0

Н а 20 август легендарният боксов промоутър Дон Кинг ще стане на 92. Той е човекът, който отваря света за Мохамед Али и Майк Тайсън. Нищо лично, както се казва – за него боксьорите са машини за пари.

Доналд, или просто - Дон Кинг, е роден на 21 август 1930 г. в Кливланд в бедно чернокожо семейство с много деца. Още от ранно детство си изкарва прехраната с продажба на печени фъстъци. И като повечето черни момчета, за които спортът е една от малкото възможности да успеят да се издигнат над масата, той се занимава с аматьорски бокс. Но първото и последно сериозно състезание на младия Доналд е ежегодният турнир "Златни ръкавици", който се провежда в Америка. Оттогава не е излизал на ринга като боец.

Въпреки това бойните умения, придобити в тренировъчната зала, са много полезни за Дон, който скоро се превръща в един от най-жестоките и безмилостни изнудвачи в Кливланд.

До 25-годишна възраст Кинг се е успокоил малко, осъзнавайки, че има достатъчно начини в света да забогатее. Така Доналд започна да овладява професията на букмейкър. Но през 1967 г. той отива в затвора за непредумишлено убийство. Получава четири години за побой над човек до смърт. След като си изтърпява присъдата от начало докрай, той е освободен с чиста съвест. Дон се запознава с известния тогава соул изпълнител Лойд Прайс, който отвежда бъдещия промоционален гений при млад и срамежлив младеж на име Касиус Клей. Чарът и способността да убеждават завладяват бъдещия Мохамед Али (избрал това име, за да отбележи, че вече е свободен човек, а не роб – бел. авт.), а Дон става бизнес покровител на начинаещия боксьор. Този усет за бизнес с нюх на големи пари по-късно ще се превърне във визитната картичка на Кинг и ще го отведе до друго съкровище - Майк Тайсън.

Диригент

Междувременно двойката подема бурна дейност. Касиус е на ринга, а Дон кръжи около него. През 1974 г. Дон Кинг организира и блестящо дирижира дуела между Мохамед Али и Джордж Форман за титлата абсолютен световен шампион. Тази битка в столицата на Заир, Киншаса, наречена "Тътене в джунглата", донася слава не само на Али - като нов световен шампион, но и на Дон Кинг - като умел и находчив продуцент.

Година по-късно Кинг организира битка, наречена "Трилър в Манила", която се провежда в столицата на Филипините на 1 октомври 1975 г. Тогава е истинска месомелачка, при която Али все пак побеждава Джо Фрейзър, но по-късно отбелязва: „Никой не се е бил така с мен, както го прави Джо Фрейзър“. И още: „Удрях го с такива удари, с които бих разрушил крепостните стени на един град“.

След тази битка на живот и смърт всички видни фигури и най-силните тежки категории на професионалния бокс започват да се обръщат към краля с бизнес предложения. И Доналд винаги оправдава доверието им. Журналистите го наричат Кръстника на американския професионален бокс. Славата на Дон е толкова голяма, че през 1997 г. HBO Pictures заснема филм за него в жанра на биографичната драма. Филмът е базиран на факти от сензационната книга на американския журналист Джак Нюфийлд „Само в Америка: Животът и престъпленията на Дон Кинг“. Филмът е отличен с различни награди, а актьорът Винг Реймс, който изиграва главната роля, получава престижната награда "Златен глобус". Разбира се, във филма има много чувствителни подробности от живота на Дон Кинг, голям любител на пикантните изрази и ругатни. Например, когато го питат защо никога не си мие ръцете, Дон отговаря без капка смущение: „Мия си ръцете само преди да си взема члена“.

Стотици пъти е имало опити Дон да бъде съден за финансови измами. Но всеки път те катастрофират. Така през 1995 г. съдебно дело за това дали Дон Кинг е „измамил“ лондонската застрахователна компания Lloyd за 350 000 долара или не, приключва с факта, че съдебните заседатели на американския съд не стигат до единодушно мнение.

Използвач

Кинг не питае топли чувства и не изпитва благодарност към своите боксьори. Например убеждава застаряващия Мохамед Али да излезе на ринга срещу големия мъж Лари Холмс. В резултат на това Али се приземява в болницата, а лекарите констатират, че именно последиците от тази битка са провокирали сериозно заболяване на Мохамед. Но самият Кинг постави 2 милиона долара в сметката, от които Али получава мизерните петдесет хиляди. Още една поучителна история: треньорът и осиновителят на Майк Тайсън – Константино „Къс“ Д'Амато, винаги е бил против сътрудничеството на неговия подопечен с Дон Кинг. Така Кинг не успя да привлече 18-годишния Майк в своите мрежи. Въпреки това, веднага след като Д'Амато почива, Дон незабавно обработва Тайсън, сключвайки споразумение с него за дългосрочно сътрудничество. Но никой няма да плаща луди пари само за спорт. Има нужда от повече представления. Затова Кинг дава всичко от себе си, за да превърне Майк в истинско животно както на ринга, така и в живота.

Целият свят полудява, когато разбира колко големи са доходите на боксьора. За една от битките Майк трябва да получи 28 000 000 долара. И Железния побеждава противника в първата минута на двубоя. Двадесет и осем милиона за четиридесет секунди. В средата на 90-те, по времето на своя разцвет, Тайсън печели 140 000 000 долара в пет битки. По целия свят той е наречен най-богатият спортист на планетата. И тогава Тайсън е обвинен в изнасилване. Майк загубва делото. И вече в затвора той моли адвокати и финансисти да проверят банковите им сметки. Следва още по-тежък удар: оказва се, че цялото му богатство е 20 милиона дълг.

Дупки

Парите на шампиона са откраднати от Дон Кинг, възползвайки се от хитро заложени „дупки“ в договора. Между другото, когато агентите на ФБР отиват при вече споменатия Къс Д'Амато и го питат дали Дон е свързан с мафията, известният треньор отговаря: „Какво имате предвид под „свързан“? Той е мафията!“.

Въпреки това любимият начин на Дон да попълни банковата си сметка си остава измама със залаганията.

Слабости

Като всеки човек Дон Кинг си има своите слабости. Една от тях са хубавите обувки. Веднъж успява да си купи само в рамките на няколко часа 110 чифта обувки. Плаща за тях 64 100 долара.

Втората му голяма слабост е семейството. Лишен от нормално детство, Кинг обича да прекарва свободното си време в семейния кръг - със съпругата си Хенриета, синовете Карл, Ерик и дъщеря Деби, както и петимата им внуци.

Спечели най-много от отравянето на Кличко

През април 2004 г. украинецът Владимир Кличко влиза в битка с малко известния и не особено умел Леймън Брустър. В четвъртия кръг Владимир, който преди това контролира ситуацията, внезапно изпада в безпомощно състояние – трепери, губи ориентация, очите му се замъгляват. Скоро след това е нокаутиран с нежен удар на Брустър.

Приказките, че Владимир е бил отровен, тръгват още на следващия ден. Те се засилват, когато Дон Катлин, биохимик от Калифорнийския университет, открива халдол в кръвта на Кличко – мощно антипсихотично лекарство, което се използва при ментални и други мозъчни разстройства. То причинява слабост при здрави хора и води до бърза загуба на енергия, нарушена реакция и координация, намаляване на емоционалните и волевите качества.

Освен това камерите за наблюдение, монтирани пред съблекалнята на украинския боксьор, са записали двама души, които не са били част от екипа на Кличко, но по някаква причина са влезли в неговата съблекалня. Може би те са поставили лекарството в бутилки с вода, което е довело до отравянето на Владимир. Отравяне, което е изключително полезно за Дон Кинг - в навечерието на битката между Кличко и Брустър се появява информация, че Кинг е заложил огромна сума на лотарията на своя подопечен. Ставката е толкова висока, че дори изравнява шансовете на букмейкърите, които малко преди двубоя са 11 към 1 в полза на Кличко.