0

П рез следващите седем дни, а и чак до Димитровден, се очертава времето да е относително сухо и да изпратим октомври с доста поднормени валежи.

Това прогнозира пред „Телеграф“ климатологът Георги Рачев.

„За някои хора е радостно, че ще бъде сухо и няма да вали. За тези, които се заминават с агробизнес обаче, ще бъде лошо, защото нямаме съществени валежи вече 20-и ден. Месечната норма на валежите единствено в Западна България е едва около 25%. А на изток валежите са съвсем символични. Това пречи на всички есенни култури, които се сеят. А това са ни парите за следващата година“, коментира Рачев.

„Въпреки че месечната прогноза беше за наднормални валежи, така както върви октомври ще си отиде с много поднормени валежи“, заключи той. По думите му през настоящата седмица не са изключени във високите котловинни полета на Югозападна България да паднат слани, по-специално в сряда сутрин. В този период на годината обаче това е съвсем нормално.

Обработка

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури над климатичните норми, прогнозират и от секция „Агрометеорология“ при НИМХ. Падналите валежи през първото и началото на второто десетдневие на октомври в по-голямата част от страната, с изключение на места в Западна България и Дунавската равнина, бяха без стопанско значение. В част от южните и югоизточните райони са регистрирани количества под 5-6 l/m² и дефицит на влага в горните почвени слоеве. В тези райони през следващия период се очаква задълбочаване дефицита на почвена влага и влошаване на условията за провеждане на предстоящите предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване със зимни житни култури. Следващият период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на пшеницата в Южна България.

Вредители

През периода при засетите в началото на октомври посеви с пшеница, ечемик и рапица на места в Дунавската равнина и в североизточните райони (Новачене, Русе, Търговище) ще се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване (1-2 лист). В началните фази от вегетацията на зимните житни култури посевите трябва да се обследват за наличие на вредители – полска полевка, житни мухи, житен бегач, а посевите с рапица - за рапична стъблена бълха, рапичната листна оса и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ) да се извърши навременно третиране (ПИВ за обикновената полевка е 2 броя активни колонии на декар, за обикновения житен бегач - 3 бр. ларви m²). До края на второто десетдневие на октомври условията ще бъдат подходящи за приключване на гроздобера и освобождаване на площите от късните окопни култури.