0

А зиатците показват амбиции да влязат предсрочно в 22-ри век с хай-тек технологии, които идват сякаш от бъдещето. 

Япония вдига плаващ град

Град за 40 000 ще бъде построен в Япония. Планът беше представен от архитектурната компания N-Ark на официалния й сайт. Градът, наречен Доген, ще бъде с обиколка от 4 километра и ще може да побере около 10 000 постоянни жители и до 30 000 туристи.

Доген ще може да устои на цунами, да се справи с изменението на климата и да осигури електричество, храна и вода на всички местни жители и гости. Според проекта градът ще бъде разделен на три отделни района. Обитаем пръстен, който включва основната жилищна зона, подводен център за данни с медицински изследователски съоръжения и плаваща архитектура в рамките на изкуствен залив. В допълнение към училища, спортни площадки, болници, паркове, стадиони, хотели и офиси, N-Ark планира да изгради площадка за изстрелване и кацане на космически ракети вътре в Доген.

Все още няма информация къде ще се намира градът и какъв ще бъде бюджетът за проекта, но N-Ark обещава да завърши строителството до 2030 г.

В тестов режим: Пускат плащане с длан в Китай

Може ли да си платите сметката в магазина, като сканирате дланта си вместо пластиката? Звучи невероятно, но точно такъв метод на плащане се разработва в момента в Китай. Системата, за която съобщи Hypebeast, е в тестов режим. Оторизираните потребители трябва само да държат ръцете си над специални скенери, за да извършат плащане. Сега те са разположени на някои турникети на метростанции.

По-късно експериментът ще бъде разширен до офиси, търговски обекти, университетски кампуси и ресторанти. Технологията, разработена от AI Lab, сканира както повърхностни отпечатъци от длани, така и вени на ръцете. „В опит да увеличим ефективността и значително да опростим потребителското изживяване, ние правим новите технологии по-удобни за възрастните хора и достъпни за хора с увреждания“, каза операторът на проекта в изявление.

Hypebeast

Рекорд на Гинес: Индиец записа парче, което звучи 139 часа

Представяте ли си да слушате една песен в продължение на 139 часа? А да я изпълнявате толкова? Точно с такова постижение влезе в рекордите на Гинес индиецът Джагадиш Палаи, чието изпълнение трае точно 138 часа, 41 минути и 20 секунди. Това стана най-дългата официално издадена песен в историята.

Парчето е базирано на национално поетично произведение, което се състои от над 15 000 стиха. Четири години, 63 дни и 295 часа отне на рекордьора да запише и миксира парчето, а за да го опознаете, ще са необходими повече от пет дни непрекъснато слушане. Индиецът призна, че е искал не само да счупи рекорда, но и да запознае света с индийската култура чрез песента си.

Guinness World Record