0

З наковото лице на световната политика на ХХ век - Хенри Кисинджър, почина на 100 години в дома си в Кънектикът. Еврейски бежанец от Германия, направил шеметна кариера в американската дипломация, остана активен до самия край на живота си. С бистър ум и завидно добро здравословно състояние, той посети Китай само броени месеци преди смъртта си.

Хенри Кисинджър бе държавен секретар при двама президенти на САЩ - Ричард Никсън и Джералд Форд, и беляза с присъствието си ерата на Студената война. Той остава в историята с успеха си в невъзможното - сближава Вашингтон с Москва, а след това и с Пекин, в разгара на противопоставянето между Изтока и Запада. Особено ценни са постиженията му за размразяване на отношенията на американците с комунистически Китай, което дава началото на търговската експанзия на Пекин на Запад. В залеза на житейския си път, през 2023 г., Кисинджър посети Китай и бе приет като скъп приятел в момент, когато двустранните отношения отбелязаха кота нула. Малко след това бе осъществена и знакова визита на настоящия президент Джо Байдън при китайския му колега Си Цзинпин. Така броени седмици преди смъртта си Хенри отбеляза финалната успешна точка в политическата си кариера. И до края остана оптимист за света.

Напред

Навършил 100 години на 27 май 2023 г., Кисинджър нямаше проблем да бъде личност на два века, на две хилядолетия и на няколко различни варианта на световния ред. Глобалната му гледна точка при последната му среща с журналисти от сп. „Икономист“ бе, както винаги, базирана на практичността: „Мисля, че е възможно да се създаде световен ред въз основа на правила, към които Европа, Китай и Индия биха могли да се присъединят, а това вече е значителна част от човечеството. Така че, ако погледнем практическата страна, може да има добър изход - или поне може да свърши без катастрофа и да вървим напред.”

Нобелът

Той е роден като Хайнц Алфред Кисингер във Фюрт, Бавария, на 27 май 1923 г. Като ортодоксален евреин е бил тормозен от антисемити и през 1938 г. семейството му се изселва в Ню Йорк. Завръща се в родината си по време на Втората световна война като войник. Работил е като преводач в разузнавателните операции и е помагал в залавянето на членове на Гестапо. Награден е с Бронзова звезда.

След забележителна кариера в Харвард става съветник по националната сигурност на президента Никсън през 1969 г., а по-късно и държавен секретар, като запазва поста си и при следващия президент Джералд Форд. През 1973 г. получава Нобелова награда за мир заедно с виетнамеца Ле Дък Тхо от Виетнам, който се отказва от приза. Те бяха избрани за работата си по мирните преговори в Париж за край на войната във Виетнам. Това е една от най-противоречивите и оспорвани Нобелови награди в историята, като двама от членовете на Нобеловия комитет подават оставки.

Кисинджър поддържа връзка с Джордж Буш-младши, който през 2001 г. го избира да оглави комисия, разследваща атентатите от 11 септември. Но се оттегля, защото не иска да разкрива имената на клиенти на частния му консултантски бизнес. През 2016 г. отново е на сцената и съветва Доналд Тръмп, като лавира между Вашингтон и Москва.

Бившият държавен секретар е критикуван за ролята си във военния преврат в Чили през 1973 г. Разсекретени документи на ЦРУ разкриват, че е призовал Никсън да свали президента Салвадор Алиенде. А аржентинските военни са вярвали, че американецът им е дал зелена светлина да водят своята „мръсна война“. Самият Кисинджър казва, че военните трябва да бъдат насърчавани.

Хенри е известен с пристрастието си към хубавите жени и успешните актриси. Но близките му приятели казват, че образът на плейбой е предимно медийно творение. Той обаче се прочува с фразата, че властта е най-мощният афродизиак.

„Дипломацията никога не е била игра за баща ми. Той го практикуваше с отдаденост и упоритост”, коментира синът му Дейвид Кисинджър по повод на 100-годишния му юбилей.

Светът за кончината

Джордж Буш Младши, предишен президент на САЩ: „Благодарен съм за съветите, но най-много съм благодарен за неговото приятелство. На нас с Лора ще ни липсва неговата мъдрост, чар и хумор. И винаги ще бъдем благодарни за приноса на Хенри Кисинджър“.

Външно министерство на Китай: "Д-р Кисинджър беше добър стар приятел на китайския народ. Той е пионер и градител на китайско-американските отношения".

Владимир Путин, президент на Русия: „Името на Хенри Кисинджър е неразривно свързано с прагматичната външнополитическа линия, която навремето направи възможно постигането на разведряване на международното напрежение и постигането на най-важните съветско-американски споразумения, които допринесоха за укрепването на световната сигурност. Имах възможността лично да общувам с този дълбок, необикновен човек много пъти и несъмнено ще запазя най-добрия спомен за него”.