0

Н а 9 март светът отпразнува Деня на кюфтето. Ако сте пропуснали тази светла дата, не пречи да я отбележите в който и да е друг ден.

Въпреки че всеки има своя рецепта и технология, по която приготвя кюфтетата, днес ви предлагаме два любопитни варианта, които може да изпробвате. Но преди това малко история.

Марк Гавий Апиций, живял през 1-ви век, по времето на император Тиберий, и написал готварската книга De re coquinaria, пръв споменава за „месни топки с ароматен сос“. Но първата официално спомената рецепта за кюфтета е публикувана от италианеца Пелегрино Артузи, живял от 1820 до 1911 г., който се смята за родоначалник на съвременната италианска кухня. Той поставя началото на популярността на кюфтетата, като пише книга през 1891 г., наречена „Науката за готвене и изкуството на доброто хранене“.

Основната версия за кюфтетата е, че тяхната родина е Древна Персия. Наричали ги „куфта“, което означава „нарязано месо“. А каймата в Персия винаги е била предимно агнешка. И това ястие не е за висшите слоеве на обществото, а за по-бедните. Но в крайна сметка "куфта" завладява целия свят.

Още през 19-и век европейците правят своите промени в рецептата, като към агнешките котлети се добавят и други подправки, а каймата се подсилва с телешка, а след това и със свинска. Кюфтетата придобиват невероятната си популярност с изобретяването през 1829 г. на елементарна мелница (нашата месомелачка). И още в края на 1800 г. месарите започват да правят мляно месо „по поръчка“.

А ето и обещаните рецепти:

Кадънбуду

Кюфтетата Кадънбуду са прочути най-вече със своето наименование. В превод името им означава „женски бедра“, пише във фейсбук групата „Турски вкусотии“, откъдето е тази рецепта. Друго специфично при тях е, че се добавя ориз в каймата, както и смесването на сурова с пържена кайма. Освен това се панират, преди да се изпържат. Препоръка: Можете да ги приготвите по-малки или по-големи, важното е да спазите формата - овална и леко разширена в средата.

Необходими продукти:

500 г немазна телешка кайма

1 чаена чаша (50 г) ориз

1 яйце

1 глава лук

Сол

Черен пипер

За панировка и пържене:

галета

2 яйца (може и 3, ако са по-малки)

олио

Приготвяне:

Сложете в малка тенджера или касерола 1 чаена чаша ориз и вода, колкото да го покрие, и гответе, докато оризът омекне.

Сипете 2-3 супени лъжици олио в тиган и запържете нарязания лук.

Към запържения лук добавете половината количество кайма - 250 г, и продължете да пържите.

След като каймата се запържи, я отцедете от излишната мазнина и я сложете в купа за месене, като изчакате няколко минути да изстине.

Добавете в купата сварения и отцеден ориз, останалите 250 г сурова кайма, 1 яйце, сол и черен пипер. Хубаво размесете изпържената кайма, ориза, суровата кайма, яйцето и подправките. Готовата смес за кюфтета оставете да престои половин час, като покриете купата. Късайте парчета с размер на яйце от отпочиналата смес и им придавайте типичната за Кадънбуду кюфтета овална форма, в средата по-широчки и леко приплеснати. Овалвайте кюфтетата първо в галета, а след това в разбитите яйца и ги пържете в сгорещено олио от двете страни, като ги обръщате с щипка за пържене. Изпържените кюфтета вадете върху салфетка. След това поднесете с гарнитура по избор – пържени картофи или картофено пюре, зелена или зелева салата.

Със сушени череши и шамфъстък

Необходими продукти (за 16 порции)

450 г кайма (за предпочитане пуешка)

2 с.л. супени лъжици нарязан шамфъстък

60 г сушени череши, нарязани

1/2 чаена лъжичка семена от целина (може да ги замените със сушена целина на парченца)

1/2 чаена лъжичка семе (смлян) кориандър

1/2 чаена лъжичка кимион

1/2 чаена лъжичка семена от копър

1/2 чаена лъжичка сол

1/2 чаша галета (около 100-120 г)

Няколко стръка пресен кориандър

1 яйце

2 с.л. супени лъжици зехтин за пържене

1 глава шалот (може да се замени с обикновен лук), нарязан на кубчета

2 с.л. лъжици брашно

350 мл пилешки бульон

Приготвяне:

Това е рецепта от персийската кухня и може да не допадне на всеки заради плодовия вкус от сушения плод и подправките, но ако решите да експериментирате, няма да се затрудните особено в приготвянето. Може да замените липсващите продукти с други налични. В тиган на среден огън загрейте семената от целина, кориандъра, кимиона и семената от копър (1 до 2 минути максимум). Смелете всичко в мелничка за подправки.

Сложете каймата в купа, добавете запържените и нарязани подправки, нарязаните шамфъстъци, нарязаните сушени череши, нарязания кориандър, галетата и едно яйце. Разбъркайте всичко с ръце до пълна гладкост.

Добавете галета, ако каймата е твърде мокра. С помощта на мерителна лъжица или малък черпак направете кюфтета с големината на топка за голф (около 4 см в диаметър).

Загрейте зехтина в голям тиган, добавете кюфтетата и ги запържете от всички страни до златисто кафяво. Извадете кюфтетата от тигана и ги оставете на топло.

В същия тиган запържете шалот, докато стане прозрачен. Добавете брашното и запържете за минута. Постепенно добавете пилешкия бульон, като бъркате непрекъснато, за да няма бучки. Върнете кюфтенцата в тигана и залейте със соса. Посолява се при необходимост. Покрийте тигана с капак и оставете да къкри на слаб огън до готовност. Сервирайте с ориз.