0

“Имам мечта да приключа един цикъл, който не съм затворил – филм за цирка, като имам вече филм за театъра - „Звезди в косите, сълзи в очите”, и за балета - „Черните лебеди”. Бях на крачка преди 20 години, но не се състоя, защото падна стената и се срутиха всички взаимоотношения.“

Татяна Гранитова

Това казва в интервю за „Телеграф“ през 2012 г. големият режисьор проф. Иван Ничев. 12 години по-късно мечтата му се сбъдва, защото тази седмица завърши основния снимачен период на новия пълнометражен документален филм, посветен на операта. „С него затварям кръга, посветен на изкуствата: театър, балет, опера. Артистичните светове, така любими“, каза пред „Телеграф“ Ничев.

Раковина

Лентата е с работно заглавие „Ние от националната опера и балет“. Продуцент и оператор е Георги Николов, режисьор е проф. Иван Ничев, а сценарият е дело на неговата половинка Татяна Гранитова. В уникалната сграда, затворена между улица „Врабча“ и булевард „Дондуков“ № 30, дело на архитект Лазар Парешкеванов. 


Софийската опера притежава най-функционалната и модерна на Балканския полуостров сцена, наподобяваща гигантска раковина с изумителна уникална акустика. 

Костюми

Филмовият разказ ще бъде фокусиран върху тружениците зад кулисите на операта и балета. Онези повече от 500 души, изцяло отдадени да изграждат всяка вечер спектаклите, за да носят наслада на публиката. Хората от ателиетата за дамски и мъжки костюми, шапки. Артистите гримьори - дамски и мъжки грим, перуки и прически... За сценичните работници, които редят декорите и подреждат сцената за тежките спектакли, които често продължават повече от 5 часа. А също така и за екипите машинна служба, за осветителите.

Татяна Гранитова

За международното признание и авторитета на Софийската опера. За постоянните конкурси и кастинги, които се провеждат там за набиране на артисти. За нови служители в балета, хора, оркестъра кандидатстват амбициозни младежи от цял свят. Артисти от Англия, Франция, Италия, Германия, Белгия, Япония, Австралия се състезават за място в трупата на балета. Мечтаят да попаднат сред хористите, да намерят място в оркестъра.

Архив

Примата на балета Марта Петкова инициира любопитна среща на млади балерини от трупата за прожекция на единствения български игрален филм, посветен на балета „Черните лебеди“ на Иван Ничев. Филмът от 1984 г. е създаден по едноименния роман на Богомил Райнов. Заснет преди 40 години в същата сграда на Софийската опера, в някогашните балетни зали и с участието на Ясен Вълчанов, Диана Райнова, с легендата Марис Лиепа.

В документалния филм бяха заснети звездите солистки от недалечното минало: Галя Йончева и Румяна Барева. Ще бъде  използван техният богат музикален архив. Вълнуващи са откровените им разкази за времето на почетните звания: народен артист, на заслужилите и не толкова певци и певици...

Дух

Статистиката на обсерваторията за достъп до култура днес наистина е стряскаща. Повече от 80% от българите никога не са ходили на опера. Срещу това и за интернационализирането на Софийска опера се борят маестро Карталов и неговият екип. За великолепната атмосфера и креативния дух в този изумителен колектив под талантливото и вещо ръководство на феноменалния маестро Пламен Карталов.

Той е създател на Вагнеровия фестивал. Съвсем наскоро записа в репертоара на операта и най-новата, изключителна постановка „Лоенгрин“, приета изключително  възторжено от зрителите. С участието на всички най-актуални български оперни певци. Като закон за Софийската опера е селекцията за всички партии приоритетно да бъдат изпълнявани от български певчески дарования.

Татяна Гранитова

Този екип визионери от години е замислил и работи за култивиране и отглеждане на своя оперна публика. С техните постоянни представления за бебоци. Свидетелство за това е препълненият паркинг от бебешки колички за спектаклите в красивата и уютна камерна зала на Софийската опера. И вълнуващи постановки за деца, в които малките взимат активно участие в действието, като пригласят на певците на сцената и с готовност сътрудничат на музикантите.

Вдъхновява Натали Портман за „Оскар“

Българският филм "Черните лебеди" е създаден през 1984-а по повест на Богомил Райнов от 1976 г. Режисьор на филма е Иван Ничев, а в главната роля влиза дъщерята на Богомил Райнов – Диана Райнова. 27 години по-късно филмът на Дарън Арънофски "Черният лебед” плени света и донесе на Натали Портман "Оскар” за най-добра актриса.

Създателите на българския филм нямат никакви претенции, че са били ограбени от холивудския режисьор, но не изключват възможността някои идеи на Богомил Райнов да са станали вдъхновение за холивудската продукция. "Светът е вече едно голямо глобално село. Аз изгледах филма и трябва да ви кажа… аз не съм специалист по авторско право, не мога да кажа, че има нещо директно.

Но има в основните идеи неща, за които би могъл човек да се замисли”, казва Ничев. "Истината е, че би могло да има някакви съвсем случайни съвпадения. 5 г. преди това ми правиха портрет в Тел Авив и в него беше включен "Черните лебеди”. Тогава се запознах с големия продуцент Менахем Голан. Той много хареса този филм“, добави режисьорът. След премиерата на американската продукция в НДК колеги му звъннали и казали: „Иване, поздравяваме те за премиерата. Ние изгледахме този филм, но ти благодарим за ония филм”, което го направило изключително щастлив.