0

Д о 30 март малки и средни градинари, както и собственици на малки и средни предприятия в агросектора могат да кандидатстват за безплатно обучение как да управляват с телефон градини и оранжерии на бъдещето. За целта те трябва да имат парници или зеленчукови градини на полето, които ще се превърнат в демополета. За това разказа пред „Телеграф“ Деяна Драгоева, координатор на проект AgroDigiRise на АгроХъб.БГ.

Умни машини

Проект AgroDigiRise се реализира с европейски пари, а АгроХъб.БГ.е един от четирите български хъба, които получават финансиране, а в ЕС те са около 180 в различни сектори на икономиката, обясни тя. Основната цел е да се използват умните технологии в помощ на икономиката, а в проекта на АгроХъб. БГ да са в помощ на малките и средните стопани в сферата на зеленчукопроизводство и лозарство. Основната причина е, че едрите фермери вече имат достатъчен финансов ресурс да ги използват, точно малките и средните изостават и не могат да си го позволят и затова имат нужда от помощ. Една от целите ни е също така да покажем на средните и малките стопани, че IT технологиите могат да бъдат достъпни за тях, допълни Драгоева. Че няма нищо сложно и страшно да бъдат използвани компютри, телефони, дронове и умни машини в производството. Напротив, ще намалят с дейностите и услугите, които предлага проектът, с около 30% нуждите от работна ръка.

Показват на другите

Стопаните, които ще бъдат одобрени, освен че трябва да имат оранжерии или полски градини, е необходимо да имат напояване, като най-добре е то да бъде капково. Няма значение колко са големи площите, те могат да бъдат и под един декар. Кандидатите обаче трябва да са регистрирани земеделски производители. Сензори и останалото смартоборудване ще бъде инсталирано безплатно. От своя страна фермерите се ангажират да показват на колегите си как действа тази система и какви са резултатите от прилагането й, обясни Драгоева. Практически техните стопанства ще се превърнат в своеобразни градини на бъдещето.

За час

Преди да започнат да управляват градините си с телефон или таблет, те ще преминат безплатен курс на обучение, който ще водят IT специалисти. Материалът по управление е толкова опростен, стъпка по стъпка, че за един час стопаните ще разберат как да управляват техниката и технологиите, обещават от Агрохъба.

Изкуствен интелект

Любопитно е да се научи, че информацията от това, което се прави при отглеждането на домати и пипер, ще получава изкуствен интелект. Практически фермерите с дейността си ще го обучават

в градинарство, в напояване, в защита, торене и прочее земеделски дейности. Целта е той на базата на придобития опит след това при различни условия да може да съпоставя и да препоръчва решения на фермерите, така че да вземат възможно най-правилните и печеливши решения, каза Деяна Драгоева.

Поливане, растителна защита и торене

Как ще изглежда подобна демоградина. Контролер ще поеме дейностите по напояване, мъглуване, торене, растителна защита, и др. Фермерът ще получава в реално време информация по тези параметри, дали растенията имат нужда от вода и колко, дали някакъв участък не е нападнат от болести и има нужда от растителна защита, дали температурата в оранжерията е по-висока от необходимото и т.н. На базата на тези данни стопанинът може да предприеме ръчно командване за подаване на необходимото количество вода, храна или препарати, които ще се задвижват чрез команда по телефона или таблета. Практически машините ще изчисляват точно необходимите количества и така няма да има разхищения. На полето пък дронове и сателити ще следят здравето и растежа на растенията и ще съобщават на стопаните от какво те имат нужда.

Фермерите ще преценят дали те да предприемат нужните действия, но могат да решат да предоставят на системата да управлява градините на автопилот.