0

В се повече хора споделят, че не се чувстват уютно в своя дом. Преследват ги натрапчиви мисли, инциденти, често се карат с близките си или са спохождани от кошмарни сънища. Свещеници коментират, че за това положение си има лек и той се нарича освещаване на жилището. То е подходящо и при нанасяне в ново жилище.

Не всички обаче разбират правилно смисъла на това свещенодействие. Ето защо мнозина дори от миряните се отнасят към него като към някакъв магически акт. Що за ритуал е това, как да се отнасяме към него, кой има право да го извършва и колко често трябва да освещаваме дома си? На тези въпроси ще опитаме да отговорим в следващите редове.

Йоан

Христос казва на Своите ученици: “Без Мен не можете да вършите нищо” (Йоан 15:5). Затова в Православната църква от най-древни времена съществуват особени молитви за призоваване на Божията благодат във всички сфери на човешкия живот. Именно тук попада и освещаването на дома, развило се през вековете в доста сложен ритуал. Той не влиза в седемте църковни тайнства, затова и самите обитатели могат да поръсят жилището си със светена вода. Но все пак е по-добре духовната процедура да се извърши от свещенослужител, който има специално съставено чинопоследование в своя требник и знае как правилно да извърши всичко. Не бива също така да се подценява, че при ръкополагането си всеки свещеник получава и една невидима специална благодат, която може да се проследи назад до времената на апостолите.

Подготовка

Преди освещаването на дома се извършва водосвет или пък свещеникът идва в къщата със светена вода. В дома предварително се подрежда маса, постлана с чиста покривка, върху нея се слага съд със светена вода, малък съд с обикновен неосветен елей (растително масло), Евангелие, кръст и запалени свещи.

Върху всяка от четирите стени на виталното пространство предварително се изобразява кръст - като знак за защита и сигурна закрила, за избавление и опазване със силата на кръста от всяко зло и беда, от всички врагове видими и невидими.

Псалми

След възгласа “Благословен Бог наш…” и обичайните начални молитви се чете псалм 90 “Който живее под покрива на Всевишния…”, в който Църквата обнадеждава обитателите на дома, казвайки им, че ще живеят под закрилата на Господа и че под сянката на Всемогъщия нито нощните ужаси, нито стрелите, летящи денем, няма да са страшни за тях. “Не ще ти се случи зло, и язва няма да се приближи до твоето жилище” , възкликва пророкът (Пс. 90:10).

След това се пее тропар, в който се говори това как някога Спасителят, влизайки в дома на Закхей, дарувал спасение на него и на всичките му домашни. Така и днес заедно със служителите Христови в къщата на всеки могат да влязат Божиите ангели. Стига да бъдат поканени. Църквата моли Господа да даде мир на този дом и да го благослови, спасявайки и просвещавайки всички, които живеят в него.

Молитви

Обръщайки се на изток, свещеникът казва: “На Господа да се помолим”. “Господи, помилуй”, трябва да отговорят присъстващите. След това той чете молитва, близка по съдържание към изпетия преди това тропар.

В идващата след това тайна молитва (молитва, която се изрича на ум) духовникът моли Господа да дарува на този дом спасение. Той се обръща към Спасителя да изпрати на обитателите благословение от висотата на Своето жилище, да ги огради със страх Божи, да ги защити “от враждебните сили” и да умножи “всички блага в този дом”. В края на молитвата йереят провъзгласява на църковнославянски: “Твое бо есть, еже миловати и спасати ны, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков”. Присъстващите отговарят: “Амин”.

На това място на чинопоследованието към него може да бъде добавена молитвата “Над пещию”. В нея свещеникът призовава ангелите и всички светии да пазят домашното огнище.

Кръстен знак

След това прави три пъти кръстен знак над елея в името на Пресветата Троица и чете молитва над него, в която моли Бога да изпрати Светия Дух върху елея и да го освети, за да бъде той “за освещаване на това място и на построения тук дом и за прогонване на всички враждебни сили и сатанински изкушения”.

След като прочита тази молитва, свещеникът поръсва със светена вода цялото жилище, а всяка стая се поръсва от всичките й четири страни, молейки се: “Чрез поръсването с тази свещена вода да се обърне в бягство всяко лукаво бесовско дело”. След това помазва кръстообразно четирите главни стени на дома с осветения елей, казвайки: “Благославя се този дом чрез помазване с този свят елей в името на Отца и Сина и Светаго Духа, амин”.

Пред всеки начертан върху стените кръст се запалват свещи, въздавайки с това чест на Честния Животворящ Кръст Господен, “който е щит, оръжие против дявола и знак за победа над него”. В стихирата, която в някои православни страни се пее, се съдържа молитва към Господа да благослови този дом, да го изпълни с блага и да запази бъдещите му обитатели от “от всяко зло нападение”, да ги дари изобилно с небесен и земен благослов.

След това се чете псалм 100, който наставлява хората как да живеят в своя осветен дом: “Всред моя дом ще ходя с непорочно сърце” (Пс. 100:2).

Благословия

След прочитането на псалма се произнася ектения. В нея освен обичайните молитви има и молитви за благославяне на дома. Всички присъстващи молят Владетеля на нашия живот да изпрати на жилището Ангел-хранител, страж на дома, запазващ всички, “които искат да живеят благочестиво в него”, от всяко зло и учещ ги на всяка добродетел и изпълнение на заповедите Христови. Молят се и за това Господ да ги запази от глад, смъртоносни рани и да им дарува здраве и дълголетие.

Почистване

Но има нещо много важно, отбелязват духовници. След като сме осветили дома си, вече не можем да живеем в него като езичници. Не случайно по време на освещаването свещеникът прочита Псалм 100, който наставлява обитателите на дома как да живеят в Божието присъствие: “Няма да сложа пред очите си нищо беззаконно; престъпно дело мразя: до мене то няма да се прилепи” (Пс. 100:3). Ето защо трябва не просто човек да изхвърли от къщата си всички идоли, а да ги изгори или строши на дребни парченца. В това отношение свещениците у нас са разделени, като болшинството прилагат по-либерален подход. По-консервативно настроените обаче заявяват, че трябва да се премахнат до къщата всевъзможните фигурки на “домашни духове”, амулети, талисмани, статуи на африкански или източни божества, знаменца с мантри, камбанки с йероглифи и китайски заклинания, конски подкови над входната врата, маски на екзотични и древни същества. В това число и плакати и постери с неприлично облечени (меко казано!) звезди от шоу бизнеса.

Ремонти

Някои християни питат колко често трябва да освещаваме дома си. По този въпрос няма изрични църковни разпоредби, но в съгласие с древната традиция е желателно да го правим поне веднъж в годината. Добре е да осветим дома си отново и след осквернение, след основен ремонт, инциденти, наводнения, пожари. Или в случаи на прояви на демонична активност - немотивирани раздразненост и гняв, скарвания без видима причина, “самоволно” местене на предмети по дома или усещане за присъствие на невидима зла сила.

Офиси трупат негативна енергия

Има случаи, в които хора, чиито жилища са били вече осветени, се оплакват, че в домовете им е започнало да става нещо недобро, след като са ги отдавали под наем на различни хора или за офиси на екстрасенси или пък на адепти на различни езически култове и секти. В този случай свещеникът присъединява към свещенодействието една особена молитва: “За къща, нападана от зли духове”.

Ако преди вас е имало друг собственик, то несъмнено е останала негативна енергия и вие трябва да я отстраните именно чрез освещаване, обясняват свещеници. А при ново жилище - винаги има вероятност строителите да са извършили „магия“ - като неволно или умишлено са вградили вещи или предмети в стените, които ще станат постоянен източник на неприятности за собствениците. Освещаване на дома е добре да вършат и наемателите, тъй като предишните държатели на имота са оставили след себе си своя негатив във виталното пространство.

Хвърлят се пари за късмет на новодомците

Най-добре е освещаването да се извърши на Петковден - 14 октомври. Ако сами ще освещавате дома си, то вземете от черквата китка здравец/чемшир и поръсете ъглите и прага на жилището. При това могат да присъстват само близки роднини, кумове и подбрани гости, които ще посрещнете с жито и бутилка вино, както и с традиционната питка. Гостите трябва да носят подаръци, за да има благоденствие на семейството в новото жилище. Те трябва също така да хвърлят по земята монети за добро финансово състояние на новодомците.

Червен конец на бравата пази от уроки

Възрастни хора по селата препоръчват, като предпазна мярка да се завърже червен конец, символ на Божия агнец, на бравата. Освен това може да се извършва периодично - всеки последен ден от месеца, след залез слънце и преди полунощ ритуал, състоящ се в хвърлянето на щипка сол през прага на входната врата - отвътре навън. Счита се, че по този начин събраните през стария месец негативни ефекти ще бъдат изчистени и хората ще започнат наново и на чисто.