С орт български люти чушки с потенциал да полети в Космоса са тествали специалисти на центъра „Кенеди“ към НАСА.
Учените са изследвали възможността пикантният роден зеленчук да бъде отглеждан в космически оранжерии. Семената на чушката, наречена „български морков“ заради оранжевия си цвят, са тествани, за да се оцени дали са подходящи за култивиране в космическата градина, наречена Veggie. Досега в Открития космос никнаха марули, пшеница и друг сорт чушки.
Българският сорт чушка
Рецептори
Изследователите открили, че вкусовите рецептори на хората, които прекарват време в Космоса, се променят. Храната, която на земята се счита за твърде пикантна, се оказва предпочитана от астронавтите. Ето защо българският сорт чушка би бил чудесен избор за хапване в Космоса, отбелязват изследователите.
Българската морковена чушка e сред избраните за тестване поради много показатели. На първо място тя е предпочетена заради богатото си съдържание на витамин C, ниския размер, който достига на височина растението, както и заради високата производителност. Пространството за растеж на Международната космическа станция е ограничено. Космическата оранжерия, където се правят тестовете, е висока само 45 сантиметра.
Витамини
Проучванията на учените досега показват, че нивата на витамин В и С в опакованите храни, които се използват от космонавтите, се изчерпват с времето.
В момента на космическата станция астронавтите получават редовни пратки с голямо разнообразие от лиофилизирани и предварително опаковани ястия, за да имат разнообразна диета.
Когато екипажите се отправят по-далеч в Космоса, пътувайки месеци или години без допълнителни доставки, витамините в предварително пакетирана менюта се разграждат с времето, което поставя в риск здравето на космонавтите.
Първите чушки, отгледани в Космоса
Затова учените от НАСА се опитват да отглеждат свежи зеленчуци на борда на космическата станция. „Така отглеждането на растенията, които са с високо съдържание на тези витамини, ще бъде от решаващо значение за дългосрочното изследване на Космоса“, се казва в документа, който аргументира избора на семената за тестване.
Опити
Учените правят опитите си в космическата градина, известна като Veggie. Истинско предизвикателство е да се отглеждат плодове и зеленчуци в затворена среда без слънчева светлина или земна гравитация. Целта на Veggie е да помогне на НАСА както за изследването на растежа на растенията в микрогравитация, така и да добави прясна храна към диетата на астронавтите. Зеленчуковата градина е с размерите на ръчен багаж и обикновено съдържа шест растения. Всяко растение се развива върху специална „възглавница“, която е съставена от глина и тор.
Подборът на семената е важна стъпка, преди решението какви растения да се отглеждат на Международната космическа станция. Те трябва да бъдат едновременно третирани с препарати, така че да се изключи всякакво замърсяване с микроби, а от друга страна, обработката им не бива да пречи на семето да покълне. След третирането на българските семена не е установено размножаването на гъбички и бактерии по тях.
Квасят кисело мляко на Марс
Кисело мляко може да се кваси на Марс.
Експеримент за производството на типичния български продукт е проведен в изследователска станция в пустинята Юта в САЩ, чиито условия имитират Червената планета. В него участват и български учени. С дългия си срок на годност и пробиотични свойства българското кисело мляко се оказва ценен хранителен продукт за колонизирането на Червената планета, смятат специалистите.
„Целта на първата марсианска мисия, в която бе включена българската писателка Изабела Шопова, бе да разберем дали е възможно в едни нетипични и трудни за адптиране условия за живот безпроблемно да направим продукт, който е консумиран от векове на Земята – българското кисело мляко‘‘, каза пред БТА проф. Светла Данова от Института по микробиология към Българската академия на науките
И цвете разцъфтя на МКС
И цвете разцъфна в Космоса. Красивите венчелистчета на цинията се показаха за пръв път преди няколко години.
Растението е наречено още „цвете на лятото“. Това беше първото цъфтящо растение, което се развива при нулева гравитация.
Първото цвете, цъфнало в Космоса
То е много чувствително към светлината и към условията на околната среда.
Успешното му отглеждане бе истинско предизвикателство пред космонавтите, тъй като дори в естествена среда трудно би могло да му бъде угодено. Освен това за разлика от досега отглежданите растения в Открития космос то има много по-продължителен период на растеж – между 60 и 80 дни.