0

Н осителката на титлите „Мисис Варна“ и „Мисис България“ Гергана Михалева вече повече от 12 години се занимава професионално с фитнес.

Красавицата дори е носителка на награди и отличия в спорта, а наскоро спечели приз за най- добър треньор в категория отслабване. Влиза в залата още в тийнейджърските си години. „Още тогава ми хареса изключително много, въпреки че сега, като се сетя, почти съм нямала представа какво правя.

Години по-късно съпругът ми Велизар отново ме вкара в залата и тогава се събуди страстта ми към този спорт. И оттогава, мога да кажа, вече се занимавам съвсем професионално, но си остава и моя страст” споделя пред „Здраве с Телеграф“ Гергана. При нея тренират различни хора, всички обединени от идеята да влязат бързо във форма.

Съвършенство не съществува и всеки, който преследва идеята за перфектно тяло, е обречен на провал. В това е категорична Гергана Михалева. „Златното правило за бързо влизане във форма според мен е напълно ясно: лично желание, постоянство и дисциплина. Всичко това ще доведе до успех задължително“. Според Гергана храната и движението трябва да вървят ръка за ръка и тя не поставя нито едно от двете на първо място. „Лошото хранене през деня няма как да бъде компенсирано с добра тренировка. Всъщност храненето е 60% от успеха“, разкрива още Гергана.

Дадености

„За мен като треньор е важно дамите да постигнат хармонична форма според физическите си дадености. На някои жени просто им стои добре да имат по-закръглени, но стегнати форми. Ако килограмите за сваляне не са много, това, което постигаме, е едно преформиране на тялото, тоест дамите изглеждат по-добре с клин или други дрехи, които го подчертават.

Когато говорим за жени над 35, нещата са малко по-различни. Тук вече са важни и хормоните, и всякакви други естествени процеси в тялото, които трябва да се вземат предвид.

„Правилно хранене, достатъчно нощен сън, максимално спокойствие, време за себе си, спорт (фитнес) и не на последно място да не забравяме, че ние сме триизмерни същества – тяло, разум, дух. И всъщност истинският блясък започва отвътре. Това, което се случва вътре в нас, е пряко изражение на това, което е отвън. На дамите, с които работя, винаги казвам, че независимо ние какво правим тук, в залата, е по-важно какво правят те през останалото време. Защото една тренировка е около час, час и половина, но през останалите 22-23 часа как ти се отнасяш към себе си, с какво се храниш, с какви мисли подхранваш тялото си, ето това има огромно влияние“, разказва Гергана.

Вода

„Категорично съм за водата. Телата ни са съставени от около 70% вода. Водата е изключително важна за правилното протичане на много процеси в тялото ни. Добре е преди тренировка тялото да е добре хидратирано. Пият се поне два часа преди тренировка около 120-150 мл вода през около 20 мин. Като за целия ден в зависимост от години и килограми количеството необходима вода е над 1,5 литра“, смята Гери.

„Ако една жена над 35 години е решила да влезе във форма, е добре да има предвид, че има много добавки, които биха подпомогнали бързото й влизане във форма. Тук не може да има общо правило за всички. Това се определя от много фактори, съпътстващи заболявания и т.н. Но ако дамата е в добро здравословно състояние, тренира поне 3-4 пъти седмично едни от основните добавки са колаген, магнезий, цинк, витамин Д3, омега 3, Б комплекс“, добавя още тя и набляга на своето послание, че никога не е късно да влезем във форма.

„Много жени след раждане например се отчайват. Моят съвет е, когато реши човек просто да действа, не да отлага днес, утре или следващия понеделник. Оправданията никога няма да доведат до целта, към която се стремят. Колкото и да е трудно в началото, бъдете сигурни, че мотивацията ви ще се увеличи с резултатите, които виждате. А през останалото време, ако тя се загуби, аз съм тази, която им подавам ръка и ги подкрепям ментално. Защото трудни моменти има понякога, те са част от процеса“, съветва Михалева.

Магия

Макар и да е е треньор с награда в областта на отслабването, според Гергана магическа формула за това няма. „Аз не съм фея с магическа пръчка - замахвам и си с минус 15 кг. Процесът е дълъг и винаги двустранен. Тук е важно да се изгради изключително доверие между трениращ и треньор. И когато треньорът си върши качествено работата, резултатите не закъсняват. Постоянство и желание на първо място и доверие.“

Болната тема на всички дами е целулитът. И повечето отдавна са се отказали от войната с него. Но според Гери място за предаване няма - а борбата е една - много вода и силови тренировки.

Когато говорим за правилно хранене, Гергана е привърженик на правилото: повече белтъчини, малко въглехидрати и умерени мазнини. Като, разбира се ,всичко това има своята специфика според целите и нуждите на трениращия. Това, което трябва да се избягва, са простите въглехидрати, твърдият алкохол, енергийните и газираните напитки, всякакви чипсове и много други. За нея супер храните са: зеленчуци, месо (телешко, пуешко, пилешко), яйца, ориз, риба (пъстърва, сьомга), скир, тофу, сурови ядки, плодове.

Започва с балет

В детските си години мечтае да бъде балерина. Започва с класически балет. „Танцувах няколко години класически балет, по-късно танцувах джаз балет, модерни танци. Но това, което ме плени тогава много, беше акробатичният рокендрол. Танцувах 4 години и за мен си остава едно от най-хубавите преживявания. И, разбира се ,това е страхотен спорт“, разказва тя.

Забавлява се без алкохол, усмихва се без повод

Като жена и треньор Гергана е открила своята формула за здравословен и пълноценен начин на живот и тя включва няколко простички правила: да поставяш себе си на първо място. Да спреш да се осъждаш и критикуваш. Да се усмихваш без повод. Да се забавляваш без алкохол. Да не правиш компромис с качеството на храната, която ядеш, и да не пропускаш тренировка. Да хидратираш добре тялото си, да спреш да контактуваш с токсични хора и най-вече да поддържаш ума си чист и да изпълниш тялото си с благодарност.