0

Г олемият майстор на малките пластики Ставри Калинов си отиде, без да проговори!

Тъжната вест съобщиха от Съюза на художниците. В последно време колоритният творец загуби гласа си и така и не успя да си го възвърне. Опита и специално лечение с чайове и процедури по препоръка на доктори. Дори и на последната си изложба през януари той бе жизнен и истински щастлив, а с приятели и гости общуваше чрез мимики.

Отиде си известният български скулптор Ставри Калинов

Поклон

Поклонението ще се състои на 16.9. (събота) от 12.00 ч. в храм „Св. Седмочисленици“, ул. „Граф Игнатиев“ 25, София. В Art Club Diplomat – бул. „Цар Освободител“ №6, е уредена постоянна експозиция от творби на Ставри Калинов. „Ставри Калинов създаде стотици уникални творби в областта на живописта, скулптурата и графиката. Зад характерната му блага усмивка и безспорния му ярък талант извираше неговото пословично удивление, любопитство и преклонение пред многообразието на живота, пред величието на търсещата човешка душа, пред неочакваните творчески метафори и трансформации, видими само за големия артист“, казват последните му партньори – семейство Станеви.

Сребро

Забавен, весел, нестандартен с изкуството и външния си вид, майстор на малката пластика. Така изкуствоведът Аксиния Джурова ще запомни Ставри Калинов. Тя казва, че той ще липсва не само като добър майстор, но и като човек, „оставил отпечатък върху всички, които го познават“. „Аз познавам Ставри Калинов от доста отдавна. Още от неговото начало през 80-те години, което беше много силно. Неговите няколко изложби на малка пластика направиха силно впечатление, независимо че в тази насока имахме един много добър до днешен скулптор като Георги Чапкънов“, разказва пред БТА Джурова.

Телеграф

Тя си спомня, че Ставри Калинов се появил със съвсем друг тип пластика – по-скоро на границата между жанрова пластика и камерната, уютна пластика, която е за дома. „При него почти всичко до 90-те години беше в сребро. Много голям майстор. След това той много промени своя начин на изява - тъй като беше много добър занаятчия. Аз не се притеснявам да казвам за някой скулптор или художник, че е добър занаятчия. Специално Ставри беше такъв – можеше всичко да направи“, казва изкуствоведът. Тя определя Ставри Калинов като много сръчен и голям експериментатор по отношение на технологиите. „С различни материали експериментираше и направи традиция в малката пластика. Аз там най-много го ценя и смятам, че неговото име ще остане като един от майсторите на малката пластика“, добави тя.

Видин

Ставри Калинов е роден на 15 ноември 1944 във Видин. През 1964 г. завършва гимназия във Видин и в три поредни години от 1966 до 1968 г. кандидатства за специалността "Скулптура" в ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия). 

Телеграф

През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г. Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 г. взима редовно участие в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия. Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси, сред които за фестивала "Златна Месемврия" и за литературната награда "Балканика 2006".

Негова е скулптурата "Истината за перото" в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев, припомнят от СБХ.

Телеграф

Признанията му: Аз бях най-неталантливият, започнах да се опитвам и успях

Формулата на този успех Ставри Калинов споделя в интервю през 2009 г.:

„Успях да продавам нещата си през 1989 г. зад граница с много, много лишения и труд. Дори и без талант – аз бях най-неталантливият. Но имам много идеи и работя много. Когато бях млад, знаех, но не можех. Когато започнах да търся защо, зная кой съм, а не мога, увлякох се и започнах да мога. Разбрах, че нищо не зная и на всеки човек му трябва занаят. Започнах да се опитвам и успях“.

Индиго

Създава и множество икони с образите на Мария Магдалена, Исус Христос, светци, религиозни ритуали и символи. Негово дело е мемориалната плоча в памет на полицаите, отдали живота си при изпълнение на служебния дълг, открита в сградата на дирекцията на Национална служба „Полиция“ през 2002 г., както и на пластиката в памет на загиналите деца пред дискотека „Индиго“. Негови творби са наградата от конкурса „Мистър Икономика“ (за статуетката „Рибарят и златната рибка“). През 2006 г. Ставри Калинов прави изложба в Брюксел, посветена на влизането на България в ЕС, през 2007 г. излага свои творби живопис в Българския културен център в Берлин. Творби на Ставри Калинов са притежание на много обществени и частни колекции.

Телеграф

Век

През 1995 г. Ставри Калинов получава отличието „Кристална лира“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба. През 1998 г. Любомир Стойков издава книгата „Калинография. Разговори със Ставри Калинов“. На 30 декември 2004 г. художникът става 54-тият почетен гражданин на Видин за приноса му в издигане името на родния му град Видин и по случай неговата 60-а годишнина. На 17 юни 2006 г. Ставри Калинов е удостоен с наградата „Златен век“ - звезда на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура.

Телеграф

Другите за него

Проф. Любомир Стойков:

Ставри Калинов винаги ще бъде по-силен от смъртта, защото изкуството му не е било и никога няма да бъде тленно. Оригинален, нестандартен, куриозен и завладяващ творец, той изцяло покрива представата за истинския художник, за истинския създател. Щастлив съм, че дълги години бяхме заедно - приятели и духовни братя! Страдам, че отлетя! Но вярвам, че там, където се е преселил, е още по-свободен... Убеден съм, че типичните негови образи от приказките и митологиите, от вселената на подсъзнанието и океана на сънищата ще го съпътстват в безсмъртието му! Обичам те, маестро! Сбогом, приятелю! Бог да те прости!

Игор Марковски:

Ставри Калинов отвори небесната врата и ще остане завинаги някъде там… Сбогом!

Ана-Мария Гюзелева:

Сбогом, неповторими артисте! Да е oзарена и слънчева пътеката ти! Обичаме те!

Александър Нишков:

Сбогом, приятелю!!! Говорихме си, пихме дъъълги кафета, позира ми (дори)... Да е светло на душата ти, там горе, във вечната галерия, където ти е отредено достойно място.

Ставри Калинов, 2.9.2006 в моето студио...

Телеграф

Моно Петра:

Отиде си един истински артист, голям експериментатор, който до последен дъх се издържаше от изкуство, което е на световно ниво! Сбогом, Ставри!

Александър Попов:

Отиде си един от най-талантливите българи. Приятелят Ставри Калинов. Отлетя, защото имаше криле.

Петя Костова:

Ти друго не можеше да бъдеш освен усмивка и творец!

Юлия Радева:

Енергичен, сладкодумен. Едно дете, което не порасна и не загуби интереса да преобразява света по своя фантазия. Лек път.

Весела Беширова:

Огромен, различен от много хора, не разбран, но великан творец!

Петя Царевска:

Заведе ме един приятел, който живее в Щатите. Заведе ме в света на Ставри Калинов. Един отворен за цветове и светлини свят... И за човеци с отворени очи. Творецът ми даде да изтегля една от рисуваните от него карти. Няма да разкрия нейното послание! Това ще си остане наша тайна. На изпроводяк ми каза: "Идвай по-често! Има още неразказани приказки"...