Е сента се смята за сезона на паламуда, а октомври е месецът на тази риба, макар тя да се готви и през останалата част от годината, особено в по-студените дни. Паламудът е от семейството на скумрията, но е по-голям от нея. Живее в северните части на Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. Край българските брегове идва от Мраморно море и Бяло море напролет, хвърля хайвера и наесен се връща затлъстял, когато е сезонът му за улов. Паламудът съдържа множество полезни за организма съставки. В него се намират в полезни количества витамини А, D, В1, В2, В6, В12. Съдържа особено ценните омега-6 и омега-3 мастни киселини.
От древността са го ловели и приготвяли. Даже има сведения как в Аполония, сегашният Созопол, са хващали паламуд и скумрия, сушели са ги или мариновали и изпращали в Гърция. Черноморският паламуд се е смятал за най-вкусния. Част от улова е оставал за прехрана на аполонците. Ето няколко кулинарни идеи от az-gotvia.bg и receptite.com.
Пържен
Необходими продукти:
- паламуд
- лимонов сок
- сол
- олио
- брашно
Начин на приготвяне:
Паламудът се почиства, нарязва се на парчета, маринова се с лимоновия сок и сол и се оставя да отлежи десетина минути. Овалва се в брашното и се пържи до тъмнозлатист цвят в предварително сгорещената мазнина. Поднася се с резенче лимон.
С домати на фурна
Необходими продукти:
- 5 паламуда
- 10 домата, средно големи
- сол
Начин на приготвяне:
Паламудите се изчистват и се разрязват на две по дължина. Посоляват се. Отдолу в тавичка се режат домати на кръгчета, върху тях се слагат рибите и отгоре пак кръгчета домати. Тавата се слага във фурната на 180 градуса и се пече.
Черноморски на скара
Необходими продукти:
- 1 черноморски паламуд
- смлян черен пипер
- по-едра морска сол
- соев сос на вкус
- 1 с.л. мека горчица
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 2 с.л. олио
- чесън на прах - на вкус
- лимонов сок - на вкус
Начин на приготвяне:
Мариноваме нарязания паламуд в смлян черен пипер, морска сол, лимонов сок на вкус. Престоява така 15-20 минути. Потапяме рибата в смес от соевия сос, червения пипер и чесън на прах и оставяме за още 15-20 минути, като преобръщаме парчетата, за да поемат по-равномерно от маринатата. Печем на предварително загрята скара, намазана с 3 супени лъжици олио. Преди консумация отцеждаме парчетата риба и сервираме.
С вино и чесън
Необходими продукти:
- 1 паламуд - около 1 кг
- 1 глава чесън
- 50 мл лимонов сок
- 100 мл бяло вино
- 100 мл олио
- черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистената риба се посолява, поръсва се с черен пипер и част от лимоновия сок и се оставя да престои около 20 минути. На дъното на намазана с олио тавичка се пресова чесънът и се разпределя равномерно. Поставя се рибата, която се залива с останалия лимонов сок и олио. Добавя се бялото вино и тавичката се слага в предварително загрята на около 200 градуса фурна. Пече се около 20 минути - според фурната, до готовност. В края на печенето може да се сложат резенчета лимон върху рибата.
Във фолио
Необходими продукти:
- 1 паламуд - около 2 кг
- 3 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 3 домата
- 1 стрък магданоз
- 1-2 зърна бахар
- 1 дафинов лист
- 100 мл бяло вино
- черен пипер, сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
Почистете паламуда и го разтворете. Овкусете го със сол и черен пипер, сложете дафиновия лист и едро натрошения бахар. Подредете нарязания на филийки чесън, кръгчета лук и домати. Завършете със стръка магданоз и сложете рибата в голяма лист алуминиево фолио. Полейте с малко вино и струйка зехтин. Затворете рибата и намажете със зехтин и отвън. Завийте рибата на стегнат пакет с фолиото. Изпечете паламуда във фолио на скара или във фурна.