0

М иналата неделя, когато монасите на Атон честваха Благовещение, католическият свят почете една от най-чудните си реликви – иконата „Божието милосърдие“. Тя се отбелязва и у нас в първата неделя след Великден, която тази година за християните по западния обряд се падна на 7 април.

Празникът в Белене бе почетен в параклиса на Божието Милосърдие, който се намира на брега на река Дунав.

Тома Неверни

Тази икона (картина) в началото е отричана, но заради многото чудеса в един момент е приета и попада в празничния календар на Римската църква. Историята е доста интригуваща и въпреки скептицизма на малцина в нея вече вярват милиони християни по света.

Изображението се появява на бял свят благодарение на полската монахиня Мария Фаустина Ковалска (1905-1938), почитана от Римокатолическата църква като света Фаустина. Исус се явява пред нея многократно в началото на XX век, в резултат на което монахинята започва да пише своите прочути дневници. В тях разкрива послания от Божия син и от Богородица.

Явяване

Според дневниците на монахинята на 22 февруари 1931 г. Исус й се явява, облечен в бяла одежда, и й казва следното: „Нарисувай икона според това, което виждаш, с надпис „Иусе, уповавам се на Тебе“. Желая тази икона да бъде почитана първо във вашия параклис, а после по целия свят. Обещавам, че душата, която почита тази икона, няма да се погуби. Обещавам също победа над враговете й още тук на земята и особено в часа на смъртта. Лично аз ще я браня като собствената си слава“.

Всичко това е доста странно, още повече че при монашеските подвизи никога не е ясно дали някое чудно явление не идва от самовнушение или от дяволско изкушение.

Параклисът Божието милосърдие на брега на Дунава.

 Параклисът Божието милосърдие на брега на Дунава.
Никополски диоцез

Сестра Фаустина споделя информацията с изповедника си Блажения свещеник Михал Сопочко. Той я съветва да нарисува иконата символично в собствената си душа. Но излизайки от изповедалнята, монахинята чува следните думи над себе си: „Образът ми е в душата ти. Желая да се установи ден на милосърдието. Искам иконата, която ти ще нарисуваш с четка, да бъде тържествено благословена в първата неделя след Великден, тази неделя трябва да стане празник на Божието милосърдие. Желая свещениците да проповядват моето велико милосърдие към грешните души“.

По думите на сестра Фаустина Исус настоял още:„Нито една душа няма да бъде оправдана, ако не се уповава на моето милосърдие... Кажи на изповедника си, че тази икона трябва да бъде изложена в църквата, а не в параклиса на вашия манастир. Чрез тази икона ще раздам много милости на душите, затова всяка душа трябва да има достъп до нея“.

Художник

Тъй като монахинята не е толкова добър художник, тя прави скица на Богоявлението, която показва на художника Евгениуш Казимировски. Именно той прави първата икона - символ на Божията милост, и единствената, която приживе св. Фаустина одобрява.

По-късно се появяват различни версии на святото изображение в това число и православни. Пред иконата често служи папа Франциск, като я използва за закрила при своите визити из цял свят.

Художествените версии на реликвата се различават, но почти всичките показват чудното явяване на Исус, така както монахинята го е видяла и описала. На изображението Исус вдига дясната си ръка в знак за благословия и сочи с лявата си ръка върху Свещеното сърце, от което излизат два лъча. Изображението обикновено съдържа и посланието „Исусе, уповавам се на теб“ (на полски: Jezu ufam Tobie), което според канона се изписва най-отдолу на платното.

Лъчи

Лъчите, които изтичат, имат символично значение: червено за кръвта на Исус (което е животът на душите) и бледо-бяло за водата (символ на душеспасението и оправданието). Целият образ, внушаващ милосърдието, прошката и Божията любов, е наричан още и „Фонтанът на милосърдието”.

Както отец Михал сам пише в мемоарите си, Божието милосърдие правило чудеса. Убедил се в неговата ефективност и при обръщането на невярващи. Той говори за случаи от съветско време, при които заклети атеисти са ставали вярващи християни заради иконата. За първи път тя е изложена в храм през 1935 г.

Католиците у нас се поклониха пред реликва (мощи, дрехи) на Св. Фаустина, пазена в стъкленица.,  

 Католиците у нас се поклониха пред реликва (мощи, дрехи) на Св. Фаустина, пазена в стъкленица.,  
Никополски диоцез

Католиците у нас се поклониха пред реликва (мощи, дрехи) на Св. Фаустина, пазена в стъкленица.

 Католиците у нас се поклониха пред реликва (мощи, дрехи) на Св. Фаустина, пазена в стъкленица.
Никополски диоцез

На 18 април 1993 г. папа Йоан Павел II провъзгласява сестра Фаустина за блажена, а на 30 април 2000 г. – за светица.

В българския католически параклис в Белене се пазят в стъкленици реликви (мощи, дрехи) от св. Фаустина и блажения отец Михал. Миналата неделя десетки вярващи дойдоха да им се поклонят.

Ватиканът назначи нов епископ в България

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на софийската епархия "Св. Йоан XXIII" за вярващите католици от византийски обред в България. Преди това Светият отец е приел оставката на монсеньор Христо Пройков, който дълги години заемаше поста.

Епископите в католическата църква следва да подадат оставка при навършването на 75-годишна възраст, а Пройков вече е на 78 лета.

Наследникът му отец Петко Вълов понастоящем е енорийски свещеник в "Успение Богородично" в село Ново Делчево, Ботевградско. Той е роден през 1966 г. в София. Завършил е философия в Папския колеж "Урбаниана", а после следва и богословие в Григорианския университет и Папската академия в Рим. Новоназначеният католически епископ от византийско-славянския обред е полиглот, владее 4 езика, а по светско образование е зъботехник.