0

Г ибралтар е истинско бижу в Южна Испания. Градът е британска задморска територия и смесицата между испанска, африканска и британска култура прави мястото още по-вълшебно.

Само на 14 км от брега на Гибралтар се вижда Мароко. От най-южната точка на града, нос Европа, се забелязват върховете на мароканските планини и град Суета - испанска автономна област. Разположението на Гибралтар на входа на Средиземно море прави територията удобно стратегическо място за военноморски действия през историята. Тук се провежда най-дългата обсада в британската история между 1779-1783 г.

Гледката от нос Европа към африканското крайбрежие. Съвсем близо е и най-южната част на Пиренейския полуостров

 Гледката от нос Европа към африканското крайбрежие. Съвсем близо е и най-южната част на Пиренейския полуостров

Айзенхауер поема контрол над Северна Африка именно в Гибралтар през 1942 г. И заедно с британските военновъздушни сили се разполагат в града - това е инвазията на Америка и Англия във Френска Северна Африка, позната още като операция “Факел”.

Гибралтар също е защитена територия от ЮНЕСКО, като тук са открити следи от неандерталците.

От катерене по високата скала, която е в самия център на града, до срещите с локалните маймунки и плуването с делфини Гибралтар е обичано място за много туристи.

Фарът на нос Европа

 Фарът на нос Европа

Аеропорт

Интересен факт за Гибралтар е, че пистата на летището е в центъра на града и посетителите могат да видят кацането и излитането на самолетите само на метри от тях. Пистата се пресича от булевард и сякаш летището е част от едно натоварено градско кръстовище. Когато минава самолет, бариери се спускат от двете страни на булеварда, а минувачите просто изчакват, сякаш стоят пред светофар.

Кацането на гибралтарската писта често е предизвикателство дори и за опитните пилоти, когато времето е лошо. Пилотите трябва да минат през специално обучение, като след това получават сертификат за опериране на самолети в Гибралтар.

Минаваме с лодка покрай пистата вляво

 Минаваме с лодка покрай пистата вляво

Много фенове на музиката често застават за снимка на пистата пред Гибралтарската скала по подобие на сватбената снимка на Йоко Оно и Джон Ленън, които се женят в града през 1969 г. В сайта на летището на Гибралтар има и специално упътване как най-безопасно да се застане на пистата за хубава снимка.

Маймунките

Символ на града са малките маймуни - вид маготи, които са общителни, макар и понякога да крадат шапките на туристите. Местните са свикнали на съжителството със симпатичните животинки. Създадени са програми за размножаването им, целящи опазването на вида. Това са единствените диви маймуни, живеещи на Европейския континент.

Интересното е, че през пандемията от 2020-а маймунките постепенно слизат към града от тяхната обител - скалата на Гибралтар. Поради липсата на хора и шум по улиците маготите започват спокойно да се разхождат из града. Екскурзоводите на Гибралтар дори се шегуват, че лично видели как маймунките си запалвали по цигара и карали колите по улиците на празния град.

Испания или Великобритания?

Макар да се водят спорове за това дали територията трябва да остане в пределите на Великобритания, или да се превърне в част от Испания - гибралтарци са сигурни. Те предпочитат да останат британски граждани. След гласуване, проведено през 2002 г., 98,7% заявяват желанието си да останат британци.

Гледка към Гибралтар, изкачвайки скалата. Пистата на летището е вдясно

 Гледка към Гибралтар, изкачвайки скалата. Пистата на летището е вдясно

В училище децата учат испански и английски заедно, като двете култури са смесени. Популярен е местен език, ланито, който е смесица между английски и испански.

Улиците наподобяват лондонските с детайли като червените пощенски кутии и телефонните кабини. За сметка на това обаче климатът е доста по-приветлив от английския с температури, близки до тези в Северна Африка.

Делфини

Чувството да бъдеш обкръжен от делфини насред океана е неописуемо. Една от интересните екскурзии, които Гибралтар предлага, е разходка с лодка сред делфините. Отнема около 30 минути, като групите могат да бъдат до 30 човека. Лодките тръгват от пристанището, като първо се прави обиколка из крайбрежието. В същото време могат да се наблюдават кацащи и излитащи самолети от летището насред града.

В даден момент екскурзоводите забавят хода на лодката, докато не спрат напълно двигателите. След минути тишина изведнъж могат да се забележат дружелюбните делфини, изскачащи от водата. Мъжките често лягат по гръб на повърхността и показвайки корема си, правят впечатление на женските.

Тук се намират 4 вида делфини - обикновен делфин, от рода афала, ивичест и синьо-бяла стенела. Обитатели на морето тук са и три вида орки, както и морски костенурки.

Скалата

Пещерата св. Михаил е основна забележителност в Гибралтар. Според легенди тя е бездънна, а според античните гърци в скалата се намира пещерата към портите на Хадес. Пещерата се намира в скалата на Гибралтар, представляваща варовикова скала над 426 м височина. Отвътре има просторни зали за събития, а сталакмитите и сталактитите образуват невероятни образи, които са част от популярното светлинно шоу.

Най-впечатляващото скално образувание е това на ангел с разтворени криле, приличащ именно на св. Михаил. Според първия географ на Гибралтар, Алонсо Портило, пещерата е кръстена на светеца, защото той се появил в подобна скала в Италия.

Под скалата се разстилат множество тунели и пещери, които били ключови през обсадата от 18-и век. По време на Втората световна война пещерата е пригодена за болница, но така и не се използва.

Пазар

Гибралтар е най-удобното място за пазар за туристи заради това, че е безмитна зона. Английските туристи често пазаруват тук, като купуват скъпи часовници и бижута от злато и скъпоценни камъни. Важно е да се отбележи, че минавайки през границата от Гибралтар към Испания, определено тегло злато трябва да се декларира.

Сезон

Най-лесно до Гибралтар може да се стигне с полет до Малага, като цените варират от 80 до 200 лв. за еднопосочен билет. Малага се намира на южното испанско крайбрежие, а Гибралтар е на около два часа път с кола или автобус. Други популярни испански курорти тук са Марбея, Фуенхирола и Беналмадена. Повечето подобни курортни градчета предлагат и еднодневни екскурзии до Гибралтар.

А ако имате желание лично да изпитате чувството да кацнете на една от най-интересните писти в Европа, можете да стигнете до Гибралтар и с директен полет (най-често от Великобритания - Лондон, Манчестър, Бристол).

Влизайки в Гибралтар, е важно да отбележим, че подлежим на паспортна проверка. Гибралтар е част от Великобритания, но все още влизането става и през електронни гишета за всички европейски граждани.

Най-приятните сезони за посещение на Гибралтар са пролетта и есента, като температурите са над 20 градуса. Тогава е удобно да се правят екскурзии из града. Летният сезон е дълъг - от май до октомври, като август е най-горещо, въпреки че морският бриз разхлажда въздуха. Съветът на някои екскурзоводи е Гибралтар да се посети за около три дни, но еднодневните екскурзии също са достатъчни, за да се видят основните забележителности като скалата, пазарите, плажовете и центъра на града.

*Автор: София Елена Попова