0

33 невиждани рисунки на поетесата Ваня Петкова ще могат да видят почитателите й в антологията й „Аз съм Сириус“.

Тя излиза за 80-годишнината от рождението й, а представянето й е на 26 април от 18 ч. в Съюза на българските журналисти. Тогава стартира честването, което ще продължи цяла година и ще мине през много градове на страната. 

Страсти

„Аз съм Сириус“ включва точно 100 стихотворения на Ваня Петкова, избрани от пет нейни книги. Антологията започва с последните й творби от „Пиратски стихове“ и завършва с дебютните й рими, които се оказват пророчески. Има и произведения от скандалните й книги „Грешница“ и „Страсти“, които са били в бутикови тиражи и днес са библиографска рядкост. 250-те страници на антологията на „Книгомания“ са украсени с 33 нейни рисунки – графики и пастели. 

Художественият ѝ талант не е тъй широко известен, колкото поетичния, но сега нейните наследници ще го направят достояние. Литературно-музикалната вечер ще бъде и изложба на художествените творби, които досега не са показвани. 

Камбани

Дъщерята на Ваня Петкова – Оля Ал-Ахмед, ще събере част от музикантите, изпълнявали нейни стихове през годините. „Първата песен по стихове на Ваня Петкова и музика на Йосиф Цанков „Любовта на юнгата“ се изпълнява от Маргрет Николова. Примата на българската естрада обаче няма да има възможност да присъства, затова записа специален телефонен поздрав. Йордан Марчинков печели „Мелодия на годината '70” със „Старите камбани“ по музика на Георги Тимев – той ще пристигне от Гърция специално за събитието“, разказа пред „Телеграф“ Оля. Група „Трик“, които през 80-те правят бум с хита „Дискотека“, също ще бъдат, както и композиторът Хайгашот Агасян, който е автор на химна „Арменски очи“. Стихотворението на Ваня Петкова „Зайчето“ е превърнато в песен от Ники Томов и група „Дисонанс“. Композиторът Асен Драгнев е написал „Обичам те“ за група „Вираж“, група „Фактор“ също има хит по стихове на Петкова - „Влюбена в теб“. В момента Деян Неделчев работи по най-новата си песен „Бъди“, която е по стихотворение на Ваня. 7 от песните ще прозвучат в юбилейната вечер, а актрисата Ани Дякова ще рецитира стиховете. „Навремето тя разреши единствено на Невена Коканова и на Йорданка Кузманова да рецитират нейни стихове, тъй като бяха приятелки. Ще се радвам, ако Данчето успее да се включи в някое от честванията“, добави Ал-Ахмед.

Оля Ал-Ахмед рецитира стихове на майка си.

 Оля Ал-Ахмед рецитира стихове на майка си.

Сириус

Тя също ще рецитира незабравими стихове на своята майка – поетесата бунтарка, която приживе често се е чувствала не на място в прекалено приземения ни свят. Затова е казвала, че всъщност е извънземна, дошла е от Сириус и пак там ще отиде, когато отлети от грешната ни планета. Така се ражда и заглавието на излизащия сега неин поетичен сборник, станало и заглавие на музикално-поетичния спектакъл в нейна памет. Предвидено е след премиерата представлението да обиколи още много места из България, за да се докоснат отново повече хора до искрящия талант и удивителната личност на Ваня Петкова в нейната юбилейна година. „През април сме в София, месец май да ни очакват Кърджали, Стара Загора, Чирпан, Хасково, Първомай. През юни сме в село Бяла река, община Първомай, в Казанлък, в село Красново, община Хисаря, и в Ямбол. През юли, точно на 10 юли – на рождения ден на поетесата, сме в дома ѝ, в къщата-музей „Ваня Петкова” в село Езерово, област Пловдив. Есента ще плаваме с поезия по Дунава и по Черно море”, разкрива Оля Ал-Ахмед. Тя се надява да получи покани и от български културни центрове в чужбина, където сънародниците ни също заслужават да се насладят на пламенното творчество на Ваня Петкова.

Къщата-музей на поетесата

 Къщата-музей на поетесата

Внукът й направи филм

Друга изненада на вечерта ще е мултимедиен филм за Ваня Петкова, създаден от внука ѝ Джоузеф. Той е и автор на цялото художествено оформление, както и режисьор на самото събитие. В лентата той ще разкаже за 35-те стихосбирки и няколкото романа на баба си. Поезията ѝ е преведена на 13 езика – от арабски и арменски до японски. Приживе е изнесла над 800 авторски поетични рецитала в страната и чужбина. Тя е единствената поетеса, записала авторска плоча, на която сама изпълнява поетичните си творби. Петкова е авторка и на изключителни пътеписи и очерци, които публикуваше след пътуванията си по света, беше член на Съюза на българските журналисти, както и на Съюза на българските писатели и на Съюза на преводачите в България. 

В „Гинес“ за рецитал в самолет

„Ваня Петкова е единствената поетеса в света, номинирана за Книгата на рекордите „Гинес” заради своя поетичен рецитал, два пъти изнесен в самолет по време на полет. Освен това Ваня Петкова заедно с Елисавета Багряна и Блага Димитрова са единствените български поетеси, влезли в най-голямата и престижна трансконтинентална енциклопедия за жените гениални поети, а това е изключителен принос за България“, разказа още дъщеря й Оля.