0

О тстраняват от длъжност 57- годишния служител на ГДБОП Георги Караколев, който бе обвинен в шпионаж в полза на Русия. Това разкриха пред „Телеграф“ запознати със случая.

Дългогодишният кадър на антимафиотите бе задържан след разработка на ДАНС. Служителят е бил следен от средата на миналата година. Според разследването той е предоставял чувствителна информация на службите в Русия. Документите, които е предоставял, касаят както родните, така и чужди агенции и партньорски служби, обявиха от прокуратурата. Оттам поясниха още, че той не е предавал документите срещу парично възнаграждение. Въпросите предавал ли е секретни документи на представител на посолството у нас или директно е пращал тайните на чуждата държава, останаха без отговор.

Опит

Караколев е дългогодишен служител в системата на МВР. Кариерата му започва през далечната 1993 г. Преминал е през различни структури, включително и през НСС, а от 2015 г. е в отдел „Международно сътрудничество и проекти“ в ГДБОП. Бил е на мисия в Косово през 2001- 2002 г. Той е бил многократно награждаван, последно през 2022 г. с парична награда от директора на ГДБОП, но е бил и наказван назад във времето с „мъмрене“ и „порицание“. В отдела „Международно сътрудничество и проекти“ в ГДБОП, където работи последно, не се е занимавал пряко с оперативни разработки, съобщиха от разследването.

СРС

След получаването на оперативна информация в ДАНС, че служител на ГДБОП донася на руските служби, родното разследване започва да следи комуникацията му. Докато го разработват, в контакт с него влиза и служител на ДАНС. От прокуратурата обясниха, че разпитват въпросния представител на родното ФБР като свидетел. Той ще бъде качен и на полиграф. Засега обаче разследващите нямат данни този служител на ДАНС да е изнасял документи на чуждо разузнаване. Предстои да се прецени в какво процесуално качество ще е той. Разследващите са претърсили адресите на Караколев. Той сам посочил къде се намират електронните носители с чувствителна информация. След поредния случай на шпионство в родни институции от ГДБОП се зарекоха, че ще вземат допълнителни мерки за защита на системите си, така че да няма течове. По делото предстоят да бъдат направени съдебно-технически и компютърни експертизи. Предстои да се провери и всеки един изнесен документ с какъв статут е. Тъй като някои документи идват от партньорски на България служби и агенции, предстои да се провери какъв е техният статут. За целта ще бъдат пратени молби за правна помощ до различни държави. Ще бъдат подготвени и изпратени и европейски молби за разследване. В четвъртък СГП поиска от съда да наложи най- тежката мярка за неотклонение на Караколев. Заседанието беше закрито, защото имало секретна информация в папките по делото. Магистратите пуснаха антимафиота под домашен арест.

Разследвания за къртици в МО и ДАНС се точат с години

Две са висящите дела в Софийската градска прокуратура за шпионаж. По едното обвиняем е служител на МО, а по другото - на ДАНС. Въпросните дела са наследени от закритата вече Специализирана прокуратура. Преди закриването на структурите на столичната ул. „Черковна“ шпионският наратив в реализациите на спецпрокуратурата бяха чести. Покрай шпионските скандали от страната бяха изгонени и 10-ина руски дипломати. От СГП обясниха, че по въпросните две дела разследването продължавало. По едно от тях се чакали 17 компютърно- технически експертизи, тъй като били иззети голям брой електронни устройства, които трябвало да се изследват. Става въпрос за дела, образувани преди повече от две години. Едно-единствено дело, което обаче е за подготовка за шпионаж, е в съдебна фаза. Подсъдим по него е председателят на Сдружение „Русофили“ Николай Малинов, който е награждаван с държавно отличие лично от руския президент Владимир Путин. Той обаче не е бил служител на наше силово ведомство или служба.