0

„Съдията, съдията... Дядо Мраз!“ Всъщност завършекът на скандирането на футболните фенове е различно и това го знае всеки, който поне веднъж през живота си е попадал на футболен стадион.

Паул Брайтнер вкарва спорната дузпа, която допринася Германия да стане световен шампион през 1974 г.

 Паул Брайтнер вкарва спорната дузпа, която допринася Германия да стане световен шампион през 1974 г.
архив

Продължението завършва с едно далеч не литературно изразяване на чувствата на публиката по отношение на сексуалните предпочитания на рефера, а често и на неговите помощници на терена. Често го отнасят и резервните съдии. А след като беше въведена системата ВАР, обслужващите я дори по-често от съдията на терена разбират за нетрадиционните си сексуални предпочитания от най-яростните фенове на отборите. Едва ли има голям футболен турнир – световно или европейско първенство, което да няма поне по един скандал, свързан с отсъжданията на реферите. Тези скандали се отразяват особено силно, когато в резултат от тези грешки възникват голове, определящи носители на купи и шампиони. В приложението „Златно време“, което получавате с вестник „Телеграф“ и в Telegraph.bg, ще се опитаме да съберем в едно най-големите съдийски грешки на зеления футболен терен на най-високите спортни форуми за този спорт - мондиалите, които са разплакали милиони фенове.

Голът фантом на Хърст на световното през 1966 г. в Англия

 Голът фантом на Хърст на световното през 1966 г. в Англия
архив

Трудно е да се определи коя е първата фатална грешка, донесла титла на едни за сметка на други. Затова ще заложим на финала на Световното първенство през 1966 г. в Англия. В редовното време резултатът е 2:2 и се стига до продължения. В 11-ата минута на първото продължение Алан Бол центрира, Хърст овладява топката и стреля. Топката се удря първо в напречната греда, а след това тупва около голлинията и е изчистена. Според помощник-съдията Тофик Бахрамов от СССР обаче има гол. И така Англия отново излиза напред в резултата. В историята на световния футбол този гол е един от най-спорните и е известен като „голът фантом“. В продълженията островитяните вкарват още два гола и така стават световни шампиони. Остава обаче въпросът, ако голът на Хърст не беше зачетен от рефера Бахрамов, дали това щеше да бъде крайният резултат? Що се отнася до рефера, до края на кариерата си той така и не признава, че е направил грешка.

Възмездие

Има една приказка, че възмездието може и да закъснее, но идва. Почти половин век по-късно, през 2011 г., пак в двубой между Англия и Германия Франк Лампард вкарва редовен гол за островитяните, но съдията Хорхе Лариодна го отменя.

Ужасяващият сблъсък между Тони Шумахер и Патрик Батистон.

 Ужасяващият сблъсък между Тони Шумахер и Патрик Батистон.
архив

Голям съдийски скандал има и по време на световното по футбол през 1974 г. във ФРГ. До финала там достигат отборите на Холандия и Германия. А за съдия на тази най-важна среща е назначен англичанинът Джак Тейлър. Финалът завършва с победа на Германия с 2:1 и с всеобщото мнение, че реферът е опорочил мача, като е ударил едно яко рамо на немците. Става дума за твърде спорната и съмнителна дузпа, която той отсъжда в 25 мин. в полза на Германия, която звездата на отбора Паул Брайтнер реализира. Трябва да се каже обаче, че още в началото на мача съдията Тейлър свири първо дузпа за холандците, която Йохан Неескенс реализира във 2 мин. Мнението на футболните специалисти е, че и двете дузпи са съмнителни и над 90% от анкетираните рефери твърдят, че не биха ги свирили. Още повече на финал на световно първенство, където зарядът е изключително голям.

Отмяна

Следвайки хронологията на световните първенства, спираме на следващото – в Аржентина през 1978 г. Там най-скандалното отсъждане не е на финала, а още в груповата фаза, в трета група по време на мача Бразилия – Швеция. В последните секунди на мача Зико вкарва топката във вратата на противника. Реферът Клайв Томас от Уелс обаче отменя гола, тъй като по собствените му думи секунда по-рано бил свирил край на мача. Така Бразилия остава на второ място в групата. На това първенство след груповата фаза отборите се разделят отново на групи, като до финала достигат водачите в двете групи. Бразилия не успява да се пребори с Аржентина и така в крайна сметка остава на трето място. Не се знае обаче как би се завъртяла футболната рулетка, ако чернодрешкото от Уелс не беше отменил бразилския гол в мача с Швеция.

*Следва продължение!