0

„Съдията, съдията... Дядо Мраз!“ - преди дни в приложението на вестник "Телеграф" - „Златно време“ бе представена първата част от топ гафове на футболни рефери, заради които запалянковците поздравяват майките им. Ето я и втората част.

РАЗПЛАКАХА МИЛИОНИ: Ето ги топгафовете на футболните рефери! (СНИМКИ)

Световното първенство в Испания през 1982 г. преминава изцяло под скандала на полуфиналния мач между Германия и Франция. При една от френските атаки вече по време на продълженията настъпва жесток сблъсък между французина Патрик Батистон и вратаря на Германия Тони Шумахер. Сблъсъците между нападател и вратар винаги са много драматични и нерядко завършват с изнасяне на нападателя на носилка от терена. В случая обаче нараняванията на Батистон се оказват изключително сериозни и се налага той да бъде настанен в болница. Наред с Шумахер, който е обявен за чудовище, упреците се изсипват и върху съдията Чарлз Корвер от Холандия, който не показва на вратаря дори и жълт картон. Така Шумахер остава на терена, а след това той има нещастието и да спаси няколко дузпи, с което отборът му продължава на финала. Според спецовете по футболно съдийство сблъсъкът едва ли е провокиран умишлено от страна на германския вратар и като се има предвид, че вратарят е играл за топката, даването на картон и изгонването от игра биха били неправилно съдийско решение.

Божията ръка на Диего Марадона

 Божията ръка на Диего Марадона
архив

Греъм Пол не се скъпи на картони.

 Греъм Пол не се скъпи на картони.
Ройтерс

Грешник

Стигаме да световното в Мексико през 1986 г. Там в грешник на шампионата се превърна румънският съдия Йон Игня, който ръководи мача Франция – Бразилия много добре до края на редовното време и продълженията, когато идва времето на дузпите. При едно от изпълненията – на футболиста от Франция Бруно Белон, топката се удря в гредата, връща се на терена, удря се в гърба на вратаря и влиза във вратата. Една доста спорна ситуация. Според футболния правилник голът не трябва да бъде зачетен, тъй като при изпълнение на дузпи след края на редовното време топката не трябва да се се докосва до футболист, след като се е отбила от вратата. Реферът Йон Игня обаче признава гола и с това предрешава крайния резултат и победата на Франция.


Докато сме на Мондиала в Мексико, не може да не отбележим и още един скандал, който журналистите с основание наричат „футболното престъпление на века“. Става дума, разбира се, за гола с ръка на Диего Марадона в мача на Аржентина срещу Англия. След мача дон Диего напълно безскрупулно заяви, че при отбелязването на гола му е помогнала Божията ръка. Наред с него обаче си го отнася и българският съдия Богдан Дочев, който е страничен рефер на срещата. А главният съдия Али Бенасьор от Тунис си изми ръцете, като стовари цялата вина именно върху българина, който не му бил сигнализирал, че голът е вкаран с ръка. В това има известна доза истина, но след като цял стадион видя гола с ръка, главният съдия да твърди, че не го е видял, не говори добре за реферските му умения. Или за зрителните му способности.

След секунда Ким Милтон Нилсен ще извади червения картон и ще посочи на Бекъм пътя към съблекалните.

 След секунда Ким Милтон Нилсен ще извади червения картон и ще посочи на Бекъм пътя към съблекалните.
архив

Скок

Ще направим малък скок във времето с 10 години - от 1986 г. ще се пренесем направо в 1998 г. на Мондиала във Франция. Грешникът там е датският топ рефер Ким Милтон Нилсен, който в осминафинала Англия – Аржентина гони капитана на британците Дейвид Бекъм, който уж бил ударил без топка Диего Симеоне. Проверка на видеозаписите след края на мача показва, че такъв удар няма. И за да затвърди окончателно, че е 12-ият играч в състава на Аржентина, по време на същия мач датчанинът отменя и напълно редовен гол на англичаните при резултат 2:2. Така вместо с победа на англичаните в редовното време мачът стигна до дузпи, където те загубиха.
Една ситуация, която спокойно би могла да кандидатства за класацията „Топ идиот“. Тя е от световното в Южна Корея през 2002 г. и е от мача Турция – Бразилия. Турският играч Хакан Юнзал шутира силно топката. Тя се удря в крака на Роналдо, който пада на земята като се държи за... главата. Невъзмутимият рефер кореецът Ким Йонг обаче вдига червен картон на турския състезател и така комшиите остават с човек по-малко и губят мача.

Абсурд

Ще завършим с още едно абсурдно и неподлежащо на коментар съдийско решение от световното в Германия през 2006 г. Там по време на срещата между Австралия и Хърватия главният съдия Греъм Пол хвърля в потрес всички разбиращи поне малко от футбол, след като в рамките на 90 минути вдига цели три жълти картона на един и същи футболист – хърватина Йосип Симонич. И чак след третия жълт Симонич най-накрая се сдобива и с четвърти картон, този път червен. И най-големите лаици в света на футбола знаят, че един футболист може да получи не повече от два жълти картона, като след втория трябва да му се вдигне червен и да бъде отстранен от терена. Да, това го знаят и най-големите лаици, но очевидно не и „професионалистът“ Греъм Пол, съдия от родината на футбола – Англия.