1

И ма едно удивително място на планетата, където три величествени планини се целуват, а когато стигнеш до него, всичките ти сетива се засищат. От кристалния въздух, от тъмния ултрамарин на небето, бродирано със сребърно-златни звезди, от стройните борове, чиито силуети се губят във висините. От вкуса и ароматите на истинска храна и накрая от гальовните води на минералните извори. Речта на хората там е сочна и напевна и очарова с падежни форми на стария български език. Всяка педя земя е съхранила история отпреди времената на Филип и Александър Македонски. А песните са ехо от първите хорове, създадени от ослепените войници на Самуил.

Това е районът на Разлог, където Рила, Пирин и Родопите се преплитат и докосват. И докато Банско е в Пирин, на 15 км от него се намира село Баня, което е разположено точно на разлома и затова в него бликат 75 горещи минерални извора. Само на 5 километра от него навлизате в Рила, където на високото са накацали красивите къщи на село Добърско. С тайнствена църква, която единствена по нашите земи носи имената на воините „Свети Теодор Тирон и Стратилат“, а пред нея блика извор, с чиито води ослепените войници на Самуил са лекували очите си.

Село Баня с основание вече е короновано като СПА столица на Балканите. Не само заради многобройните хотели, които предлагат лечебни удоволствия на минералната вода, но и с качество, което отговаря на звездите, които притежават. В Баня е очевиден напливът от чужденци, чиито приток не секна дори и по време на пандемията за някои от хотелите. Селището е спретнато, чисто, с асфалтирани улици и там спокойно можеш да се разхождаш, без да има опасност кракът ти да попадне в някоя дупка или кратер, както това може да ти се случи в друго селище, където обявеният лукс може да стигне до 3 хил. лв.

Независимо през кой сезон си решил да посетиш Баня, ще бъдеш очарован. През лятото ще се радваш на копринен хлад, а през зимата - да се киснеш в откритите басейни с гореща минерална вода, а около теб да падат снежинки, които се топят във водата. Предлагат се и лечебни процедури в здравни центрове към хотелите. А местните масажисти са истинско чудо. Честно казано, ако има място, където да ти направят професионален масаж, то това е село Баня или отделни студиа в Добърско.

Жив огън

Едни от най-големите фенове на СПА лукса там са французите. И това не е случайно, защото са привлечени и от вкусната храна и напитки, които в някои от местата за настаняване идват направо от собствени градини. Факт е, че хотелите, които държат на постоянни клиенти, сами си отглеждат зеленчуците и плодовете, а на едно от местата дори отглеждат цяло стадо свине мангалица, известно с крехкото си и вкусно месо. Така е, защото се хранят с желъди и корени. В огромния двор, разположен на десетки декари земя, се отглеждат и кокошки на открито. Хотелите дават възможност на гостите си да си купят на тръгване от продуктите, които се произвеждат в стопанството. И любопитна е гледката, когато хората се редят на опашка, а понякога има и сърдити, защото за тях яйцата, много често току-що снесени, не стигат за всички. За семейства пък освен в основните корпуси на хотелите има и построена вила, където децата играят сред зеленчуковите градини и могат да видят на живо истинско прасе, при това не затворено в клетките на зоологическа градина.

Приготвянето на зимнината се е превърнало в любима атракция, а някои дори предлагат услугите си в бъркането на доматения сос за лютеница в огромните тави върху жив огън. В менюто на един от хотелите задължително присъстват и ястия от местната кухня, включително домашно овче кисело мляко, домашно сирене, продукти, които се купуват от местни ферми.

Българското прошуто

Каквото и да си говорим, не си видял нищо от този край, ако не си прекарал при Дешка Кротева поне няколко часа. Тя е вече известна и като Баба Дешка, въпреки че годините й не стигат за баба, но като „требва да се прави театро, че го правиме“, ще обясни ситуацията на разложкия диалект царицата на селския туризъм в България. Дешка прави истинска магия с гостите си, които искат отново и отново да се връщат при нея. Всички са посрещнати от местните баби, облечени в яркочервени носии, пеейки и танцувайки хора и народни песни.

Следва трапезата с местни храни, сред които, ако са пости, най- често е яловата баница, баница с тиква. По Коледа ще ви посрещне неустоимият аромат на зеле със свинско. Но това, с което Дешка Кротева прослави България по цялата планета, най-вече е, че успя да извоюва специална протекция на местния наф павок от италианската организация “Слоу фуд”.

Наф павок - това е натъпкано чисто месо с подправки в стомаха на прасето, което зрее на тавана, овалва се с пепел и е невероятно вкусно. Когато италианците го опитали, са го нарекли възхително българско прошуто.

Дешка Кротева посреща гости с прочутия нафпавок

 Дешка Кротева посреща гости с прочутия нафпавок
авторът

Исус с плитка и в ракета

Едно от духовните чудеса на този край е тайнствената църква в село Добърско, което е на няколко километра от Горно Драглище. Тя е единствената, която носи името „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, които са покровители на войниците.

Създаването на селото се свързва с ослепените войници на Самуил, които заради суровата зима спират там своя преход към Рилския манастир. В днешно Добърско те започват да лекуват очите си с извора, който сега се намира до църквата. Твърди се, че именно тези войници са положили основите на прочутата Добърска школа за слепи певци.

Едно от невероятните качества на църквата е, че тя така е построена, че в нея температурата не се променя независимо какъв сезон е и какви са температурите навън. Именно това е една от причините стенописите в нея да се съхранят, въпреки че са на няколко века. Днес тя е паметник на културата.

Твърди се, че е построена през 1614 г., но голяма мраморна плоча пред олтара й свидетелства, че това е станало през 1112 г.

В църквата има над 460 изображения, много от които не следват нормите на традиционната религиозна живопис. Например светците Димитър и Георги са изобразени в цял ръст, а не на кон. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и Исус Христос с вързана на плитка коса. Любопитен е и броят на образите на жени светици, който надхвърля 30 и допълва причините, поради които малката църква е толкова удивителна.Това, което я прави толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”, в която Исус е нарисуван в ракета.

270 фамилии дарили пари за „Света Троица” в Банско

Църквата „Света Троица“ в Банско заедно с камбанарията до нея е едно от чудесата на Банско. Въпреки впечатляващите размери на храма с дължина от 44 м, ширина от 24 м и височина на свода от 20 м, той е построен така, че да мами окото и да изглежда по-малък. Това е направено, за да бъдат надхитрени изискванията на Османската империя православните храмове да бъдат незабележими. Църквата е от най-раното Възраждане от края на 18 в.

Първото, което прави впечатление, е таванът на храма, който е дело на Велян Огнев (художник от Дебърската художествена школа), който го е изрисувал като звездно небе, по което блещукат звезди, а ангели се носят над земята, за да ни наглеждат и да бдят над нас.

Уста Огнян Велев е майстор и на уникалния резбован иконостас, и на декоративните елементи в църквата, а иконите на иконостаса са дело на Димитър и Симеон Молерови, чийто баща е основател на Банската художествена школа.

Именно бащата Тома Вишанов е първата лястовица на възрожденското художесктвено мислене в България. Той е учил зографство в Австрия и е първият, който представя хората с жив поглед в разрез със стилизираните изображения на средновековната жиопис.