хармония с кокошки, коне, кози и т.н.

Те дават мляко в по-малко количество и с повече мазнини, в сравнение с козите. Но млечните продукти от овче мляко имат много привърженици по целия свят.

Като всякаква друга фермерска дейност, за да отглеждате овце, са ви необходими три неща – земя-време-енергия. За стадо от 12-15 овце е необходима площ от около 1 хектар. Такова пасище ще осигурява до 70% от хранителните потребности на животните 9 месеца в годината. Първата година е най-трудна, тогава стопаните се запознават с особеностите на отглеждането на животните. След 3-4 години можете да станете експерт в отглеждането на овце, ако сте намерили пазар на млякото или месото. Тогава можете да направите и първата крачка към разширяване на стадото. Но имайте предвид, че овцете, както и другите стопански животни, не могат да остават без надзор дори за ден. Отглеждането на добитък коства усилия 365 дни в годината.

Заслон

Преди да дойдат животните, трябва да им осигурите място, където да ги настаните. За разлика от свинете, овцете не разрушават огради, за да избягат, нито ги прескачат като козите, за да изследват нови територии. Вашите овце сигурно никога няма да пробват да избягат, освен ако не се почувстват силно застрашени. Но могат да бъдат атакувани от хищници, които могат да бъдат много по-наблизо, отколкото си мислите – например съседските кучета. Опасни за тях са също лисиците, чакалите, вълците. Затова е хубаво да осигурите стадото с ограда с височина от поне 1,5 метра. Можете да закупите или изградите сами портативни огради, така че да местите стадото от едно място на друго в рамките на пасището. Това става, като разделите пасището на 5-6 еднакви части, във всяка от които пускате стадото за две седмици. В края на втората седмица ще забележите, че овцете са опасли 80% от растителността. Тогава блокирате достъпа до тази част и ги пускате във втората част, после в третата и т.н. По тази схема ще дадете възможност във всяка част растителността да се възстанови в рамките на 8-10 седмици. Но този ротационен принцип не действа, ако отглеждате повече от 60 овце на хектар.

Необходимо е да изградите и заслон, като тази конструкция не е нужно да бъде сложна. Достатъчно е да е затворена от три страни. Осигурете достатъчно площ – необходими са 3,25 кв. м на едно животно. Сложете и постеля, която ще пази овцете от нараняване, а също така ще ви помогне да поддържате по-чисто.

Диета

Както знаем, овцете са пасищни животни. Обичат трева, детелина, люцерна, бобови и др. Люцерната осигурява силна основа за добра паша, но трябва да осигурявате и друга разнообразна храна.

Много стари фермери осигуряват необходимата храна на овцете само с паша, царевица и сено. За целта е необходимо пашата да бъде с продължителност 7-8 часа на ден. Отделно на всяко животно се осигуряват 0,2-1,35 кг царевица и 0,9-2,20 кг сено от люцерна дневно.

Храненето е различно за млекодайните и месодайните породи. Принципът е, че месодайните могат да разчитат само на паша, сено и много малко количество зърно. Диетата на млекодайните пък е подсилена с комерсиални добавки, които съдържат по-голямо количество зърно. В същото време достъпът до зърно не бива да бъде 24 часа. Прекаляването с такъв тип храна води до здравословни проблеми. Зърното трябва да се внася в диетата на овцете бавно и в малки количества.

Много хранителни добавки за овцете съдържат около 20% протеин. Консултирайте се с ветеринар за това какви количества да давате на животните. Не забравяйте да осигурите и сол, която осигурява минерали.

Много фермери поставят и диск със сода за хляб в заслона, така че овцете да имат 24 часа достъп до нея. Смята се, че содата за хляб балансира киселиността в търбуха и така помага на храносмилането. Ако я давате на животните, трябва да им осигурите и 24-часов достъп до прясна вода в заслона. Поилки трябва да бъдат разположени и на други 2-3 места в пасището.

Дават мляко до 8 месеца след оагването

Женските се чифтосват обикновено на възраст 7-9 месеца, въпреки че някои животни могат да достигнат репродуктивна възраст на 14 месеца. Бременността трае около 5 месеца. След оагването овцата майка започва да дава мляко веднага. Но е добре да не я доите в първите 1-2 седмици. Причината е, че агнето има нужда от това първо мляко, особено през първите 36 часа. Често то е и неподходящо за хората. След това агнето се отбива и се захранва със заместители на млякото, докато майката се дои два пъти дневно.

1-2 седмици след оагването трябва да доите овцата майка в продължение на 4-8 месеца, сутрин и вечер. Като цяло месодайните породи дават мляко само за около 4-5 месеца, докато млекодайните до 8 месеца. Млеконадоят обаче зависи и от други обстоятелства, като например скъсяването на деня. Една овца дава около 90 кг мляко годишно, а млекодайните породи - 270-360 кг годишно.