0

Б ританският крал Чарлз Трети, воден от своите непоклатими принципи за опазване на околната среда, ще облече за коронацията одежди, вече носени от неговите предшественици, вместо да си поръча нови, съобщи Ройтерс.

По време на церемонията монархът ще получи регалии, натоварени с религиозна и историческа символика. Много от тези предмети, сред които короните и скиптрите, датират от векове, но Чарлз също така ще използва отново някои облекла, които са се появявали на коронациите от 1821 г. насам, „в интерес на устойчивостта и ефективността“, съобщи Бъкингамският дворец.

Сред одеждите, които ще се появят отново, ще бъде коронационната ръкавица, изработена за неговия дядо Джордж Шести. „Имаме прекрасен, екологичен крал, който използва нещо повторно, вместо да си купи нова ръкавица“, каза Дебора Мур, главен изпълнителен директор на компанията „Дентс“, изработила ръкавицата със златна бродерия за коронацията на Джордж Шести през 1937 г.

Напомняне

„За нашия изключително модерен крал това е и проява на приемственост, поглед назад към миналото“, каза Мур, чиято фирма също изработи ръкавицата за коронацията на майката на Чарлз, кралица Елизабет Втора. По време на церемонията ръкавицата, изработена от бяла кожа и бродирана с позлатена метална нишка, се поставя на десницата на монарха като напомняне, че суверенът трябва да проявява кротост при събирането на данъци.

Крал Чарлз ще носи и Colobium Sindonis на дядо си - бяла ленена туника, както и неговия колан за меч, като по този начин отново ще избегне традицията да си поръча нови.

Ретро

Други регалии, които Чарлз ще облече по време на службата, са с корени отпреди 1000 години - от времето на неговите нормандски предшественици. Те включват „супертуника“ - връхна дреха от златна коприна с ръкави и цяла дължина. Тя е била изработена за коронацията на крал Джордж Пети, прадядото на Чарлз, и е носена от следващите монарси, включително и от Елизабет Втора. Върху нея Чарлз ще облече императорската мантия, ушита от златотъкан плат и първоначално изработена за коронацията на Джордж Четвърти през 1821 г.

Ето какви още символи на властта ще има по време на церемонията:

Кралска сфера - златна сфера, датираща от 1661 г., върху която има кръст със скъпоценни камъни и е опасана от две ивици със скъпоценни камъни. Символизира държавността и ролята на британската монархия на защитник на християнската вяра. По време на част от церемонията по коронацията монархът носи сферата в лявата си ръка.

Кралски скиптър с гълъба - скиптър, датиращ от 1661 г., на чийто връх има гълъб, символизиращ Светия Дух.

Кралски скиптър с кръста, или Скиптър на Свети Едуард Изповедник, наричан още Дълъг скиптър - скиптър, датиращ от 1661 година. На върха му има кръст. Модифициран е през 1905 г., за да може към него да бъде добавен 530-каратовият диамант, наречен Кулинан 1, известен още и като Голямата звезда на Африка. Кулинан 1 в миналото е бил част от 3106-каратовия диамант Кулинан, открит на 26 януари 1905 г. в мина в района на Претория, в Южна Африка. Диамантът Кулинан носи името на сър Томас Кулинан, който е бил собственик на мината, в която е бил открит камъкът. Диамантът Кулинан е бил подарен на крал Едуард Седми за 66-ия му рожден ден от правителството на Трансваал, територия в североизточната част на Южна Африка, която чрез този дар е благодарила на краля, че й е предоставил независимост. Диамантът Кулинан пристига в Лондон през 1907 г., а година по-късно е пратен от краля в Амстердам на диамантената компания „Ашер Даймъндс”, където е взето решение диамантът да бъде разделен на няколко части и така се появява диамантът Кулинан 1. Заедно с другите парчета той е върнат на монарха.

Държавен меч - най-големият меч на британската кралска династия. Представя се на краля по време на церемонията по коронацията, след което се връща в съкровищницата. Използва се и по време на тронното слово, произнасяно от монарха в британския парламент. На дръжката на меча са възпроизведени лъв и еднорог. На меча има и редица гербове, сред които кралският герб и гербовете на четирите нации в състава на Обединеното кралство.

Предоставеният за постоянно ползване инкрустиран с камъни меч, изработен през 1820 г. - единственият меч, който се предоставя за ползване от монарха, докато останалите само му се представят по време на церемонията по коронацията. Скъпоценните камъни по него са инкрустирани така, че да образуват емблемите на нациите в Обединеното кралство - розата за Англия, детелината за Ирландия и магарешкият бодил за Шотландия. На меча някои скъпоценни камъни образуват и дъбови листа, жълъди и лъвски глави. Той има стоманено острие със златен обков, като скъпоценните камъни са именно върху острието.

Останалите мечове в кралската съкровищница са Мечът на духовното правосъдие, Мечът на временното правосъдие и Мечът на милосърдието, като острието на последния е символично счупено накрая. Тези три меча също се използват по време на церемонията по коронацията на монарха.

Корона на кралица Мери - носи се от кралиците консорт по време на церемонията по коронацията на съпрузите им. Името й идва от кралицата на Англия, Шотландия и Ирландия Мери от Модена, втората съпруга на крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия, станал после и крал Джеймс Седми на Шотландия. Но състоянието на тази оригинална корона на кралица Мери през вековете се влошава. Ето защо се стига до появата на нова Корона на кралица Мери, проектирана за кралица Александра, съпругата на крал Едуард Седми. Тя обаче била издържана в по-европейски стил. След това е създадена друга Корона на кралица Мери, която е в британски стил и е предназначена за кралица Мери, съпругата на крал Джордж Пети. Висока е 25 сантиметра, тежи 590 грама, от позлатено сребро е, има около 2200 диаманта. Първоначално в короната са били инкорпорирани и диамантите Кохинор, Кулинан 3 и Кулинан 4. През 1914 г. обаче те са заменени от кристални копия. Сега Камила ще носи именно тази корона. За целта в нея са внесени някои промени, уточни БТА. Диамантите са върнати на мястото на кристалните имитации. Тоест добавени са отново диамантите Кулинан 3 и Кулинан 4 плюс диамантът Кулинан 5, които са все части от прословутия огромен диамант Кулинан. По този начин Камила ще отдаде почит на покойната Елизабет Втора, която е носила всички тези диаманти под формата на брошки. Но към Короната на кралица Мери, която ще носи Камила на коронацията, не е добавен диамантът Кохинор, който сега е част от друга корона - тази, която кралицата консорт Елизабет, съпруга на Джордж Шести, е използвала по време на тяхната церемония за коронация. Димантът Кохинор, който е 105,6-каратов, е обект на полемика и върху него претенции са предявявали досега правителствата на Индия, Иран, Пакистан, Афганистан и дори талибаните. Британското правителство казва, че диамантът е бил придобит от него законно.

Корона на Свети Едуард Изповедник - централен предмет в кралската съкровищница, носи името на Свети Едуард Изповедник и версии на тази корона винаги са били използвани за коронясването на английските и британските монарси от ХIII век насам. Настоящата версия на короната датира от 1661 г. Тя е от злато, висока е 30 сантиметра, декорирана е с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъка, сред които аметисти, рубини, сапфири, топази, турмалини, гранати.

Имперска държавна корона - също централен предмет сред кралските регалии. Тя е от злато, обсипана е с много скъпоценни камъни, включително 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда, 5 рубина. Носела се е от монарха по време на коронациите и особено когато той напуска Уестминстърското абатство след церемонията по коронацията. Носела се е от монарсите и по време на церемонията на тронното слово в парламента. Сега обаче се очаква появата й на церемонията да е по-мимолетна в съответствие с желанието на Бъкингамския дворец церемонията да бъде по-модерна и да въплъщава една по-съвременна и ориентирана към бъдещето визия за монархията. А Имперската държавна корона се асоциира с миналото. Така че се очаква Чарлз Трети да носи тази корона за кратко по време на церемонията по коронацията и после при появата си на балкона на Бъкингамския дворец след кралската процесия, отбелязва изданието „Таун енд кънтри”.