0

Ч асове тренировки, дълга подготовка, вълнение и всичко това преди представяне в състезание, което продължава само няколко минути. Ще се изненадате колко отдавна датират тези куриозни спортове.

Спортистите се подготвят за „мига слава“ в продължение на много години и приемат тренировките си много сериозно. Част от тези състезания се използват като реклама или за привличане на масово внимание към събитие, а понякога просто са в памет на древни традиции.

Ботуши

Най-често срещаната област на такива състезания е хвърлянето на предмети на разстояние. Няма нещо, което да не е в състояние да хвърчи със състезателна цел - телефони, клавиатури, мишки (компютърни, разбира се). Мятането на мобилни телефони датира като състезателна дисциплина от Финландия през 2000 г.

На състезателите се раздават служебни телефони за мятане.

 На състезателите се раздават служебни телефони за мятане.

За отрицателно време този спорт се пренася и във Великобритания, Германия и Норвегия, печелейки все повече фенове. Световният рекорд за хвърляне на телефон на дълги разстояния при мъжете е 95 метра. За хвърляне е подходяща всяка марка и модел телефон с ограничение на теглото от 200 до 440 г. Ако се чудите кому ще дойде идеята да си метне личния телефон – това не се налага. Устройствата за мятане се предоставят от организаторите на състезанието.

Във Финландия от 1976 г. се провеждат турнири по мятане на гумени ботуши, като има определени стандарти за тях - размер 43, тегло 880-1050 г, височина 44 см (за мъжките) и размер 38, тегло 630 -750 г, височина 37 см (за женските).

Измерване на дължината на изплютия овчи тор в Ирландия.

 Измерване на дължината на изплютия овчи тор в Ирландия.
day.az

Екстравагантни спортни състезания има и сред фермерите – например по хвърляне на кокоши яйца (рекордни 98 м 51 см) или кравешки тор (81 м 10 см). В Северна Ирландия стигат още по-далече – състезание, което от незапомнени времена се провежда там, се състои в надплюване с дарадонки. Участниците в него лапват овчи тор и се стремят да го изплюят възможно най-далече. При това няма желаещи да се скатават – всички състезатели стриктно спазват правилата и са много отдадени. Победителите се радват като деца. Разбираемо – състезанието е само веднъж в годината и трябва да чакат, за да усетят отново тръпката. Остава им утехата, че имат цяла година за упражнения.

Чувал

Придвижването на определени разстояния по най-невероятни начини също е състезателна дисциплина на много места - бягане на ръце (рекорд 50 м за 16,93 сек), скачане на пого стик (пружинно устройство, рекорд 1,6 км за 12 мин 16 сек), пълзене (без да отлепяте коленете си от земята) ), бягане в чувал (10 км за 1 час 22 минути).

Състезанията по плюене на дистанция се провеждат ежегодно по целия свят. В Германия за тези цели се използва черешова костилка (рекордът е 28 м 98 см), а в Тексас се използва семка от диня (22 м 91 см). Почти всеки от нас се е опитвал да хване зрънце или бонбон с устата си. Ако имате успехи в това, тогава не пропускайте да участвате в турнир по улавяне на грозде. И може би ще успеете да надминете постижението на Пол Тауил от 99 м 82 см.

Вероятно "най-безтегловният" спорт може да се нарече поредица от състезания със сапунени мехурчета - за най-големите (рекорд - дължина 32 м).

Топрекордьорът Ашрита

Ашрита Фърман в опит да регистрира пореден рекорд.

 Ашрита Фърман в опит да регистрира пореден рекорд.
imdb.com

На 69, Ашрита Фърман е абсолютен маниак – до момента той е поставил 230 официални рекорда на Гинес, като държи първото място и със 100 едновременни рекорда. Роден на 16 септември 1954 г. в Бруклин (САЩ), Ашрита записва първия си официален рекорд на Гинес през 1979 г. Изявявал се е в 30 държави на 7 континента. Някои от рекордите му:

  • най-дълго разстояние, изминато с кълбо напред без прекъсване – 12 мили и 126 ярда (19 км и 426 м);
  • най-бързите 50 мили (80.45 км), изтичани с жонглиране – 8 часа, 52 мин 7 сек.;
  • най-дълго разстояние, преминато с балансиране на бутилка мляко на главата – 80.95 мили (130 км и 25 м);
  • най-бързо изминати 8 км на кокили – 39 мин и 50 сек.;
  • най-голямата конструкция от пуканки в света – торта, висока 20 фута и 10 инча (6 м и 35 см);
  • най-много премятания напред за един час – 1330 на брой (поставен в България през 2007 г.);
  • най-много стъклени чаши, балансирани върху брадичка – 81 броя.

* Очаквайте продължение!