0

В сезона на зимнината, когато варим лютеница, компоти и сладка, изгарянията и битовите инциденти зачестяват. Причината за това е, че повечето хора работят предимно с огън и газ, по-малко с ток. Заради подценяването на ситуацията се стига до сериозни изгаряния. За щастие повечето се лекуват в домашни условия, но има и такива, които ни изпращат в болницата. Кои части от тялото изгаряме най-често, след колко години може да поискаме да премахнем белега, станал след досега с огъня, и възможно ли е това, отговорите дава д-р Мартин Мартинов, началник на Отделението по изгаряния и пластична хирургия – деца, в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, специалист пластично-възстановителна и естетична хирургия.

„Около 3400 пациенти годишно имат нужда от болнично лечение, част от тях са с изгаряне, част от тях са приети за реконструкция, свързана със старо изгаряне, което касае възстановяване на функцията и една голяма част са свързани с реконструкция на хронични рани, травматични дефекти, увреди от съдови и метаболитни заболявания.

Най-често

Началникът споделя, че най-често горим ръцете и краката си с гореща течност, които преобладават при децата и възрастните хора. „На второ място са пламъковите изгаряния. Тази година имаме бум на изгарянията с газова бутилка“, посочва той и добавя, че високата температура от горенето на пропан-бутан, особено на закрито, води до увреждане на дихателните пътища под формата на изгаряне на горни дихателни пътища, а понякога има и инхалация с пушечни газове. „Често има риск за живота на тези пациенти. Лечението е свързано с много оперативни етапи, с хирургични интервенции, рехабилитацията и възстановяването са много дълъг процес“, обяснява специалистът. Според него причината за честите инциденти с газови бутилки от една страна е неизправността и неправилното им рециклиране, а от друга, че хората сами пристъпват към това да ги свържат към мрежата или ги модифицират, без да знаят как се прави това. Д-р Мартинов коментира, че пострадалите при битови пожари зачестяват при тях през зимата, защото тогава хората боравят неправилно, или използват неизправни отоплителни уреди както на ток, така и на дърва. „Дървата и електричеството са едни от водещите причини за пожарите в дома. Има и такива, които са свързани с неугасена цигара, но те са по-редки“, казва той.

Степени

Медикът обяснява, че три са степените на изгарянията. „Не е важен само процентът на пораженията, тъй като от една страна той характеризира изгарянето, но дълбочината също има изключително важно значение. Това определя възможностите на раната да бъде самостоятелно затворена с помощта на организма; определя времето, през което ще бъде отворена входна врата за инфекции и до голяма степен определя прогнозата дали ще се формира или не белег“, обяснява той. Той коментира, че слънчевите изгаряния, от които му се оплакват пациенти, защото ги боли, са първа степен, но те се лекуват в домашни условия и не са опасни за здравето и живота на пациента, като там е необходима превенция и профилактика, за да не се допускат. „Втора степен се разделя на две – по-повърхностна и по-дълбока, но тази оценка може да бъде направена от специалист или специализирана апаратура. Втората степен е свързана с формиране на мехури, които се пукат и тогава се превръщат в рани, които са входна врата за инфекциите“, пояснява медикът и акцентира на това, че е много важно да се прецени колко е дълбока дадената рана. Той обяснява, че повърхностната втора степен оздравява за 10 дни, без да остава белег, но дълбоката оздравява за 21 дни и е възможно да се образува твърд или надигнат белег, като те могат да доведат до ограничаване на функцията на крайник, става и др. По думите му третата степен се отличава от първата с това, че при нея няма болка, но винаги лечението трябва да се случва в болница и то е оперативно. „При нея дълбочината е много голяма, нервните окончания са унищожени и тези изгаряния не са болезнени“, коментира специалистът.

Белези

Лекарят обяснява, че белезите не могат да се премахнат окончателно, а те се заместват от друг, който е по-малък, не е твърд и с цвят, близък до този на здравата кожа, но това се случва след едва 2 години, тъй като през това време белегът „зрее” и не бива да се пипа. „Идеята е новият белег, който ние направим, да бъде скрит и едва забележим“, казва той и уточнява, че един белег може да бъде изцяло изрязан, но това дава началото за появата на нов. Д-р Мартинов дава три съвета за повлияване на отпечатъците, останали по кожата ни след съприкосновение с врялата вода, огъня или при поразяване от ток. „Едното нещо е да се използва хидратиращ крем или хидратиращо мляко и да се прави масаж на засегната зона няколко пъти дневно. Белегът трябва да бъде добре хидратиран, тъй като той не съдържа потни и мастни жлези. Второто нещо, което работи, са силиконови плаки и покрития, с които отново се дава възможност да се хидратира дълбоко белегът. При белези помага и компресивното бельо или бинт, което ще позволи трудното му кръвоснабдяване“, посочва той, но предупреждава, че който и похват да се използва, трябва да каже специалист, който ще каже и колко често да се прилага.