0

И ма една социална мрежа, в която не е възможно да редактирате публикацията си - Twitter. Да, можете да я изтриете, но това не е същото, защото така изтривате и реакциите на последователите си, както и коментарите им. От години потребителите мрънкат и се борят да накарат управата на социалната мрежа да въведе тази толкова малка, но толкова трудна за налагане промяна.

Ограничение

И сега тя вече ще се случи. Първоначално функцията за редактиране на туитове ще бъде предоставена на абонатите на Twitter Blue - платената версия на социалната мрежа, която предоставя и други екстри. Тази версия струва $5 на месец, което мнозина намират за странно, тъй като тя бе вдигната от $3, без функционалностите да се разширят или подобрят. За начало се очаква от Twitter да оценят как потребителите на Blue версията реагират на опцията и колко често я ползват. Вероятно след това някога е възможно тя да стане достъпна и за безплатния абонамент.

История

Хората от години притискат бившия изпълнителен директор Джак Дорси да добави опцията, за да подобри услугата. Още през 2020 г. Дорси уби практически всякакви надежди това да се случи, като обясни: „Много хора го искат, защото така могат да поправят неволна правописна грешка или грешен линк или какво ли още не, и това е страхотно. По едно време обмисляхме прозорец от една минута или 30 секунди, в които потребителят да има време да редактира, но това също значи, че трябва да отложим изпращането на този туит, защото след като излезе, хората го виждат. И все пак мисля, че никога няма да го направим, защото това не е нашият начин. Просто това не е Туитър“.

Квазиредакция

В момента в Twitter Blue е достъпна опцията „Отмяна на туит“, която е именно продукт на тази идея на Дорси - за 30-секунден прозорец, в който можете да редактирате. Но това са само 30 секунди. През април 2022 г. надеждите за бутон за редактиране се възродиха, когато очакваният нов собственик на Twitter Илон Мъск туитна анкета по този въпрос. След като на този етап той току-що бе станал най-големият акционер в компанията, изглеждаше, че Мъск ще се опита да използва новото си сериозно влияние, за да може това да се случи. Малко след това Twitter потвърдиха, че са започнали работа по опцията за редактиране, но уточниха, че това е от преди появата на Мъск. 

Предизвикателства

Оттогава видяхме различни актуализации, изтекли от вътрешни за компанията източници и изследователи на приложения, включително подробности за това как точно Twitter ще показва историята на редактиране на туитовете, как ще се справя с някои сериозни предизвикателства, като например: какво ще се случва с милионите вградени туитове по хиляди сайтове, след като оригиналът бъде редактиран, както и как точно ще се информират потребителите, че даден туит е редактиран. Това са важни въпроси и те връщат дебата към самата му сърцевина - а именно, че туитовете за разлика от постовете в много други социални мрежи са изключително кратки и една дори минимална редакция в тях може тотално да измени смисъла им. Ето защо Twitter дълго се съпротивляваха на редакциите, но сега вече изглежда, че са намерили начина да управляват всички тези рискове.

Очаквания

Сега въпросът е само дали редактирането на туитове в крайна сметка ще се окаже това, което потребителите от години очакват. Това със сигурност ще е удобно допълнение, но както при повечето промени в Twitter, преди да се случи някаква промяна, мнозина мислят, че това ще е някакъв крах за мрежата. Така беше и с удължаването на туитовете. Някога те бяха до 140 символа - колкото един есемес. Години наред течеше дебат за удължаването им и някои сънуваха кошмари, че това ще убие мрежата. Лимитът стана 280 символа и... нищо не се случи. Или поне нищо лошо. Аудиотуитовете се считаха за голяма грешка, а се оказа, че не е така. Смяната на звезди със сърца се смяташе за погребален марш за приложението, а функцията Fleets бе преглътната трудно.  Подозираме, че редактирането на туитове ще следва същата парабола и ще видим внезапен скок в диаграмата на Google Trends за споменавания на „бутона за редактиране“, записан за всички поколения в перфектната памет на интернет, коментират от socialmediatoday. Тогава на никого обаче вече няма да му пука. 

Приходи

Дали въвеждането на редактиране на туитове ще увеличи потребителите, готови да плащат по $5 на месец? Това остава основният въпрос. Имайте предвид, че потребителите са толкова много, че дори 1% от тях да решат да се включат към платената опция, това ще доведе до $11,9 млн. допълнителни проходи на компанията. И то на месец!