0

Е дин от вдъхновяващите примери за кръгова икономика в земеделието може да се види в Осоговската планина близо до Кюстендил, в селата с поетични имена Соволяно и Полска Скакавица. Името на второто село пък е свързано и с водопада Скакавица. Това са овощните градини на съдружниците Павел Желязков и Христо Близнаков. Стопанството, което се казва „100 процента био“, бе показано в средата на април в Деня на отворените врати на десетки фермери от цялата страна, дошли да почерпят опит как с минимални средства да постигнат по-висока ефективност в собствените си стопанства. Събитието бе организирано по проект „Мерки за енергийна ефективност и кръгова икономика за микропредприятия от хранителния сектор в България“, изпълняван от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и норвежката неправителствена организация Norges vel с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants) 2014-2021 по програма „Развитие на бизнеса, иновациите и малките и средни предприятия“.

Сокове

Фирмата е основана през 2014 година и вече произвежда висококачествени биологични плодове и сокове с минимален отпечатък върху околната среда. Продуктите се приготвят, без да се добавят захари, оцветители и консерванти. Те се правят от плодовете на собствени овощни градини с бионасаждения от ябълки, череши, сливи, малини, арония и орехи. Те се простират върху 800 дка, а сред дръвчетата често могат да се намерят дъхави планински билки и мащерка. Мястото е наистина романтично и отговаря на представите за био. Освен че водопадът е наблизо в един от имотите, които съдружниците купуват, имат и стара чешма на няколко века, която вероятно е служила и на животните за водопой.

Капацитет

Преди две години стопаните отварят и цех за сокове с капацитет 1000 тона годишно. Целта е да преработят бързо плодовете, които не може да поеме пазарът за прясна консумация. Собствениците подчертават, че когато не им достига биосуровина за соковете, те купуват от свои колеги, но не изкупуват и не преработват овошки, които са конвенционално отгледани. За да затворят напълно цикъла, планират и цех за сушене и замразяване на плодове и зеленчуци, който е с капацитет 1000 тона годишно.

Фотоволтаик

От година и половина към цеха действа фотоволтаична система за производство на ток. Консумацията е основно през деня, когато се ползва слънчевата енергия. Когато се налага консумация през нощта, се използва софтуер за минимална поддръжка на температурите. Инвестицията в инсталацията е 90 хиляди лева. За производството на сокове се използват панели от 80 кв.м, като остатъкът се продава. В цеха за сушене и замразяване се инсталира мощност от 225 кВт, която предстои да влезе в експлоатация.

Ефективност

За 2023 година финансовата ефективност е приблизително 22 400 лв. Според преценката на собственика Павел Желязков за около 4 години инвестицията ще се възвърне. При натоварване на мощностите ефектът ще е още по-голям, тъй като в момента предприятието работи на 25-30% от годишния си капацитет.

Отпадъци

Собствениците на фирмата се стремят да сведат до минимум и отпадъците при производството, така че да се намали в максимална степен отпечатъкът върху природата. За целта е изградена система за компостиране на растителните остатъци. В овощните градини се прилага капково напояване и други технологии за минимално използване на вода за напояване.

Мармалад

Съдружниците планират в близко бъдеще остатъкът от производството на сокове да се преработи на мармалад, така че едва 2% ще бъде генерираният краен отпадък, който ще се компостира с изрязаните клони, листа и други растителни остатъци от обработката на овощните градини.

Пазар

Собствениците продават плодовете и соковете изключително на българския пазар в специализирани вериги, малки магазинчета и заведения. Те твърдят, че в момента се учат и когато са готови, ще предлагат продукцията си и в чужбина. Соковете и плодовете могат да се поръчат и онлайн, казаха те.

2023 година в цифри

118,59 mWh произведена ел. енергия

37,348 mWh използвана еленергия в предприятието

81,242 mWh остатъчна еленергия на стойност по цени на свободния пазар 11 000 лв.

17 647 лв. стойност на използваната еленергия (ако цялата е закупена на свободния пазар)

6251 лв. заплатена еленергия по фактури

11 396 лв. спестени средства