0

Ч арлз III ще бъде коронован за крал върху една от най-мистериозните религиозни реликви в света. Тя е известна като Камъкът на Съдбата и според една легенда може да говори. 152-килограмовият мегалит издава звук, наподобяващ стенание или звънене, ако онзи, който получава короната е с кралска кръв.

Камъкът на Съдбата се вгражда в трона, на който се короноват английските крале.

 Камъкът на Съдбата се вгражда в трона, на който се короноват английските крале.

В противен случай, ако няма право на трона, мълчи. За това ирландците са го нарекли още „Говорещият камък“. Според традицията той се вгражда в коронационния стол, върху който английските монарси получават цялата власт по волята на Бог от 1308 г. насам.

Предания

С камъка са свързани множество предания. Според едно той е използван от библейския герой Яков (бащата на израилтяните) като възглавница. Яков бил положил глава върху него, когато сънувал стълбата, достигаща до престола на Бог, по която слизали и се качвали ангели. За това се вярва, че именно този скален къс се явява мост между Земята и царството Господне.

Синът на Яков – Йосиф пренесъл вълшебния камък в Египет. Оттам той стигнал до бреговете на Испания, а по-късно до Ирландия и Шотландия. С него пътувала Скота, дъщерята на фараона Рамзес II. Тя станала съпруга на местния цар Гатела и дала името на цялата страна - Скотия, която по-късно се произнасяла като Скотланд - Шотландия. Първата писмено документирана коронация върху реликвата обаче е тази на Aлександър II през 1214 г. През 1296 г. крал Едуард I, за да се легитимира и като владетел на Шотландия го взима и го поставя под трона за коронясване на английските крале в Уестминстърското абатство в Лондон. През 1996 г. камъкът се връща на шотландците.

Съмнения

Според изследователи историята на камъка е реалност, но оригиналът е скрит от англичаните. Основание за това дава разминаването с по-старите описания. Според тях реликвата е от черен мрамор и с гравюри, а тази съхранявана в замъка в Единбург е правоъгълен жълт пясъчник.

Върху него днес Чарлз III ще бъде коронован за крал на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.