0

П оредната оригинална рецепта за това как може да се използва всяка част от любимите на българина домати предостави градинарят Тихомир Трайков. Той показа уникални снимки на профила си във Фейсбук с червен пипер, но от доматени люспи. 

Керемиди

Люспите се сушат на слънце върху неглазирани керамични чинии, приготвени от Девина Деси, неговата партньорка в живота, която е отличен градинар и вае керамични съдове. Освен чиниите от неглазирана печена глина може да се използват и турски керемиди, каквито по старите селски къщи все още могат да се намерят, но преди това трябва много добре да се измият и дезинфекцират. В интерес на истината тези съдове и керемиди могат да се използват за сушене и на други плодове, както и люспите на червените чушки.  

Начин на приготвяне 

Процедурата е повече от проста. Най-лесно е, когато започнете да приготвяте доматения сок в буркани за зимата. Обелените люспи се отделят и се нареждат на един ред в чиниите или върху керемидите, но не се затрупват, а така, че да покрият съда. Те залепват и се оставят на слънце да съхнат. Когато са готови, се смилат. Най-лесно това става в електрическа мелачка за кафе. 

Зехтин или олио 

Важно е, когато смилате люспите, да добавите капка растителна мазнина, зехтин или олио, за по-хубав цвят и сочност. Червеният пипер от домати се държи в сухи стъклени буркани или в хартиени кесии. Добре е на дъното на буркана да се поставят няколко зърна ориз, за да поема излишната влага за всеки случай. 

Обелки 

В групата на нестандартните градинари е показана рецепта за това как да си приготвим червен пипер и от люспите на червените чушки. Когато печете пипера, обелките не се изхвърлят, а се процедира по същия начин, както с доматените люспи. 
Сушат се на неглазирана керамика или турска керемида. След това се смилат в електрическа мелничка за кафе. 

Джоджен

Тези, които желаят, могат към доматения червен пипер да добавят различни сушени градински подправки. Любителите на комбинацията домати с босилек могат да използват стрит босилек към пипера си. Но една чисто българска и още по-ароматна композиция е червен пипер от доматени люспи със сушен джоджен, която придава невероятен вкус и мирис на ястията. Комбинацията от подправки с доматените люспи могат да се съхраняват в различни бурканчета, които обаче трябва да бъдат надписани и да се добавят в зависимост от вкуса, който ви е необходим. 

Циганска баница

Особено подходящо е за циганска баница, любима закуска на децата от по-далечни времена. Препечена филия хляб или залчета от селски хляб, а може и току-що изпечена содена питка се топят в чиния, на дъното на която е сипан зехтин или шарлан, сурово пресовано олио, което има аромат на слънчогледово семе. След това се ръси с комбинацията от пипера от домати и джоджен. Джодженът може да се замени успешно с подправката, която няма съперници за българина - стрита суха чубрица. 

Сосът зрее на слънце и се залива със зехтин 

Един популярен и обичан начин за съхранение на доматите в Турция се казва салче. 
Салче е подобно на доматен сос, но неговата тайна е, че бурканите не се вакуумират, а се съхраняват на хладно, но запечатани преди това със зехтин. Салчето може да се използва като основа за пица или просто намазано на филия.
Приготвя се по следния начин. Доматите се нарязват и се варят на огън, докато се сгъстят. Добавя се сол на вкус. Изчаква се да изстинат и след това се нареждат в тави, покрити с хартия. Изнасят се навън на слънчево място, но и проветриво. Така стоят няколко дни, където се получава вид ферментация и допълнително сушене. Докато са навън, периодично през няколко часа трябва да се разбъркват с дървена лъжица. След това се насипват в буркани, запечатват се отгоре със зехтин. Затварят се и се държат на хладно от 4-5 градуса или хладилник.