0

Н яма проблем жените, които кърмят, да пият кафе до три пъти на ден, тъй като малък процент от приетия кофеин преминава в кърмата и би могъл да достигне до бебето. Това сподели пред „Телеграф“ Мариана Александрова, която е част от мрежата доброволни консултанти към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Тя уточни, че максималната концентрация на кофеина се появява час след изпиването на кафето. Ако майките имат притеснения, не трябва да кърмят бебето тогава. 

Цигари

При кафето може да няма големи ограничения, но това не важи за цигарите към него. „Бременната и жената, която кърми, е добре да не пуши и приема никотин под друга форма. Ако е пушила по 2 кутии, е добре да се консултира как да не пуши активно, както преди да забременее“, разясни Александрова. Тя допълни, че в стаите, в които бебето прекарва деня си, също не е добре да се пуши. 

Алкохолът не попада под забрана, но не трябва да се употребява в големи количествата. „Майките могат да консумират минимално количество твърд алкохол, чаша вино, по-лек алкохол, бира. Те трябва да се съобразят с това колко време е необходимо за изчистването му от кърмата“, разясни консултантът. (б.а.- виж таблицата. 1 питие = 360 мл бира с 5% алкохол, 150 мл вино в 11% алкохол, 45 мл с 40% алкохол). 

Диета

Диетата на една майка кърмачка не се различава от тази на останалите хора. Препоръката за здравословно и разнообразно хранене важи и за тях. Те трябва да хапват повече сезонни плодове и зеленчуци, които по възможност да бъдат от родни производители. Няма храна, която задължително да бъде изключена или включена в диетата им. Важното е да имат поне три хапвания, а по възможност 4-5 с междинните. „Практичният съвет на консултантите е, когато майката седне да кърми, около нея да има и бутилка с вода или други течности и храна, която би могла да консумира в този момент – ядки, шоколад, плодове, зеленчуци, за да се подкрепи, ако иска. Това важи особено през първите месец-два, когато това отнема и по 30 – 40 минути“, сподели Александрова. Консултантът подчерта, че най-важно е майката да се чувства удобно, да се чувства добре, да получава нужната помощ. Средната продължителност на едно кърмене след раждане е 30-40 минути. „Майката кърми часове наред всеки ден. Ръцете и гърбът й трябва да са в удобна позиция. Това може да стане с помощта на различни продукти или да използва възглавница или одеяло от вкъщи“, посъветва Александрова. На бебето също трябва да му е удобно, защото то няма как да си каже. 

Лекарства

Дали кърмачката може или не да приема дадено лекарство зависи от това може ли медикаментът да премине в кармата. Част от антибиотиците, които се изписват, са съвместими с кърменето, но това трябва да бъде обсъдено с лекаря. „Жените трябва да са спокойни, че могат да се лекуват от съответната бактериална инфекция с антибиотик и това по никакъв начин няма да навреди на детето. Напротив – ще им помогне“, заяви консултантът. Това важи и за повечето лекарства, които се изписват при стандартните вирусни заболявания. Чистият парацетамол и ибупрофенът са сред разрешените медикаменти. Аспиринът обаче е сред забранените. При сиропите също е важно активното вещество. В базите данни консултантите могат да проверят дали то достига до кърмата. Повечето упойки, които зъболекарите поставят, също могат да бъдат поставяни на кърмачки. Александрова допълни, че не се налага да има изцеждане и изхвърляне на кърма определен брой пъти. Майките трябва да обърнат внимание, че медикаментите, съдържащи йод не са подходящи за употреба. 

Консултации по телефона и Фейсбук

Майките могат да зададат всички свои въпроси и да получат съвет за притесненията си от доброволните консултантите на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Това може да стане по телефона или на място у дома. Само трябва да се обадят на някой от консултантите от региона, в който живеят. Вариант да получат съвет е и Фейбук групата на асоциацията „Всичко за кърменето“,  където могат да задават въпроси или да проверят с търсачката дали той вече няма отговор. Опция е и изпращането на имейл, на който да споделят казуса си и след това да получат съвет. Всички консултанти на асоциацията преминават серия от обучения. „Активно опресняваме знанията си и работим да сме в час с най-новите проучвания“, сподели Александрова. Когато става дума за по-заплетен казус или има по-специфични или продължителни здравословни проблеми, майката ще бъде насочена към по-опитните и сертифицирани консултанти. 

Първите месеци е важна стимулацията

Първите два-три месеца е важно да се постигне правилната стимулация, така че да се осигури правилното количество кърма на детето. Това става с ръчно цедене, помпа, правилно хранене на бебето. Дали пеленачето получава достатъчно количество кърма се следи спрямо това колко наддава. Ако някоя майка се притеснява, може да го тегли на 2-3 дни. Важното е измерването да става по едно и също време при едни и същи условия. Например, ако първото измерване е било в 10 часа, а бебето е било голо по памперс, така да бъде и следващото. Световната здравна организация препоръчва първите 6 месеца детето да бъде само на кърма, защото е най-калорична. То няма физиологична и хранителна необходимост да  консумира  чайове, плодови сокове, вода. „Това обаче не означава, че е забранено майка на дете под 6 месеца да му дава вода. Кърмата е достатъчна да осигурява нормалното му развитие. „Ако искаш да му дадеш вода, няма проблем“, уточни Александрова. След това детето постепенно се захранва и да започне плавният процес по отбиване на пеленачето. Препоръките са, ако майката и бебето имат желание и възможност, кърменето да продължи до края на втората година. „Това не означава, че детето се кърми на всяко хранене, а поема на някое от тях кърма. То е захранено и може да обядва като кюфтета с шопска салата“, каза още консултантът.