0

М орковите са сред най-полезните зеленчуци по нашите географски ширини. Оранжевият корен има чудодейни качества и затова се използва от векове в европейската кухня.

Морковите са с изключително ниско съдържание на калории и са верен съюзник в борбата ни с килограмите.

Тегло

Те имат много високо съдържание на фибри, които са един от най-важните фактори, определящи регулирането на теглото, пише novinar.bg. Малките растителни влакна не се усвояват от организма, а просто преминават през тялото заедно с другите храни. Това обаче не пречи на нашата храносмилателна система да се опитва да ги смели. Така се изпращат повече ензими, които да се опитат да се преборят с фибрите в стомаха. Това помага за по-доброто смилане и усвояване на храната и пречи на натрупването на излишни килограми.

Каротин и витамини

Никой друг зеленчук или плод не съдържа толкова много каротин като морковите. Те имат и богати запаси от витамин А. Съдържат и много други полезни вещества - аскорбинова киселина, витамини D, E, K, B 2 и B 12. Също така в морковите има много йод, който дори е препоръчително да се използва при по-ниска функция на щитовидната жлеза. Именно затова специалистите препоръчват задължително да включим зеленчука в диетата си, ако искаме да намалим обиколката на талията. Морковената диета е лесна за спазване, евтина и има доказан резултат.

А най-хубавото е, че можете да я спазвате по всяко време на годината, защото любимият зеленчук на зайците винаги присъства на витрината в супермаркета.

Меню

Най-популярната морковена диета се спазва само 4 дни. За това време можете да свалите между 2 и 4 килограма в зависимост от това колко строго спазвате режима. Първите три дни от диетата закусвате, обядвате и вечеряте само със салата от моркови, подправена с лимон и малко сол, без никакъв зехтин. На 4-тия ден можете да си позволите и парче пилешко към обяда или един сварен картоф. След спартанския режим би трябвало да чувствате организма си пречистен и да се усещате по-леки с няколко кила.

Специални приложения

Морковената диета има едно специално приложение - ако желаете женска рожба, увеличете зеленчука в хранителния режим на своята силна половинка. Според някои специалисти алкалната храна увеличава шанса ви да забременеете с дъщеря.

Ако пък целта ви е единствено да придобиете приятен матов загар, яжте моркови по всяко време. Високото съдържание на бета каротин в този зеленчук ще оцвети вашата кожа в прекрасен шоколадов нюанс. Ако прекалите с фреша от моркови обаче, можете да придобиете вид на престояли на слънце. Има случаи, в които даже тенът придобива леко оранжев цвят.

Разтоварващ ден веднъж седмично

Специалистите по хранене съветват веднъж седмично да се правят разтоварващи дни, за да поддържаме фигурата си в идеално състояние. Това означава на всеки седем дни да изкарваме по 24 часа само на плодове или зеленчуци. Задължително е да се пият много вода и чайове, но без никаква захар. Морковените разтоварващи дни са един от най-добрите начини да заредите организма си с много витамини и минерали и да се погрижите „отвътре” за кожата, ноктите и косата си. Оранжевият зеленчук действа като хапче за красота и се грижи за сияйния тен на кожата.

Идеалната доза

Идеалната отслабваща доза моркови дневно е 500 грама. Те се настъргват и се поливат със сока от половин лимон и една лъжица мед. Салатата се дели на 3 порции за закуска, обед и вечеря. Можете да смесвате настърганите моркови с настъргана ябълка. За вечеря можете да изядете един грейпфрут. Трябва да се пие колкото се може повече вода.

Петър Димков препоръчва диетата

Народният лечител Петър Димков също често препоръчва на пациентите си морковената диета за три дни. Билкарят обаче е доста по-скромен в прогнозите си колко би трябвало да отслабнете за този кратък срок. Докато американските и европейските диетолози смятат, че ако изкарате 72 часа само с 3 килограма от оранжевия зеленчук, ще се разделите с 5 килограма от талията си, Димков дава гаранция, че ще отслабнете едва с едно кило. Това обаче никак не е малко, защото ще направите първата стъпка към чисто новия си метаболизъм и много по-здрав и силен организъм, богато зареден с витамини и минерали.

Оранжева аптека

Морковите са много полезни за здравето, защото поддържат артериите проходими. Няколко моркова дневно предпазват от инфаркт и инсулт. Друго безценно качество на морковите е, че значително понижават холестерола. С високото си съдържание на разтворими баластни вещества те са идеално средство за нормализиране на високото ниво на холестерол в кръвта. Полезни са и за зрението и засилват имунната защита.

Борете се с чувството за глад

В първите дни на диетата чувството ни за глад често напомня за себе си. Специалистите съветват в такъв случай да изпием бавно и на малки глътки чаша студена вода. 200 милилитра от прозрачната течност са в състояние да задействат сензорите в стомаха ни, които дават информация на главния мозък, че коремът е пълен. Няколко минути след като глътнем чаша вода, би трябвало поривът на глад да премине. Ако все пак имате вълчи апетит, винаги можете да хапнете малък плод. Сред официално позволените за почти всички диети са грейпфрут, киви или червени боровинки.