0

В секи човек, който повече или по-малко се интересува от спорт, знае за Царя футбол и Царицата лека атлетика. Трудно е да се изброят всички спортове, които се практикуват по света. Известно е само, че летните олимпиади включват 28 вида спорт. Наред с тях обаче има и десетки др. занимания, за които практикуващите ги също се кълнат, че са спортове. Въпреки това те пораждат и доста учудване сред хората, които не са запознати с тях. Днес ще се опитаме да представим само една малка част от тези чудати спортове.

Всеки е виждал щраус, ако не на живо, то поне на картинка или по телевизията. Мнозина сигурно знаят, че в случай на опасност или когато стане агресивен при бягане, щраусът може да развие до 70 км/ч. Представете си обаче състезания по надбягване с щрауси, при които обаче на гърба на щрауса има „кацнал“ човек жокей. Звучи направо налудничаво и умопомрачително, но е факт. Такива състезания има. Те водят началото си от Африка, но през последните години вече се провеждат и в някои щати в САЩ – Айова, Калифорния, Аризона и Мичиган, като обаче там пернатите тичат в кръг на писта. Другото любопитно е, че там жокеите яздят щраусите не само със седло като каубои, а и в римски колесници.

В Турция пък на места все още се практикува борба с камили, като за щастие търкалящите, блъскащите и хапещите се камили са без жокеи върху гърбовете си.

Поло със слонове.

 Поло със слонове.
Архив/iStock

Не по-малко безопасен е спортът слон поло. При него участниците играят поло, но не върху гърбовете на коне, а на слонове. А това е доста притеснително, като се има предвид, че слоновете са доста плашливи, лесно могат да бъдат раздразнени, а от един разярен слон бягат и лъвовете в джунглата. А какво остава за кацналия на гърба му беззащитен играч.

И ако слон полото може да бъде опасно, то следващият слон не може, а със сигурност си е доста опасен. Той носи на пръв оглед безобидното название „бягство с порове“.

Без бельо

Всъщност дребната подробност е, че преди съдийския сигнал на старта поровете се пъхат в гащите на участниците. И втората подробност е, че състезателите не трябва да носят бельо. Без коментар каква ще е реакцията на изплашените животинки, озовали се на това необичайно за тях тъмно и неособено комфортно място, при това докато собственикът на гащите бяга. Абе, както и да го погледнеш, отвсякъде този спорт може да бъде обявен за екстремен. На фона на това световният рекорд от пет часа и половина бягане с жив пор в гащите направо си звучи невероятно и като фантастика. В съобщението обаче не се съобщава дали човекът, поставил този рекорд, е завършил състезанието с пълен комплект атрибути в гащите си.

Заблуда

Ако някой каже, че боксьорите не могат да играят шах, или че шахматистите не могат да се боксират, определено ще изпаднат в много голяма заблуда. Защото през последните години все по-успешно по света пробива един на пръв поглед тотално абсурден спорт – шахбоксинг. Участниците в него редуват рундове, в които си нанасят немилостиво удари, а след това сядат от двете страни на шахматната дъска и разиграват сложни мителшпили и ендшпили. Хубавото поне е, че не им се налага да сменят шортите и потника със сако и вратовръзка. За съжаление нито Майк Тайсън, нито Гари Каспаров са изявили желание да се срещнат един срещу друг и да премерят сили на шахбоксинг.

Шахбоксинг

 Шахбоксинг
Архив/iStock

Хокеят е спорт, който доскоро се практикуваше в две разновидности – на лед и на трева. От известно време обаче вече има и трета такава – подводен хокей в басейн. Като при него играчите нямат право да си показват лицето над водата и дишат през шнорхел. А шайбата се придвижва не чрез стикове, а чрез други специални приспособления. Хубавото при този хокей е, че са невъзможни бруталните сблъсъци, наблюдавани често при този върху лед.

Друго странно състезание, свързано с шнорхел, е гмуркане и придвижване в блато с кал.

Зорбинг

Не по-малко интересен е спортът зорбинг. При него участниците се намират в надуваеми прозрачни балони или топки и се опитват да се изблъскат един други по хълмове или вода. Този спорт все пак се оказва един от най-безопасните за участниците. За разлика от друг, който засега все още се практикува в единица държави. При него участниците, подобно на баба Яга, вместо метла яхват по една лопата и се спускат с нея по стръмен склон или улей.

Не по-малко безопасен може да се окаже и спортът, носещ прозаичното име „носене на съпругата“. И в него участниците правят точно това, което сочи и името на спорта. Като обаче едновременно с това двамата трябва да преминават и различни препятствия. Едва ли е необходимо да се уточнява, че желаните условия за участие в този шантав спорт са две: съпругата да е фиданка или поне от известно време да пази диета за отслабване, и мъжът да е по-якичък или поне два три пъти в седмицата да посещава фитнеса.

Носене на съпруги.

 Носене на съпруги.
Архив/iStock

На фона на тази съпружеска надпревара далеч по-безопасно изглежда състезанието по каране на сърф, като върху гърба на участника сърфист има висящо куче. Разбира се, и тук от значение е породата на кучето, но така също и това то да не се страхува от водата и да е дресирано да стои тихо и кротко, докато собственикът му прави различни зашеметяващи пируети върху сърфа.

Сред най-шантавите спортове може да бъде причислена и борбата на двама състезатели с използване само на пръстите на краката. През 1997 г. федерацията на този спорт подава официално искане спортът им да бъде обявен за олимпийски. Искането им е отхвърлено, но това не отчайва участниците, които са решили догодина отново да кандидатстват. Ако някой си мисли, че това е лесен спорт, просто да опита и ще се убеди, че това не е така. И както всеки друг спорт и в този състезателите не са защитени от травми като изкълчване или дори счупване на някой от пръстите на краката.

Ентусиасти търкалят сирене

Едно от най-забавните състезания с хранителни продукти е търкалянето на пити сирене. То се провежда традиционно ежегодно в района на Глостър, Великобритания. При него участниците трябва да тичат след пуснати по един хълм секунди по-рано големи пити сирене. Това вероятно е едно от най-старите по време необичайни състезания, тъй като според запазени източници най-старото документирано състезание е от далечната 1826 г.

Архив/iStock

В САЩ на особено засилен интерес се радва надяждането с хамбургери или хотдог, като наградата за победителя в някои случаи е пет или дори шестцифрена сума. Рекордьорът в това състезание засега е Джоуи Честнът, който през 2021 г. успява да погълне само за 10 минути рекордното количество от 76 хотдога. А още по-интересното е, че всъщност Джоуи успява да подобри собствения си световен рекорд, макар и минимално, само с 1 хотдог.

Състезание по надяждане с хамбургери.

 Състезание по надяждане с хамбургери.
Архив/iStock