0

Б ебек е един от най-хубавите квартали в европейската част на Истанбул.

Намира се в района на Бешикташ и е известен с луксозни крайбрежни къщи и ресторанти, кафенета и малък залив, където са закотвени множество яхти.

В съседство на юг и запад са богатите квартали Арнавуткьой и Етилер, където се снимат повечето от турските сериали, както и крепостните стени на Румели хисар.

Изгрев от Бебек

 Изгрев от Бебек
Telegraph.bg

Бебек е бил обособено място през османския период. Според османския пътешественик Евлия Челеби султан Мехмед II (известен още като Мехмед Завоевателя) назначава Бебек Челеби в района на Бебек да контролира сигурността. Бебек Челеби имал имение и градина, построени в квартала. След смъртта на този човек областта започва да носи името му.

Закуска

Буквалният превод на думата бебек от турски език е бебе, което отпраща към привлекателното разположение на квартала по брега на Босфора със своята дълбочина, защитен залив и широк изглед в двете посоки на плавателния проток. Смята се, че това наименование е кратка форма на името Боазън Гьозбебеий, превеждано буквално детето на Босфора, или по-свободно - окото на Босфора. Ако сте в Бебек, задължително си изберете някое от заведенията край брега. Можете да се насладите на изгрева откъм азиатската част, ако отидете за закуска. Както знаем, в южната ни съседка богатата закуска е типична, като на масата се слагат различен по вид сирена, кашкавали, плодове, зеленчуци, тестени изделия, сладки неща и задължително мед. Цената на една подобна закуска е около 70-80 лв., като със сигурност може да стигне за 4 или повече човека. В нея са включени напитки като кафе и чай, както и безалкохолни. В квартала е разположен Босфорски университет (Боаазичи Юниверситеси), държавен университет, създаден през 1971 г., който днес е сред водещите турски институции във висшето образование.

.

 .
Telegraph.bg

БГ училище

До Бебек се намира друг интересен квартал – Арнавуткьой. Известен е със своите исторически дървени имения с изглед към водата. Ако обичате морски дарове, това е мястото за вас! По крайбрежието на Арнавуткой има много рибни ресторанти. В близост е и Ортакьой - космополитен район на Истанбул, дом на истанбулчани от различни етноси като турци, гърци, арменци, евреи и други, а също и от различни религии. Кварталът е популярна туристическа дестинация със своите художествени галерии, нощни клубове, кафенета, барове, ресторанти. Тук се намират някои от най-престижните учебни заведения на Истанбул като Кабаташкия мъжки лицей и Галатасарайския университет. От него тръгва и Босфорският мост, един от двата моста, свързващи европейската и азиатската част на Истанбул. Една от най-старите сгради в Ортакьой е Турската баня, построена от прочутия османски архитект Синан през 1556 г. Още преди Освобождението, а и след него чак до Балканската война, квартал Ортакьой е средищно място за българската общност в Истанбул. Тук дълги години се намира Екзархийският дом, където резидира българският екзарх. В Екзархийския дом в Ортакьой се провежда през 1871 г. Първият църковно-народен събор, избрал за екзарх Антим I и утвърдил подготвения предишната година Устав за управлението на Българската екзархия. Канцеларията на Българската екзархия се помещава в сградата в Ортакьой до1907 г., когато по настояване на екзарх Йосиф е закупена нова сграда в истанбулския квартал Шишли. В квартала е имало и българско училище.

.

 .
Telegraph.bg

Мишлен

Пълно с древни места, уникална красота и несравними дестинации, посещението на Турция е незабравимо изживяване. Истанбул е град, пълен с чар, където миналото върви ръка за ръка с настоящето и всяка стъпка изважда наяве реликва от отминали времена. Грандиозният град е погълнал най-доброто от двата свята на кръстопътя на два континента. Със своите красиви исторически забележителности, изключителна кухня, оживен нощен живот, фестивали на изкуството и музиката, празник на вярата, лабиринти от пазари и търговски пасажи, туптящото сърце на Истанбул и душата на Босфора са мечтата на пътешественика.

Турската кухня е определящ елемент от културата. Всяко ястие на турската трапеза има история зад себе си, пренасяща огромно културно натрупване до съвремието. Традиционната кухня предлага различни вкусове, от силно овкусени шишчета до вегански специалитети, приготвени в зехтин. Истанбул, сред водещите световни центрове за гастрономически туризъм, стана 38-ата международна дестинация, която има ресторанти със звезда „Мишлен“. В града има един ресторант с две звезди, шест с една звезда, два със зелена звезда и 52 препоръчани ресторанта. Измир и Бодрум също се присъединиха към Истанбул като двете нови турски територии с „Мишлен“.

.

 .
Telegraph.bg

Пазар

Анадолската страна на Истанбул предлага много очарование – особено красив е крайбрежният квартал Кадъкой. Улиците, простиращи се от фериботното пристанище, гъмжат от класически кафенета, модерни многофункционални кафенета, удвоени като книжарници, арт центрове и продавачи на шик, ретро сувенири, оживени иновативни барове, непринудени ресторанти и малки бутици. Намиращият се там пазар също така предлага различни артикули от съществено значение за вашата кухня, отговарящи на различни предпочитания. Той предлага широка гама от храни, напитки и турски кулинарни изкушения за всеки вкус. Ако искате да опитате лилави маслини, пресни баклави и риба – там е мястото.

Улица „Багдат“ е 9-километрова, разположена е в истанбулския квартал от азиатската част Кадъкой. Описвана като модерна и елегантна версия на улица „Истиклал“ в Бейоглу, улица „Багдат“ е мястото, където местните жители на Истанбул се събират, за да пазаруват луксозни марки и да вечерят в класни ресторанти. Улицата минава успоредно на морето и е домакин на множество паркове с изглед към морето.

Султан Мурад IV завладява Багдад през 1638 г. и променя името на улицата на „Багдат“, за да отпразнува победата си, защото именно това е пътят към завладения град. Султан Мурад и неговите наследници построили чешми за пътниците по протежение на улицата.

15 000 ръчно изработени плочки в културния център Ататюрк

 

Напълно реконструиран за 2,5 години от Министерството на културата и туризма, една от отличителните черти на новопостроения истанбулски културен център „Ататюрк” на площад „Таксим“, е глобусът с червени плочки, в който се помещава оперна зала с 2040 места.

Емблематичната керамика е произведена в съответствие с акустичните нужди на комплекса във фабриката на Кале Серамик в Чанаккале. Всяка от специално проектираните 15 000 керамични плочки е ръчно изработена в Atolye Kale, която е основана, за да подпомага достъпа на жените, търсещи работа, до възможности за работа. Всяка седмица в залата има концерти на Истанбулския симфоничен оркестър, като гост диригенти и концерт-майстори са едни от най-титулуваните музиканти в Европа. Атмосферата в залата е приятна и уютна. Снимането е забранено, както и внасянето и консумирането на храна. Акустиката в залата е фантастична и препоръчвам на всеки ценител да посети някое от организираните в културен център „Ататюрк” събития. Постоянните концерти включват Президентския хор за класическа турска музика, Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския държавен симфоничен оркестър и Истанбулския държавен турски музикален ансамбъл.