0

З емята прегрява с много по-бързи темпове, отколкото се смяташе досега. Според британската метеоролгична служба вече има над 50% вероятност средните температури да скочат с повече от градус и половина през следващите пет години. Основните фактори за по-високата скорост на затопляне са свързани с войната в Украйна, която провокира масирано изгаряне на фосилни горива и отделяне на огромни парникови емисии. Най-непосредственият резултат е свързан с невиждани по раземра си горски пожари в Южна Европа.

Португалия се мъчи с огромни пожари.

 Португалия се мъчи с огромни пожари.

Пожарите

Френските власти бяха принудени да спасяват огромен брой хора от района на голям горски пожар, който бушува край град Бордо, в момент, когато високи температури продължават да мъчат Южна Европа, предаде ДПА. Пожарът в Ла Тест де Бюш се разрасна и застраши местните къмпинги, обявиха местните власти. Над 14 000 души в района вече е трябвало да напуснат домовете и вилите си заради огъня. Пламъците са подклаждани от силни ветрове и изключително сухата почва. Префектурата в югозападния регион Нова Аквитания и Жиронда съобщи, че огънят е изпепелил около 10,5 хектара горски масиви. В операциите по гасене участват над 1200 огнеборци. От обхванатите от огъня райони са били евакуирани общо около 15 000 души - местни жители и туристи. Те са настанени във временни центрове, организирани от местните власти в училища и обществени сгради.

Съседните държави също страдат от пожари, предизвикани от климатичните промени, а температурите достигат до 40 градуса. Съобщения в медиите посочват, че в Испания и Португалия са загинали стотици хора, станали жертви на високите температури, а горските пожари също създават големи проблеми.

Сезонът на пожарите връхлетя части от Европа по-рано от обикновено тази година след необичайно сухата и гореща пролет, която властите приписват на изменението на климата. Португалската държавна телевизия RTP съобщи, че площта, изгорена тази година, вече е надхвърлила общата за 2021 г. Повече от 30 000 хектара земя са били засегнати, повечето през изминалата седмица.

Гръцките власти съобщиха, че горският пожар, който се разпали южно от град Ретимно на остров Крит, е овладян, предаде ДПА. Евакуирани бяха шест села. Министерството за климатичните промени и гражданската защита отново предупреди за много висок риск от горски пожари в пет региона на страната. Предупреждението е от четвърта степен от общо пет и касае региона на Атика, където се намира столицата Атина, както и островите Евбея, Крит, Хиос и Самос. Властите призоваха хората да не палят огън на открито в никакъв случай.

Испания, Хърватия и Унгария също се борят с горски пожари тази седмица, както и Калифорния и Мароко.

Сушата и високите температури пресушават реките.

 Сушата и високите температури пресушават реките.

Жега

Много европейски страни са изправени пред изключителни горещини този месец, които също се дължат на изменението на климата. Португалските власти съобщиха, че в северния град Пиняо е регистриран национален рекорд от 47 градуса по Целзий. Британската метеорологична агенция издаде първото си предупреждение за опасност от най-високата „червена“ степен за екстремни горещини, която влезе в сила в цяла Англия, където температурите може за пръв път да стигнат 40 градуса.

ЕС призова страните членки да се подготвят за борба с пожари това лято, когато се очакват екстремни метеорологични явления, които според учени са предизвикани от климатичните промени.

Екстремните горещини продължават и в Испания, където причиниха смъртта на близо 240 души, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ. По нейна информация Министерството на здравеопазването на страната е изчислило, че от 10 до 14 юли включително вследствие на изключително високите температури са починали 237 човека. Испанската метеорологична служба повиши нивото на опасност заради метеорологичните условия в повечето региони до ниво "жълто" (опасно) и "оранжево" (много опасно). В отделни провинции нивото на опасност е повишено до най-високото - "червено" (изключително опасно). Очаква се, че температурата на въздуха може да достигне до почти 45 градуса по Целзий.

Разхлаждане

Предвид все по-честите горещи вълни парижките власти искат да разширят своята мрежа на "градско разхлаждане", която поддържа подходяща температура на забележителностите, като се използва водата на река Сена. Така се избягват индивидуални охлаждащи устройства, които използват електричество и произвеждат парникови газове, пише Франс прес.

От 20 години насам под краката на парижани има близо 89 км тръби, по които преминава с вода с температура 4 градуса. Ниската температура на водата поддържа и лятната температура на емблематичните обекти на френската столица като Лувъра и парламента. Париж има амбицията да развие "най-голямата в света мрежа за разхлаждане" до 2040 г. За целта е подписан 20-годишен договор с енергийната група "Анжи" и столичната компания за градски транспорт, които притежават съвместно предприятието "Парижка свежест".

"През 2042 г. ще бъдат обслужвани всички квартали на Париж", заяви Дан Лер, помощник на парижкия кмет, който отговаря за водните ресурси.

Кристоф Ладораде, търговски директор в "Анжи", предлага на кметството да се придържа към "разлика от 5 до 8 градуса между външната и вътрешната температура", което водната мрежа позволява. В бъдеще се очаква тя да обхване всички парижки болници, някои училища и спирки на метрото. Охладителната станция "Канада" е на десния бряг на Сена, близо до Моста на инвалидите. Помпите и мрежата от тръби се намират на 40 м дълбочина. На едно от четирите нива на тази станция, влязла в експлоатация през 2008 г., водата на Сена се филтрира, а след това навлиза в други тръби, където една стена я разделя от затворения цикъл на охлаждането. На долното ниво помпа поставя под налягане хладилен агрегат, за да охлади водата и да я вкара в подземните тръби и да започне циркулацията й. Системата работи през цялата година, тъй като универсалните магазини и музеите трябва да поддържат помещенията си хладни и да следят влажността на околната среда. През зимата тя използва "безплатно охлаждане", като водата на Сена влиза директно в контакт с водата от мрежата.

Един мегаватчас охлаждане струва 137 евро. Това е доста скъпо, но доста по-добро за околната среда е охлаждането с индивидуални инсталации, подчертава Рейделе. След като се стопли, водата се връща в Сена. Малката разлика с околната температура не влияе на фауната и флората на реката.

Огнената стихия унищожава и френските гори.

 Огнената стихия унищожава и френските гори.