0

К алин Сърменов стана агент 008, похвали се самият той. И си пусна снимка пред Скотланд ярд (б.р., полицията). Там написа: „Граждани, а тука отивам на работа. Първи ден ми е и много се вълнувам! Кодовото ми име е 008! Но е тайна! (Ако някой ви пита)“. 

А след това продължи пред „Телеграф“ в типичния си шеговит стил, съобразен и с британския хумор: „Оказа се, че 008 принадлежи на МИ-6 и нещо са ме объркали, а аз отидох на друго място, при Скотланд ярд“. (Пояснение: МИ-6 е световноизвестното британско разузнаване, чийто филмов представител е Джеймс Бонд, агент 007).

Интелект

Димана Сърменова средната дъщеря, която я поканили в Лондон да е модел и да учи в Оксфорд.,  

 Димана Сърменова  средната дъщеря, която я поканили в Лондон да е модел и да учи в Оксфорд.,  
Ивет Фешън

Тези дни Сърменов снове между София и Лондон, а причината за това е средната му дъщеря, Димана. Пред „Телеграф“ директорът на Сатиричния театър разказа: „Бяхме по работа, средната ми дъщеря беше в Оксфорд, поканиха я на среща, живот и здраве ще учи там след две години. Тя написа едно есе, което се класира сред първите от 10 000 и така се стигна до срещата. Те правят непрекъснато конкурси и млади хора пишат есета. Димана иска да се занимава с изкуствен интелект. Те ще поемат част от стипендията, предложиха ни 30%. Беше 20 дни там. Но през това време паспортът й изтече и пътувахме Лондон-София-Лондон-София, за да подновим документа“.

След това продължи: „Тя е модел тук, но трябва да подпише тези дни с най-старата рекламна агенция в Лондон. Поканиха я на пробни снимки. Тя няма 18 и ходя с нея. „Ивет фешън“ я представиха на няколко агенции. В Лондон са мотивирани и работят за световни брандове, със сериозно портфолио са. Димана в България снима много, но изведнъж този огромен интерес я заля. Да е жива и здрава само и Господ да е добър!“.

Криминале

Продължавайки с британския хумор, Сърменов отиде и до новия паметник на Агата Кристи в центъра на Лондон. Там си направи снимка как шепне в ухото на великата писателка и написа: „Граждани, тука обяснявам на Агата Кристи кой е убиецът, че нещо се объркала! Нищо. Всеки има възходи и падове“.

А за „Телеграф“ каза, че всъщност това трябва да е вторият кадър и Агата Кристи на първия го пита кой е убиецът, че да си допише новия роман. После в по-сериозен тон отбеляза: „Агата Кристи е изключителен разказвач, емблематичен, световен, вечен разказвач. И паметникът й е сложен на едно оживено място в Сохо, където всички се събират. Философията на позицията е, че от всички краища отиват при нея и в този кръг, в който е сложена в паметника. Има много акъл и много мисъл в това. В помненето и в изграждането на добрите примери и фаворитите. Едно общество, ако това не може да направи, значи не става. Ние в България не знаем кои са добрите, кои са лошите. Когато на някой му правим паметник, го правим толкова помпозно и клиширано, че няма как да не кажеш - по-добре без паметник. Цялото общество трябва да се бори с това. Ние сме абдикирали от това нещо. Семейното огнище е т.нар. отворена система, очакваме от училището да свърши тази работа, а то само по себе си девалвира“.

Гимназия

Калин Сърменов тези дни публикува и снимка от фасадата на художествената гимназия в София. Възкликна: „На този плакат пише - „Бъди герой, обичай България“. Докъде я докарахме, граждани, изискват се неистови усилия, равни на героизъм, за да обичаш България! Докъде я докарахме от простотия… и тези тъжни и срамни думи висят гордо на фасада и то срещу едно училище!“.

Пред „Телеграф“ той обясни по въпроса: „В онзи свят, при англичаните, образованието, културата и здравеопазването са приоритетни за цялото общество и това се вижда навсякъде. Начинът, по който са изградени тези училища. Вярно, имат факултети по биология, астрономия и т.н. много преди Априлското въстание, което оказва влияние. Но така или иначе не е зле да взимаме пример от тези общества, които явно има защо да са били империи. Там приоритетите са различни“. 

Продължава: „Аз съм завършил художествената гимназия и знам какво е било. Ако отидете в Уестминстърското абатство, ще видите там Байрон, Шели и всички, които са погребани там. Ако отидете в Британския музей, ще ви кажат, че не се плаща нищо. И за библиотеката към Британския музей не се плаща нищо. Тоест, това общество дава базата – „Ето ти музея, без пари е, събрали сме от цял свят и в него, и в библиотеката. И ако искаш да се учиш и да се развиваш, то ти е безплатно“. И ако отидете в Уестминстърското абатство, плащате, защото това е надстройка, не е база. И вътре да видиш кралицата, краля – да си почешеш егото, си плащаш доста, и то е далеч над представите ни за нормален билет“. Сърменов разсъждава още: „И като минеш цялото абатство и накрая минеш през всичките, виждаш една плоча, която е изключително красиво направена, изографисана и подредена. А пред нея е една много простичка, сложена на земята - тя е на Чърчил. А след нея е тази добре украсената, която е на войник, който в битка е спасил знамето.

Тоест какъв е преводът на социалната среда и на това общество – те казват на своите поданици: „Ако ти си достоен поданик и даваш всичко от себе си, държавата ще те сложи преди Чърчил. Няма значение, че си бил неизвестен“. Възможно е това да не е вярно, но това е психология, която действа и казва, че със своите усилия ще бъдеш оценен. Докато ние в България казваме точно обратното – „Тук ще дойде брат ти, ще дойде шуробаджанащината, ще дойде подкупът, ще дойдат парите“. Тук няма критерии. А там има ясни и точни приоритети, затова се развиват, затова ти е приятно да отидеш там, да се возиш в метрото и т.н., да покажеш кой си. Там не казваш: „Това е дъщерята на Калин Сърменов“, оценяват я за нейните качества, а не че е нечия дъщеря“.

Учи английския в кръчма

Пак в типичния шеговит стил Калин Сърменов съобщи, че започва да се занимава с ученето на английски по кръчмите, или както местните казват по пъбовете.

„Граждани, захващам се сериозно с английския! Започвам с тези две думи (б.р. - Dirty dicks – които могат да се преведат по няколко начина, най-вече нецензурни). Днес ще ги повторя 100 пъти. Ако не ги науча, щели да ме вземат в робство!

Колебая се. Предлагам да сте весели!“. В самия пъб Сърменов припомня и един легендарен виц: „Погледнах се в огледалото... Ми то аз нямам слабо място“.