0

Б ългарски ученици обраха медалите на международни олимпиади в различни държави по света. Със знанията си момчетата и момичетата пребориха връстниците си, а родният трикольор се развя на състезания, в които постиженията се мерят с умения и натрупания умствен багаж.

Равносметка

Три медала и една почетна грамота.

Това е равносметката от олимпиадата по информатика за момичета в Нидерландия. Те се състезаваха със 196 момичета от 57 държави в град Велдховен, където състезанието се провежда за четвърти път.

Златният медал е за Симона Христова от Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Тя се класира на 5-о място в Европа и така взе първия златен медал за страната ни от това състезание.

Сребърни отличия грабнаха Нора Паскалева от Американския колеж в София и Нермин Идириз, която също учи в ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен.

Рени Паскалева от Първата частна математическа гимназия в София не успя да вземе медал, но пък получи почетна грамота.

Това засега е най-доброто представяне на българския отбор на състезанието, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Ръководители на отбора са Пламенка Христова от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Румен Михов от Факултета по математика и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“.

Грабнахме три медала в Ниделнадия

 Грабнахме три медала в Ниделнадия
МОН

Две в едно

Зрелостникът от СМГ „Паисий Хилендарски" Виктор Лилов е първият ученик в историята на международните олимпиади по химия и биология, спечелил златни медали и от двете.

Виктор Лилов спечели медали от две олимпиади

 Виктор Лилов спечели медали от две олимпиади
МОН/Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Той се класира на второ място в света по химия, като пребори конкуренцията на 327 ученици от 84 държави. Само две седмици преди това Виктор спечели златен медал и от международното състезание по биология, където беше единственият от ЕС в топ 10 на света. Съотборниците му от българския тим на олимпиадата по химия в Саудитска Арабия също се представиха достойно.

С българския трикольор след успеха на олимпиадата по химия

 С българския трикольор след успеха на олимпиадата по химия
МОН/Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Те спечелиха общо пет медала на олимпиадата по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание, завоюваха четири отличия на европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан.

В състезанието се включиха отбори от 46 държави. Сребърен медал взе Баян Гечев от СМГ „Паисий Хилендарски“, а Юнсин Ху от същата гимназия взе бронзово отличие. Такива спечелиха също Георги Костадинов от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, Гео Калфов от ПЧМГ в София и Илия Ников от ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново.

Ръководители на отбора са проф. Мирослав Абрашев и доц. Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В Грузия българчетата спечелиха един сребърен медал и три бронзови в надпревара с конкуренти от 54 държави.

Сребърен медал взе Баян Гечев. Бронзовите отличия бяха за Гео Калфов, Георги Костадинов и Илия Ников, а малко не достигна на Илия Василев от ПЧМГ да вземе медал. Техни ръководители са доц. Нено Тодоров и Георги Александров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Следващата година България ще бъде домакин на Европейската олимпиада по физика, която ще се проведе в София.

С 5 медала и почетна грамота се върнаха учениците от олимпиадата по математика във Великобритания. Там те решаваха по 3 задачи в рамките на 4 часа и половина. Българският отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала, както и грамота. Участниците в отбора са Марин Христов от СМГ „Паисий Хилендарски“, Ангел Христов от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, Биляна Димитрова от СМГ, Веселин Маркович от МГ „Петър Берон“ във Варна, Борис Гачевски от СМГ и Виктор Костадинов от Първа частна математическа гимназия в София.

Ръководители на отбора бяха проф. Станислав Харизанов от Института по информационни и комуникационни технологии и Института по математика и информатика към БАН, и гл. ас. д-р Стоян Боев от Американския университет в Благоевград. В индивидуалното класиране Биляна Димитрова е четвърта сред участващите 81 момичета.

Съревнование

Български момичета завоюваха медали на олимпиадата по лингвистика в Бразилия.

Те се състезаваха със съперници от 40 държави. Сребърно отличие взе Ния Димитрова от СМГ. Останалите 5 бронзови медала са за Ани Кателиева - НГДЕК „Константин-Кирил Философ“, Николай Георгиев от ПМГ „Св. Климент Охридски“ в Силистра, Магдалена Вигенина от СМГ и Сирма Карaджова и деветокласничката Иванимира Неделчева, също от СМГ.

Ръководители на отбора са Александър Велинов от Съюза на математиците в България и Любомир Златков от Института по информатика и математика към Българската академия на науките.

В ученическите дебати също се представихме като отличници в Белград. Българският национален отбор е световен вицешампион за 2024 г. Постижението е дело на Аделина Гълъбинова, Валентин Кацаров, Калоян Коцев и Таня Атанасова и на техния треньор Велина Андонова.

Нашите участници детронираха световния шампион за 2023 г. – Канада, и спечелиха дебатите със Сингапур, Гърция, Германия, Аржентина, Филипините и Южна Африка. А на финала срещу отбора на Шотландия се представиха достойно.

Финансирането на участията на нашите ученици в международни олимпиади е по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“, уточняват от МОН.

200 ще премерят умения по ИИ

200 ученици ще премерят знанията и уменията си по изкуствен интелект в първата международна олимпиада по ИИ. Тя ще се проведе в Бургас от 9 до 15 август. Нашите два тима ще се състезават с други 42 отбора. Това е четвъртата международна олимпиада, чийто инициатор и организатор е България, а другите две са по информатика и лингвистика.

Състезанието по изкуствен интелект ще има два сегмента - научен и практически. Машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение са предвидени в първия кръг, а във втория учениците ще работят с избрано от тях приложение за изкуствен интелект и ще имат за задача да създадат аудио-, видео- или изображение като продукт.