0

П очивката на море за мнозина преминава с въдица в ръка и в това отношение най-облагодетелствани са тези, които имат възможност да се насладят на странджанска прохлада по бреговете на Велека.

Тя е най-дългата река в Странджа - 147 км, и извира от вр. Демиркапу в турската част на планината. В горното си течение е силно зашумена, със скалисто дъно и много бързеи. Бреговете са урвести, с канари и пропасти. Тази част на реката е достъпна за туристи откъм местностите Ковач и Петрова нива и с. Стоилово. След с. Звездец тече спокойно, речната долина се разширява, наклонът й спада рязко, появяват се красиви меандри. Влива се в морето през лиман, отделен от морето с пясъчна ивица при село Синеморец.

Плавателна е в десеткилометровата зона от устието си до местността Царското кладенче. Последните завои на Велека преди устието предлагат отлични възможности за риболов, който да съчетаете и със слънчеви бани. Най-предпочитаните места са около моста и на голямата пясъчна дюна, която разделя реката от морето – там сте и рибар, и на плаж.

Разнообразие

Във водите на Велека се срещат над 30 вида сладководни риби, а покрай устието и някои морски, които лакомо търсят храна сред богатите води на реката. Във Велека се срещат речен и морски кефал, белица, балканска пъстърва, лупавец, лещанка, костур, лин, кротуша, мряна, резовска брияна, сом, говедарка, слънчева риба, уклей, морунаш, червеноперка, речна змиорка, плоскоглаво попче, див шаран, атерина, триигла бодливка и много други. От тях в Червената книга на България са включени змиорка, лупавец и триигла бодливка.

Най-често се среща кефал. Лупавецът е изключително рядък вид, среща се единствено тук. В близост до моста на Синеморец дълбочините на места са по над 5 м и се случва освен лупавец на стръвта да налети и някой едър шаран или морски кефал. Нагоре по течението има още стотици уникално красиви и удобни места за риболов. За съжаление вилнеят и бракониери, които често пускат мрежи по цялото протежение на реката. Въпреки това все още има достатъчно риба. При силно вълнение голямата пясъчна дюна затваря устието на реката. Така нивото започва да се вдига и след няколко дни се "отпушва".

Трудно

Тогава от морето влизат и много морски кефали, които обаче се ловят трудно. Кълват само в определени дни, най-често на блатен червей на бомбарда, точно по начина, по който се лови и зарган. Реката е доста широка и позволява такъв риболов. Около устието от едната страна е плажът, а успоредно на него е реката. Често жени и деца се пекат откъм морето, а мъжете замятат въдици в реката направо от пясъка. В района на Силистар между Синеморец и Резово също има подобна, но доста по-малка река, в която се ловят морски кефали.

Налитат на морски и на торен червей. На Резовска река, досами границата с Турция, също има рибари, но там ловят предимно дребна риба. Има дни, в които морските кефали, обитаващи тези реки, започват да се хранят и става силен риболов. Има обаче и такива, в които само може да наблюдавате скоковете им над водата, без усетите и едно кълване.

Рекорден распер в Марица

Както съобщава сайтът на НЛРС-Съюз на ловците и риболовците в България, пловдивчанинът Ивелин Гановски записа сред постиженията си забележителен трофеен распер 6,1 кг от река Марица край Пловдив. Ето какво споделя Ивелин по повод случилото се на 11 юни, по време на привечерен рейд със спининговата въдица:

„Реката беше с нормално ниво и бистър цвят. Изредих доста примамки, но все без успех. Нямаше никаква активност по повърхността, което до известна степен ме смути, но аз не губех надежда. Сложих 5-сантиметров воблер Salmo Slider и чудото стана! Удари на метри от мен. Имах перфектна видимост и всичко се разви светкавично пред очите ми. Драсна силно навътре, буквално запали аванса на макарата. Борбата беше изключително ожесточена, с мощни тласъци и ефектни скокове. Но сравнително бързо се умори. След 3-4 минути започна да губи съпротивителни сили и го притеглих към брега. Накрая държах в ръцете си прекрасен распер, с дължина 85 см и тегло 6,1 кг. Мой личен рекорд!“. След фотосесията рибата е освободена, както постъпва Ивелин с всяка друга уловена риба по време на неговите спинингови излети по Марица.

Раците ни осигуряват желязо, калмарите калий

Не е задължително човек, който обича морето, да обича неговите дарове. Настъпилото лято обаче предполага да си припомним най-важното за морските дарове, за да осъществим пълноценно срещата си с древната водна стихия по време на лятната си почивка. Не се съмнявайте – консумирането на повече морски дарове през този сезон е напълно естествено - това е вкусна и полезна храна. А за тези, които искат да отслабнат, това е добра възможност да намалят личното си тегло.

На първо място енергийната стойност на рибата, скаридите, мидите, омарите, калмарите и т.н. е много по-ниска от тази на месото, затова те се включват във всички диети за отслабване. Освен това те съдържат много полезни за организма вещества – от протеини до витамини, тоест ако се храните с морски дарове, няма да страдате от недостиг на никое нужно за организма ви вещество. Нещо повече – тази храна ви осигурява в достатъчно количество и редица редки и дефицитни микроелементи, например ако употребявате омари, лангусти и миди, се зареждате с кобалт; раците ви осигуряват фосфор и желязо, калмарите - калий.