0

П рез изтеклия период на места в Западна България (Кнежа, Кюстендил, Драгоман) бяха регистрирани минимални температури до минус 12-13ºС, но наличната снежна покривка в тези райони осигури защита за посевите с пшеница и ечемик, намиращи се във фаза трети лист. През следващия седемдневен период (10.02-16.02.2023 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми, които ще поддържат покоя при зимните житни култури и трайните насаждения, прогнозира Драгомир Атанасов, агрометеоролог в НИМ.

Повишение

През втората половина от периода се прогнозира съществено повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще остават под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви. До средата на февруари критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Дълбока оран

През периода се очаква постепенно подобрение на условията за подхранване на зимните житни култури с азотни минерални торове, за извършване на дълбока оран и предсеитбени обработки на полетата, предвидени за сеитба с пролетен ечемик и овес. Прогнозираните стойности на дневните температури в края на периода ще позволяват провеждане на зимните растителнозащитни пръскания при овощните видове.