0

Б отаници успяха да отгледат отдавна изчезнал дървесен вид, след като засадиха само една семка на 1000 години. Тя била открита по време на разкопки в Юдейската пустиня, проведени през 1980 г., съобщават „Лайв Сайънс“ (Live Science) и Си Ен Ен (CNN).

Израелските изследователи, участващи в проекта, разказват, че дървото, наречено от тях Шеба, вероятно е било източник на лечебен балсам, описван в Библията и други древни текстове. Този фитопродукт е свързан с чудни изцеления в книгите Битие и на пророците Йеремия и Иезекиил. Проучванията показват още, че растението има биологично активни съединения (като пентациклични тритерпеноиди), лекуващи онкологични заболявания.

Разкопки

Открита по време на археологически разкопки в района на Вади ел-Макук, северно от Йерусалим, находката била непокътната. Екипът, ръководен от д-р Сара Салон, го засажда за по-нататъшно изследване преди десетина години. В момента дървото е с 3 метра височина, което позволява да бъдат изследвани пълните му свойства.

Учените, провеждащи сега новото изследване, не успяват да идентифицират вида на дърво само от семето. Според тях е възможно дървото да е източникът на библейския „цори“ - екстракт от лечебно растение, свързано с историческия регион Галаад на север от Мъртво море в долината на Йорданския разлом. Тази планинска и гориста област, сега част от Йордания, е била интензивно култивирана.

Палма

Британският биолог д-р Лузи Колвил (което не е част от изследването) коментира, че е истинско чудо как толкова старо семе се е съхранило, а след това е покълнало. „Това, което е изненадващо в тази история, е, че това е само едно семе и да имаш един шанс то да покълне е голям късмет“, категорична е тя. В тази връзка ботаниците разкриват, че за да отгледат древното дърво, са използвали свой предишен опит със семена от финикова палма на възраст от 2000 г.

Изчезналото растение е лекувало по времето на пророк Йезекил.

 Изчезналото растение е лекувало по времето на пророк Йезекил.

Подходът включвал накисване на мистериозното семе от Юдейската пустиня във вода, смесена с хормони и тор, преди да бъде засадено в саксия със стерилна почва. Салон разказва още, че за около пет седмици и половина семето взело, че покълнало за изненада на всички. След това екипът използвал радиовъглеродно датиране на органичната материя, за да оцени възрастта на растението. Така открили, че то спи под земята от 993-1202 г. сл. Хр.

Тамян

„Не след дълго дървото започна да пуска листа“, спомня си д-р Салон. Тя започва да споделя негови изображения с ботаници от цял свят. Засега надделява мнението, че библейското дърво принадлежи към рода Комифора (Commiphora), семейство Бурзерови (Burseraceae). В него влизат около 200 вида, включително смирната и тамянът. Те се срещат предимно в Африка, Мадагаскар и Арабския полуостров.

ДНК

Изследвания на дървесното ДНК в университета Джордж Мейсън във Феърфакс, Вирджиния, обаче изумяват учените, защото се оказва, че дървото не съответства на нито един познат вид Commiphora. Така учените стигат до извода, че най-вероятно това е изчезнал вид, който някога е растял в района около Юдейската пустиня. Вероятно под сянката му са стояли и 12-те апостоли, слушайки Божието слово на Исус Христос.

Дървото вече има 3 метра височина.

 Дървото вече има 3 метра височина.
Guy Eisner

Дървото обаче, което вече е на повече от 14 години и е високо почти 3 метра, нито е цъфнало, нито е дало плод. Без тези по-лесно разпознаваеми характеристики не е възможно със сигурност да се идентифицира загадъчният вид, добавя проучването.

Шеба

Първоначално учените мислели, че Шеба може да е източникът на това, което древните библейски текстове описват като „юдейски балсам“ или „балсам от Галаад“ – ароматна смола, събирана за направата на желан парфюм, който се е изнасял по целия свят по това време. След като растението достига по-зряла възраст около 3 години, екипът провежда фитохимичен анализ на неговата смола, листа и клони, за да ги тества за ароматни съединения, срещащи се у смирната. Такива обаче не са засечени. Вместо това екипът изолира съединения, известни с медицинската си употреба, включително „гугултероли“, които притежават свойства за борба с рака, отбелязва проучването. Оказало се още, че листата и стъблата имат противовъзпалителен ефект, както и че съдържат сквален, естествено маслено вещество с антиоксидантни и изглаждащи кожата свойства.

Левант

Дървото е расло в Южен Левант, регион, включващ съвременен Израел, Палестина и Йордания. А дали това дърво не пази и тайната на дълголетието на библейските герои, живели по няколкостотин години, чудят се жители на Светите земи.