0

П риложение за смартфон блокира достъпа до социални мрежи, за да помага на хората да се съсредоточат върху работата си и да контролират себе си.

Изключването по този начин позволява на хората да се концентрират по-добре и да ги предпазва от загубата на време в безсмислено лутане из социалните медии. „Мисля, че е изключително трудно само със сила на волята да успееш да си наложиш да не влизаш в социалните мрежи твърде често“, казва Сузи Алегре, писател и адвокат по правата на човека пред Би Би Си.

Свобода

Приложението, което Алегре използва, се нарича Freedom. С него можете да изберете да блокирате конкретни сайтове и уебсайтове на социални медии или да изключите изцяло достъпа до интернет. Вие избирате колко време искате да продължи блокирането в часове и минути.

Впоследствие можете да промените решението си за това и да го отмените по-рано. Или като алтернатива можете да поставите отметка върху бутона „заключен режим“, което означава, че блокирането не може да бъде отменено, докато не изтече планираното от вас време.

Алегре добавя, че използва приложението Freedom за разлика от простото изключване на телефона, „когато няма как да съм с изключен телефон, а в същото време не искам да губя време в ровене в него и да бъда разсейвана“. Подобни блокиращи приложения са и ColdTurkey, FocusMe и Forest.

Устояване

С разпространението на социални медийни платформи и устройства, борещи се за нашето внимание, все по-голям брой хора търсят начини да си помогнат да устоят на желанието непрекъснато да проверяват известията и да превъртат през стените на социалните си профили.

Това доведе до нарастване на популярността тази година на подход към производителността, наречен monk mode (режим монах). Това включва да се посветите на една задача без технически или други разсейвания. Терминът стана популярен в TikTok, където видеоклипове, маркирани с хаштаг #monkmode, вече имат повече от 77 милиона гледания спрямо 31 милиона през май.

Концентрация

Алегре признава, че приложението Freedom й е помогнало да се съсредоточи върху написването на своя книга. „По ирония на съдбата моята книга е точно за предизвикателството да се съсредоточиш в дигиталната ера и начина, по който технологиите са проектирани да ангажират умовете ни и буквално да завземат нашия мисловен процес“, казва тя.

Изключването от социалните медии и интернет като цяло обаче не е лесно, казва Грейс Маршал, автор и консултант по продуктивност. Тя посочва многобройните проучвания през последните години, които подчертават пристрастяващия характер на социалните мрежи.

Верига

„Получавате известие на смартфона си и това създава верижна реакция“, казва Маршал. „Нашият мозък иска да затвори този цикъл, като гледа известието, защото от това получаваме допамин - естествен хормон, освободен в мозъка, който ви кара да се чувствате добре“, казва още Маршал. Тя добавя, че разсейването от служебните имейли също може да бъде проблематично. „Технологиите са „нахални“.

Приложения като Slack, Microsoft Teams и съобщения създават усещането у хората, че е задължително да реагират незабавно“. „Не става дума само за аспекта на фокусирането и продуктивността, но и за въздействието върху психичното здраве“, казва Маршал.

Идея

Основателят на приложението Freedom, Фред Стуцман, казва, че идеята го е озарила, когато е бил в университета и се е оказало, че прекарва твърде много време във Facebook и не достатъчно време за дисертацията си. Приложението вече има повече от 2,5 милиона потребители по целия свят.

Той казва, че това, че се пристрастяваме към ровенето в телефона не е някаква слабост на човешките ни способности. По-скоро сме изправени пред мощен съперник. „Meta (собственикът на Facebook, Instagram и WhatsApp) наема стотици докторанти и поведенчески психолози, за да направи приложението по-стимулиращо и да кара хората да изкарват все повече и повече време вътре.

Според редица специалисти пристрастяването към социалните мрежи е реалност

 Според редица специалисти пристрастяването към социалните мрежи е реалност
Pixabay

Това не е лесна битка от гледна точка на обикновения потребител“. Г-н Щуцман добавя, че е доволен да „използва технологията, за да отблъсне технологията“. Freedom отбелязва голям скок в броя на потребителите си по време на пандемията, като изтеглянията са скочили с 50% през 2020 г., а 500 000 нови потребители са се присъединили през 2021 г. Социалните мрежи, които са най-често блокирани, са Instagram, Facebook и Twitter.

Трикове

Ако не искате да разчитате на приложения, за да увеличите концентрацията си, Марк Чанон, специалист по човешка производителност, съветва да направите малки промени в ежедневието си като начало. „Ако не искате да гледате YouTube, създайте си други навици, които са полезни за вас.

Да можете да управлявате разсейването е от ключово значение. След като седнете пред лаптопа си сутрин, запитайте се кои са най-важните неща, които имате да свършите днес. Започнете да се движите по задачите си и не си позволявайте да отворите социална мрежа, докато не свършите.

Особено важно е да не си позволявате да влизате в социални мрежи в малките почивки, които правите. В тях се разхождайте, четете книга, хапвайте или просто поговорете с колега или приятел по телефона или на живо“, съветва Чанон.