0

- Д-р Господинов, след сезона на ваканциите и почивките има ли нещо, което може да направим, за да предпазим сърцето от стресови ситуации? И има ли сезонност при риска от проблеми със сърдечносъдовата система?

- По принцип лятото и зимата са сезоните, в които е задължително да се направи преглед при кардиолог. През лятото заради горещините съдовете се разширяват и често се налага да коригираме терапията чрез намаляване на дозата на лекарствата за високо артериално налягане. През зимата е точно обратното. Съдовете се свиват и кръвното се покачва и тогава увеличаваме дозите. Точно тези преходните сезони като есента и пролетта са истинско предизвикателство не само за пациентите, но и за нас, тъй като има температурни вариации. А за една температурна разлика от 5-10 градуса са необходими 14 денонощия, за да може пациентът да се нагоди към тях. Получават се едни колебания в кръвното и хората идват при нас с оплаквания от лесна уморяемост, световъртежи... Това, което може да направим, е, щом почувстваме такива аномалии, да не чакаме да ни мине, а да потърсим лекуващия ни кардиолог, който да ни насочи и да ни даде съвети какво да правим с тези състояния.

- А това, че ще се наложи да се привиква отново към по-ранно ставане от страна на родители и ученици, носи ли някаква опасност?

- Преди години имаше едно проучване, че смяната на часовото време е стрес за организма и тогава има повишаване на честота на инсултите и инфарктите. Така че всяко състояние, което ни вади от обичайния ни ежедневен ритъм, може да предизвика стрес и оттам съответно да имаме промяна в кръвното, сърдечната честота и т.н. Децата, слава Богу, са с организъм, който е доста гъвкав и успява да се нагоди. Не говоря за съвсем малките деца, а за тийнейджърите. Те свикват безпроблемно с тези промени, докато при възрастните това е доста по-трудно.

- Колко време трябва да се следи кръвното налягане и да се води дневник с показанията на апарата, за да добиете по-пълна представа каква терапия да препоръчате?

- По принцип говорим за артериална хипертония, когато имаме завишаване на кръвното над 140 на 90. При това говорим за стойности, които измерваме всеки ден, а не еднократно или да речем два пъти в месеца. Артериалната хипертония е състояние, при което имаме трайно завишени стойности. Тоест пациентът трябва да е измерил поне 7 дни вкъщи високи стойности на кръвното налягане, преди да се обърне към кардиолог.

- Имат ли значение стойностите на кръвното по часове, за да се уточнят дозите на лекарствата?

- Това е много важно. Тъй като на пациентите понякога не им се обяснява добре и те мерят един ден сутрин, на другия по обяд, на третия вечер и това не е правилно. Кръвното ни има стотици вариации в рамките на 24 часа и трябва да го мерим по едно и също време. Сутрините или вечерите, но не и да речем единия ден да е сутринта, а на другия вечерта. Сутрешното ни кръвно е различно от вечерното. Хубаво е да се мери и сутрин, и вечер, и да се води дневник. Особено, когато започваме нова терапия, е добре пациентите поне седем дни след нейното стартиране да го мерят двуразово – сутрин и вечер. Това е достатъчно, няма нужда през останалото време. Така е най-показателно.

- До колко кафета дневно могат да си позволяват любителите на тази напитка?

- Всъщност хората се заблуждават, ако броят кафетата. Ние не говорим за кафе, а за кофеин. Значи, ако кафето съдържа малко количество кофеин, може да пиете и по повече кафета. По принцип до три кафета от типа 3 в 1 на ден може да се пият и няма никакъв проблем. Количеството кофеин трябва да е по-малко. Затова по-силните не са препоръчителни, защото водят до стрес за организма.

- Каква е вашата позиция по темата с енергийните напитки и употребата им от деца?

- Тук не мисля, че има много гледни точки. Има правилна и неправилна. Правилната е, че децата не трябва да консумират енергийни напитки. Повечето от тях съдържат кофеин и то в доста високи дози, плюс други различни стимуланти. Аз също като лекар, особено като млад лекар в спешните звена, съм наблюдавал множество деца, които идват с един учестен пулс в рамките на 120-130 удара в минута, сърцебиене, световъртеж... А да не говоря, че в световен мащаб има и регистриран случай на починало дете вследствие на употреба на енергийни напитки. Това не са легенди. Абсолютно съм против употребата им от деца.

- С какво са най-опасни?

- Те реално са стимулант за сърдечносъдовата система и увеличават не само пулса, но и риска от други аритмии. Освен децата по-възрастните хора също трябва да ги избягват. Ако може изобщо да не ги пием, е най-добре.

- На какво се дължи подмладяването от гледна точка на заболяванията на сърдечносъдовата система, включително инфарктите и инсултите?

- Отговорът е комплексен и причините са различни. От една страна всички виждате в колко стресиран свят живеем. Стресът ни е изключително голям. От друга страна знаете, че сме една от страните с най-затлъстяло население в Европа. Децата вече започнаха да не излизат навън, стоят пред компютрите, не спортуват... Стрес, наднормено тегло, липса на движение и като прибавим тютюнопушенето, защото и пушачите при нас са много като процент от населението... Всичко това нещо, като се събере, се получава точно това като последица – подмладяване на всички сърдечносъдови заболявания.

- Кои са първите симптоми, които подсказват дори на по-млади и активни хора, че е време да се консултират с кардиолог и да подкрепят по някакъв начин сърцето си, дали със спорт или с медикаменти?

- Повечето хора носят вече смартчасовници. Хубаво е, като видят един пулс, който е над 80 удара в минута или при лека и умерена активност, да се качва до над 100. Като усетят сърцебиене, болки или стягане в гърдите, задух... Всички тези неща е добре да бъдат проверени от кардиолог. Това са основните симптоми. Също така е хубаво да се правят профилактичните прегледи. Там така или иначе личният лекар ще проведе ЕКГ, ще ни пусне контролни изследвания, при лабораторните изследвания ще се видят нивата на холестеролите и триглицеридите. Ако са високи, лекарят ще насочи пациента към кардиолог и ние ще изберем терапия, с която да коригираме тези неща. Дислипидемиите и хиперхолестеролемиите са също рисков фактор за развитие не сърдечносъдови заболявания впоследствие.

- След пандемията от ковид има ли наблюдения дали вирусите и грипът са станали по-агресивни и дали водят до по-сериозни увреди при тежко прекарване?

- Честно казано, не сме забелязали такова нещо. По време на ковид грип почти нямаше. В момента се връщат грипните вируси и всички знаем, че когато имаме какъвто и да е вирус, се повишава и телесната температура, повишават се изискванията към сърцето и белия дроб и ако съответно те имат някаква патология, рискът от инфаркт и инсулт е по-висок. При един грипен вирус рискът от инсулт е шест пъти по-висок, а за инфаркт е осем пъти по-висок, когато сме в активната фаза на грипен вирус. Затова по-възрастните пациенти, които имат придружаващи заболявания, е хубаво доста да се пазят и да се ваксинират. Говорим за грипните ваксини, които са утвърдени. Лично аз поне не забелязвам утежнено протичане на който и да е от вирусите след ковид.

- Какъв е протоколът за прегледи и профилактика на пациентите след поставяне на пейсмейкър?

- По принцип батерийките на пейсмейкъра издържат доста време, някои от тях до 10 години. В рамките на месец след поставянето се прави замерване на устройството. Това се прави от специалистите, които се занимават с електрофизиология и с кардиостимулация. Съответно не във всяка кардиологична структура в страната има възможности за такъв тип поставяне на пейсмейкър. Там, където го поставят, дават ясна насока на пациентите на колко време трябва да се сменя батерията и да се прави профилактика на устройството. Да речем след поставянето му и след като на пациента се махнат превръзките и мине профилактичният период, някои устройства издържат до 10 години, без да се сменя батерията. Все пак е хубаво на 2-3 години пациентът да ходи и да си проверява батерията на устройството при съответния специалист.

- Колко често се налага промяна в терапията, свързана с високо или ниско артериално налягане?

- Ние, кардиолозите, имаме два сезона, както ви казах – през лятото и през зимата. Съветвам намаляването и повишаването на дозите да се случва само от кардиолози. Вече срещам пациенти, които самоволно променят дозата на медикаменти, което не е добре. Има лекарства, които са опасни и могат да предизвикат доста нежелани реакции. Така че дозата на кардиологичните медикаменти се променя само след консултация с кардиолог. Иначе не трябва да се пипат. Понякога напасването изисква по-дълга комуникация и е хубаво, като се предпише нещо ново, да се следи как действа тя с измерване на кръвното сутрин и вечер поне седмица, след което да се направи един вторичен преглед. Така или иначе и според правилата на здравната каса в рамките на месец пациентът има право на вторични, третични и т.н. прегледи, чрез които да се оптимизира максимално неговата терапия за контрол на артериалното налягане.

- От какво най-често страда сърцето на българина?

- Отново говорим за комплексно съчетани фактори. Може би мога да откроя нелекуваното кръвно налягане. Имайте предвид, че в България броят на хипертониците е около 2 милиона. В артериалната хипертония има едно правило – правилото на 50-те процента. Тоест 50% от хипертониците знаят, че са такива. 50% от тези, които знаят, се лекуват, а 50% от тези, които се лекуват, стигат таргетна стойност и нормализират показателите си до нива, до които ние искаме и са безопасни. Грубо казано под 20% от всички хипертоници реално имат добър контрол над кръвното налягане. Артериалната хипертония е основният бич и основната причина за развитието на сърдечносъдовите заболявания. След това идват затлъстяването, захарният диабет, хиперхолестеролът, тютюнопушеното... Но основната причина е недобре лекуваното кръвно. Искам да кажа, че продължавам да се удивлявам, когато на въпрос към пациент дали си мери кръвното и колко му е, той ми казва: Ами аз пия хапчета, сигурно е добре. Това, че един пациент пие лекарства, не означава нищо. Той може да приема хапчета и кръвното му да е 200. Идеята на хапчето е да понижи кръвното, ако то не го прави, значи нищо не правим. Това, че пием хапчета, само по себе си не означава, че са защитени. Това е огромна заблуда.

- Има ли други такива заблуди?

- Другата огромна заблуда е, че високото кръвно боли. Главоболието не е типичен симптом на високото кръвно. Затова някои наричат хипертонията „тихият убиец“. Може да нямаме никакви оплаквания и кръвното пак да ни е високо. Затова е хубаво ето така поне веднъж седмично, ей така от любопитство, да си измерим кръвното. Особено хора, чийто начин на живот предполага такива проблеми, независимо на каква възраст са. Хипертонията е рисков фактор за всички сърдечносъдови заболявания, за деменция... Да не говоря, че в един момент ефектът на високото кръвно налягане върху съдовете и сърцето може да стане необратим. Тоест, ако го хванем отрано, може да предотвратим нежеланите последствия и не дай си Боже инвалидизация. Когато го изтървем, нещата не са много добри за пациента.

Това е той 

Специализира кардиология в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна

От декември 2021 г. след проведен изпит в София придобива специалност по кардиология

През 2024 година завършва магистратура по здравен мениджмънт

Редовен докторант с тема на дисертационния труд, насочен към сърдечната недостатъчност

Автор и съавтор е на няколко публикации в международни списания. Преподава на студенти по медицина в Стара Загора.

От 2022 г. консултира пациенти в кардиологичния кабинет на Медицински център „Д-р Стайков" – Бургас. От март 2023 г. до юни 2024 г. е кардиолог и началник на „Интензивен сектор“ в МБАЛ „Бургасмед“

Професионалните му интереси са насочени в областта на ехокардиографията и превантивната кардиология

Притежава сертификат за високоспециализирана дейност – ехокардиография. Има участия в национални и международни конгреси, обучения и семинари по специалността

Член е на Българския лекарски съюз, Дружеството на кардиолозите в България, Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, Съюза на учените, Европейската асоциация за сърдечен ритъм и на Европейското дружество по кардиология