0

Б ританската монархия се оказа в изненадваща криза, след като едновременно бе съобщено, че крал Чарлз и принцесата на Уелс Кейт влизат в болница за операции.

ТЪЖНИ НОВИНИ ОТ ДВОРЕЦА: Кейт Мидълтън легна под ножа!

След Кейт Мидълтън: Крал Чарлз III влезе в болница!

Броени дни по-късно дойде новината, че Сара Фъргюсън, бившата жена на принц Андрю и майка на две от внучките на покойната кралица Елизабет Втора, е болна от рак на кожата.

Верен на характера си, Чарлз даде пълна гласност на предстоящата интервенция. Бъкингам побърза да уточни, че не става въпрос за раково заболяване, а за уголемена простата. Заболяването е често срещано при мъжете над 50 години и е доброкачествено. Кралят, който е доста здрав и за последно е бил в болница в далечната 1993 г. заради усложнение от грип, сега иска да окуражи колкото се може повече мъже да отидат на профилактични прегледи. Днешният крал е бил хоспитализиран за операция на челюстта, когато заради възпаление му били извадени мъдреците през 1982 г.

Едуард

Това, което Чарлз не сподели публично, е, че бързо е пренаредил опашката от наследници на трона заради операцията. По закон първи след Чарлз е големият му син Уилям, който обаче излязъл в принудителен отпуск, за да се грижи за оперираната от неизвестна болест Кейт. Техните деца са прекалено малки да поемат при криза трона и така изплува фигурата на принц Хари – по-малкия брат на Уелския принц. Крал Чарлз обаче не може да допусне в настоящия момент детето му, с което е силно скаран, да получи възможност да стане монарх. Другият човек, когото кралят категорично зачеркнал, е брат му принц Андрю, оказал се замесен в скандал с непълнолетни проститутки от не толкова близкото минало. Затова Чарлз наредил в по-предна позиция в списъка на наследниците на короната да бъде привлечен най-малкият му брат Едуард и единствената му сестра принцеса Ан.

Пренареждането има по-скоро представителна цел, но според наблюдатели е показателно. За операцията си монархът се доверил на държавна лондонска болница, докато Кейт Мидълтън избрала частна клиника. Тя вече е оперирана от „коремна“ болка, но по никакъв начин Бъкингам не иска да съобщи повече подробности. Ясно е едно - принцесата на Уелс и бъдеща кралица ще се възстановява няколко месеца у дома, което показва, че състоянието й е сериозно.

Частната лондонска клиника, където тя бе оперирана, има почти стогодишна история. За нея и нейните специалисти започва да се говори през 1960 г. Тогава там приемат чичото на кралица Елизабет II. Той се нуждаел от операция на окото. Пак там се лекувала и сестрата на покойната кралица – принцеса Маргарет. През 1980 г. на нея са отстранени петна, за които се смятало, че ще доведат до рак на кожата.

„Сейнт Мери“

Кралското семейство по принцип избира болница „Сейнт Мери“ в Лондон, където има и специално крило за кралското семейство. Тя е специализирана в лечението на 155 заболявания и разполага с отличен набор от специалисти. Само броят на медицинските сестри надхвърля 1000. Екип от лекари, включващ хирург, травматолог и гинеколог, пътува навсякъде по света с кралската делегация, като се осигурява дори кръв, ако се наложи кръвопреливане. Крилото „Линдо” винаги е запазено за членове на кралското семейство. Там се ражда и принц Джордж, първородният син на Кейт и Уилям, който един ден ще стане крал.

Болницата има традиция за опазването на личните данни на високопоставените пациенти. Точно там при пълна секретност лейди Даяна се лекува от булимия. Самата Даяна, която почина през 1997 г. при автомобилна катастрофа, си признава за заболяването през 1995 г., когато раздялата с принц Чарлз вече била факт. Булимията била в комбинация с изключително тежка депресия.

Виктория

Горе-долу по същото време и със същата болест се сблъсква престолонаследничката на кралство Швеция - принцеса Виктория. Тя признава, че водила изключително интензивен и напрегнат живот в подготовката си за кралица.

Един на пръв поглед безобиден инцидент я докарва почти до смърт. В шведските медии излизат снимки на Виктория от неофициално събитие. На тях принцесата е с рокля без ръкави и са направени коментари за дебелите й ръце. Принцесата го приема много тежко и спира да се храни. Стига до прага на смъртта. За разлика от Даяна обаче Виктория е слабо популярна извън Швеция. Това й позволява да прекъсне следването си и да избяга временно в САЩ. Там като анонимен пациент получава специализирана помощ и се подлага на лечение. „Тази помощ беше от ключово значение за преодоляване на болестта”, казва принцесата в интервю за сп. Hello. Тя събира сили да се върне в родината си едва десет години по-късно.

Операции

На спешна операция е трябвало да се подложи и непослушният принц Хари, когато е бил едва на три годинки. В Кеймбридж спешно бил опериран от херния. Покойната кралица Елизабет II също има няколко престоя в болници. През 1994 г. тя чупи ръка, след като пада по време на езда. През 2003 и 2004 г. претърпява две операции на коляното, а през 2013 г., отново в „Сейнт Мери“, претърпява стомашна операция. През 2016 г., когато била на 90 г., Елизабет за първи път в живота си се разболяла по-сериозно от грип и това наложило хоспитализация. Две години по-късно кралицата претърпяла и операция от катаракта.

До последните мигове на живота си съпругът на Елизабет принц Филип е разчитал също на държавни болници. Той умира в „Сейнт Бартоломю“ в Лондон през 2021 г. Там е претърпял и сърдечна операция през 2011 г. Той също еднократно се е отклонил от фиксираната мрежа от държавни болници. През 2013 г. претърпява коремна операция в частна лондонска клиника, същата, която пое сега интервенцията на Уелската принцеса Кейт. Иначе Филип има операция за смяна на тазобедрена става в болница „Едуард VIII” през 2018 г. В същата клиника през 2007 г. днешната кралица Камила се подлага на хистеректомия.