0

С ухият период е времето/дните преди отелването, когато кравата почива и набира сили за лактацията. По това време млечността намалява и производството на мляко постепенно спира.

Важно е обаче да прехвърлите животното в групата на сухостойните крави. За да направите това, трябва да знаете точно каква е гестационната възраст на кравата, тъй като тя има нужда от около 60-70 дни за почивка преди отелване, пише „Говедовъд“.

Диета

За пресушаване на кравата се използват различни методи. Приблизително 70 дни преди очакваната дата на отелване диетата на кравата се променя. Намалете също броя на доенето на ден. Доенето се извършва в различно време, необичайно за една крава.

За да се намали производството на мляко, е необходимо да се премахнат сочните фуражи от диетата на животното. Те се заменят със сено. Концентратите също са временно изключени.
През топлия сезон, когато кравата пасе на пасището, спирате да я храните със зелена маса и концентриран фураж. Ако млечността не намалява, се препоръчва да се включат само груби фуражи в диетата.

Промените в графика за издояване на млякото водят до нарушение на условните рефлекси. Нервната система на кравите реагира на такива промени чрез намаляване на млечността. Понякога е достатъчно да промените обичайния режим на доене, тъй като производството на мляко значително намалява.
Много фермери използват тази техника много успешно.

В някои случаи дори не е необходимо да се променя диетата на бременна крава.

Вимето

Внимание! Когато започвате, трябва да сте по-внимателни към вимето. По това време има голяма вероятност от развитие на мастит. Веднага след като млякото спре да идва, което обикновено отнема около 7-12 дни, храненето на кравата трябва да се коригира така, че да включва всички необходими витамини, минерали и микроелементи.

Последните два месеца от бременността са много важни – по това време телето наддава на тегло и се развива много бързо. Липсата на хранителни вещества може да доведе до различни здравословни патологии.

Благодарение на календара фермерът знае приблизително колко време една крава носи теле, този документ помага да се подготви навреме за раждането му.
Първата стъпка е да се погрижите за подреждането на мястото за отелване. Какви мерки трябва да се предприемат преди това важно събитие: раждане на телето.

Изчистете бокса. Уверете се, че има чисто, меко легло от сено.
Обработете каналите за оборски тор с разтвор на вар.
Дезинфекцирайте копитата на кравата с подходящ дезинфектант.

Препоръка. На място, предназначено за отелване и престой на крава с теле, не трябва да има влага и течение. Струва си да се погрижите за доброто осветление.

Признаци

Малко преди раждането кравата започва да се държи неспокойно. Тя изпитва дискомфорт, така че за фермера е лесно да определи подхода на процеса на раждане по следните признаци:
– кравата поглежда назад
– пристъпва от крак на крак
– тя е заядлива
– животното яде много по-малко, пие малко
– външните полови органи са леко увеличени
– от вагината се отделя лигавичен секрет
– вимето набъбва, коластрата започва да капе.

През лятото животното може да се отдели от стадото и да се опита да се скрие в храстите. Кравата лежи дълго и мучи. Сигурен признак за началото на раждането е кравата, лежаща настрани (обикновено отляво). По това време е необходимо да се подготви всичко, което може да е необходимо по време на отелването – кърпи, топла вода, сапун, разтвор на калиев перманганат с концентрация 1%, йоден разтвор (5%), ножици.
Приготвяйки се така, чакаме раждането.