0

У нищожителните земетресения, ударили Югоизточна Турция и съседна Сирия, отнеха живота на хиляди. Открай време хората са склонни да обясняват природните катаклизми с Божия гняв, наказващ грешното Човечество. През последния век особено сред християните обаче зачестиха тълкуванията, че земетресенията са знамения за Последните времена преди края на света и Второто пришествие на Христос на Земята.

Евангелисти

Като основание за това се привеждат думите на самия Спасител, упоменати в Библията от трима от евангелистите. В тях Иисус описва точни знамения в бъдещето, по които хората да разпознаят времето на неговото ново идване на Земята.

А ето и трите пасажа за този момент, предаден от евангелистите Матей, Марко и Лука.

„Народ ще се вдигне срещу народ и царство срещу царство, ще има недостиг на храна и земетресения на много места.“ (Матей 24:7)

„Народ ще се вдигне срещу народ и царство срещу царство, ще има земетресения на много места, ще има недостиг на храна.“ (Марко 13:8)

„Ще има силни земетресения и на много места ще има смъртоносни зарази и недостиг на храна, и големи знамения от небето.“ (Лука 21:11).

Тълкувания

Тълкуватели на светите книги изтъкват, че описаното удивително напомня съвременния свят. Според една теория Последните времена вече са започнали с началото на Първата световна война през 1914 г., но мога да завършат всеки момент. Оттогава доста от библейските пророчества са се случили - плъзнаха доста зарази, като една обиколи света и се превърна в символ на Последните времена – вирусът Ковид-19.

Иисус също така използва смоковницата като символ на неговото идване на земята и Страшния съд, на който Бог ще изправи живи и мъртви.

Цялата статия може да прочетете в броя на 8 февруари (сряда) на в. „Телеграф“ и неговото сп. „Чудеса и Вяра“. Не изпускайте още уникални и интригуващи четива в списанието за духовност на България, което излиза всяка сряда с вестник „Телеграф“.