0

Т урция е дом на безкрайно много красиви кътчета, непознати за голяма част от нас. 

В южната ни съседка се преплитат изкуство и мода, съчетавайки традиционното и модерното. Всяка година страната привлича посетители от цял свят с оживената си пазарна и развлекателна индустрия, като само за миналата година гостите й са над 30 млн. души. Турция предлага незабравими преживявания, уникални вкусове и магически пейзажи, а сред перлите в короната й са градчетата Токат, Чорум и Амасия, които можете да посетите заедно или поотделно. Със сигурност обаче ще се влюбите в тях.

Първа спирка 

Първата ни спирка е Токат, който се намира в Черноморския регион. Домакин на много цивилизации, Токат привлича вниманието с историческото си наследство. Тръгваме от летище София с едночасов полет до Истанбул, след което се прекачваме до Токат. Полетът е лек, трае около час и половина, а гледките, които се откриват от високо, спират дъха ни.

Токат

 Токат
Авторът

В града има няколко по-големи хотела, които отговарят на своите 5 звезди. Настаняваме се в нашия хотел и веднага отиваме в центъра на града, за да разберем повече за историята на Токат и бита на хората там.

Токат се счита за едно от първите селища на човечеството. Градът е богат на туристически атракции. Замъкът Токат в центъра на града и замъците Зиле, Никсар и Турхал в неговите квартали се посещават от местни и чуждестранни туристи.

Имението Латифоглу, построено през 18-и век в османски бароков стил, часовниковата кула на града, построена в чест на 25-ата годишнина от възкачването на трона на Абдулхамид II, и ислямското религиозно училище, построено през 13-и век, се намират в центъра на града. Именно в района на Токат Гай Юлий Цезар изрича думите: Veni, vidi, vici („Дойдох, видях, победих“).

В подножието на планината можете да посетите и джамията Ulu - една от джамиите, запазили своята оригиналност. Тя е уникална по отношение на своите декорации и архитектурна интелигентност. Кулинарната култура на Токат, където се срещат както черноморският, така и континенталният климат и който е домакин на различни култури, е изключително интересна.

Освен зеленчуковите, много известни са и месните ястия като така известния Токат кебап, в чиято основа са месото и патладжани. Такъв пробвахме в един от най-знаковите ресторанти в града Пирхан, където препоръчвам да отидете, ако искате да се потопите не само в гастрономията на града, но и да усетите духа му и старите му занаяти и обичаи. 

Втора спирка

След като разгледахме Токат и посетихме езерото Каз, откъде всяка пролет и есен преминават десетки хиляди прелетни птици, се насочихме към Чорум – столицата на леблебията. Градът е бил люлка на много цивилизации в продължение на хиляди години поред. На 45 км от него се намира Аладжахаюк – важен културен и религиозен център на изкуството през старата бронзова епоха и хетската епоха.

В района на Чорум се намира и Хатуша - столицата на хетите, за които са открити културни данни от преди седем хиляди години и които са създали първата организирана държава в Анадола. Разходката из старинното селище е удоволствие за сетивата – от него се разкриват невероятни гледки. Ако е много слънчево, си вземете слънцезащитен крем и слагайте шапка. Хатуша е  в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Красотите около Хатуша

 Красотите около Хатуша
Авторът

Според хетски писмени източници Хатуша става столица на хетите, когато Хатусили I идва на власт (1665-1640 г. пр.н.е.). Известно е, че повечето от сградите, които са останали от града и могат да бъдат проследени, са от 13 век пр.н.е. Разкрити са руини на голям дворец с дворове, заобиколени от мачтови тунели, резиденции, складови сгради и голяма приемна.

С падането на Хетската империя малко след 1200 г. пр.н.е., анадолската бронзова епоха също завършва. Заселването в Хатуша продължава и през персийския период, има следи от селища и укрепления, принадлежащи към елинистическия период, Галати, Рим и Византия.

Хатуша е дом на мегалитни камъни, сфинкси, лъвове и мистериозен зелен камък, за който се смята, че има извънземен произход и е силен енергиен център, камъкът е изгладен перфектно, а на места е почти като огледало.
Един от символите на Чорум е леблебията. Тя се приготвя на дървен огън и се изнася в цяла Турция. Може да се намери във всякакви вкусове – със сол, захарни пръчици, мед, шоколад и т.н.

Трета спирка

След Чорум се отправяме на пътешествие в Амасия, намираща се в южната част на планината Чаник и е известна не само с вкусните си ябълки, но и с 8500-годишната си история.

Градът е дом на планината Харшена и скалните гробници на понтийските царе, която е включена в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно наследство, замъка и музеите на Амасия, комплекса на султан Баязид II, двореца на момичетата, Ялъбуювите Къщи, които се простират от двете страни на Зелената река и традиционните улици.

Гробниците в Амасия

 Гробниците в Амасия
Авторът

Музеят на Амасия съдържа много артефакти от късния неолит, ранния халколит и бронзовата епоха, хетския, урартския, фригийския, скитско-кмерския, персийския, понтийския, римския, византийския, селджукския и османски период.

Амасия не е голям град, но е изключително живописен. Разходка по малките улички на стария град може да ви разкрие приятни емоции. Сред сергиите можете да намерите различни ръчно изработени сувенири и магнити, разбира се, голяма част от тях във формата на ябълка. Именно определен сорт ябълка се свързва с града.

Известна още като „мускатна ябълка“, този плод е изключително ароматен и сладък, обагрен в два цвята – червен и зелен. В града има много магазини, в които се продава злато, на цени по-ниски от тези в България. Освен красиво изрисуваните джамии, голям интерес за туристите представляват и турските бани. В града не е скъпо, можете да пиете традиционен чай или кафе заедно с традиционен сладкиш за около само 5 лв. 

Типичен магазин за сладки изкушения

 Типичен магазин за сладки изкушения
Авторът

Пещерата Балика е на 3,4 милиона години

На 23 км югозападно от центъра на Токат се намира друго природно чудо – пещерата Балика, чиято възраст се определя на 3,4 милиона години. Тя е обект на природното наследство, включен в Предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО през 2019 г. 

Входът на пещерата се намира на 1085 метра надморска височина. Там се предлагат разхладителни напитки и чай, а цената на билета е около 2 лв. Пешеходната част, която може да обиколите вътре, е около 94 м, а цялата й дължина е 680 м. Пещерата се състои от две основни галерии, оформени от сеизмични движения и периода на карстификация, както и множество галерии и система от сводове.

Пещерата е дълга 680 м.

 Пещерата е дълга 680 м.
Авторът

Тя е образувана в три различни периода и има пет етажа. Първата галерия се състои от 3 основни зали, свързани поред.

Голямата зала на сталактитите, Залата на вкаменелостите и Залата на прилепите. Калната зала, която може да бъде достъпна от Голямата зала на сталактитите през вертикален проход, също се намира в Първата галерия.

Подовете на капковите басейни са покрити с пещерни перли. Сталактитите и сталагмитите са достигнали огромни размери в Голямата зала на сталактитите; те са с височина 18 метра и диаметър 8 метра.

Най-важната характеристика на пещерата е, че в нея има образувания с формата на кромид лук, наречени „лукови сталактити”.