0

Н ашумелият през последните години отлъчен от британското кралско семейство, скандалният принц Хари, отново е във фокуса на световното внимание след истерията около излезлите от печат скандални мемоари, които предизвикат дълбоко възмущение в Бъкингам и британското общество. Книгата носи името „Резервен“, което отразява и възприятието на принца за отношението на другите семейни членове към него.

Принц Хари, херцог на Съсекс, с пълно име Хенри Чарлз Албърт Дейвид; роден на 15 септември 1984 г. и е член на британското кралско семейство. Той е по-малкият син на крал Чарлз III и първата му съпруга Даяна, принцеса на Уелс. Той е пети в линията за наследяване на британския трон. Хари е получил образованието си в училище Уедърби, училище Лъдгроув и колеж Итън. Описван като "атлет от най-високо ниво", като е играл в любимите му състезания по поло и ръгби. Една от неговите бивши учителки обаче, Сара Форсайт, твърди, че той е бил „слаб човек“.

Войник

Впоследствие Хари преминава обучение за офицери в Кралската военна академия Сандхърст. Той служи временно с брат си Уилям и завършва обучението си като командир на отряд. През 2006 г. беше обявено, че единицата на Хари трябва да бъде разположена в Ирак през следващата година. Последва обществен дебат дали да служи там. През април 2006 г. Министерството на отбраната обяви, че Хари ще бъде защитен от фронтовата линия. Въпреки това той е участвал в реални боеве и дори наскоро негови изказвания бяха изтълкувани като хвалба за това, че е по неговите думи е убил 25 талибани. Впоследствие той отрече тези твърдения и заяви, че това би застрашило сигурността му.

Преди да загине нелепо през 1997-а, Даяна се опитва да възпита Уилям и Хари по различен начин от стандарта, по който са израснали повечето кралски деца. Тя иска те да са по-близо до реалният живот на хората. Води ги в закусвални, приюти за бездомници и дори в отделения на хора болни от СПИН.

Сираче

Принц Хари изразява съмнение относно официалната версия за това как майка му - принцеса Даяна, е загинала в автомобилна катастрофа.

"Има много неща, които не са обяснени", каза той в интервю за ITV, посветено на мемоарната му книга. След смъртта на майка си през 1997 г. е преживял "посттравматичен стрес" и трудно е приел смъртта й, казва той. Говори за желанието си да възстанови връзката със семейството си, но обвини британската преса, че е създала "изкуствен конфликт".

Хари говори за емоционалното въздействие на смъртта на майка си и в книгата си описва завръщането си на мястото на автомобилната катастрофа в Париж.

Той казва: "Винаги съм си представял, че тунелът е някакъв коварен проход, който е опасен по своята същност, но той беше просто един кратък, обикновен тунел без излишни подробности. Нямаше причина някой някога да умре в него".

В друго интервю разкрива, че е плакал само веднъж след смъртта на принцеса Даяна. В момента, когато ковчегът й „всъщност е потънал в земята“.

По-късно принцът се обръща към експериментални лекарства, за да се справи с огромната травма. Твърди, че никой в семейството му не е опитал да се бори адекватно с травмата, останала в него и брат му.

Когато губи майка си, Хари е самo на 12 г. След шока той дълго време не може да заплаче. Нарочно гледа стари видеоклипове с нея, за да излее чувствата си, но безуспешно. Накрая се обръща към алкохола, а впоследствие към терапията и експериментални лекарства.

По това време с брат си Уилям призовават баща си да не се жени за Камила Паркър Боулс, сегашната кралица консорт, защото очакват, че тя ще бъде зла мащеха.

Принц

Хари става херцог на Съсекс преди сватбата си с американската актриса Меган Маркъл. Те имат две деца, Арчи и Лилибет Маунтбатън-Уиндзор. През януари 2020 г. двойката се оттегли като старши членове на кралското семейство и се премести в родната на херцогинята Южна Калифорния. През октомври 2020 г. те стартираха Archewell Inc., американска обществена организация, която се фокусира върху нестопански дейности и творчески медийни начинания. Заедно със съпругата си Хари дава интервю на Опра Уинфри през март 2021 г. Той и съпругата му заснеха и документалната поредица „Хари и Мегън“ през 2022 г.

Когато започва разривът с кралското семейство, никой не предполага, че нещата ще стигнат толкова дълбоко и толкова далеч. Той заявява, че публичното достояние на разрива със семейството си е предприел, за да се опита да помогне на монархията и да промени медиите. Той е част от фамилия, в която проблемите се решават с мълчание, по неговите собствени думи. Принцът обвинява Уилям и Кейт и за скандала с нацистката униформа, която облича през 2005 г. за парти с костюми. Случаят придобива световна скандална слава и впоследствие е описан и в мемоарите на принца.

Низвергнат

При смъртта на прочутата му баба, кралица Елизабет Втора, той отново е низвергнат. Хари получава забрана да носи своята военна униформа. Като възпитаник на кралската армия той трябваше да носи униформата си на всички важни събития, включително сватбата си през 2018 година. На 19 септември 2022 г. обаче нещата ще се променят. Според запознати причината за забраната е, че Хари вече не е работещ член на кралското семейство и затова няма право да носи униформата на нито едно от петте официални събития преди погребението на монарха, включително и на самата тъжна церемония в Уестминстърското абатство.

Експлозивните мемоари на Хари, озаглавени с многозначителното Spare (Резервен), с изобличаващите твърдения за токсични отношения не само вътре в разяжданото от противоречия семейство, но и между монархията и пресата, биха могли да ускорят темпото на промяната, която вече е в ход в дома Уиндзор след смъртта на кралица Елизабет II.

Далеч от единството, което се представя публично, кралското семейство и техният персонал са изобразени като хитри съперници, готови да си забият нож в гърба, за да накарат себе си или своите шефове да изглеждат по-добре в очите на обществото. Дворецът, който Хари описва, прилича на съвременна версия на двора на крал Хенри VIII, където придворните се бореха за благоволението на монарха и някои загубиха главите си.

„Мисля, че трябва да има някакъв вид нулиране и трябва да помислим внимателно какво представлява монархията, каква роля играе в обществото“, казва Ед Оуенс, британски кралски историк, цитиран от АП, и промяната може да е съвсем близо. Вероятно може да е започнала дори благодарение на Резервния принц Хари.