0

В началото на тази седмица Светият Синод определи новата листа от епископи, които ще се борят на митрополитските избори в Сливен. От десетте владици от старата листа останаха само шест. Това са епископите: Величкият Сионий (игумен на Троянския и Бачковския манастир), Знеполският Арсений (викарий на Пловдивския митрополит Николай), Мелнишкият Герасим (главен секретар на Св. Синод), Браницкият Пахомий (Ректор на Софийската духовна семинария), Главиницкият Макарий (викарий на Русенския митрополит Наум), Велбъждският Исаак (втори викарен епископ на Софийския митрополит).

От участието в подновените епархийски избори на 19 май отпадна Агатополският епископ Йеротей – викарий на покойния дядо Йоаникий и победител в касирания заради манипулации първи тур (на 18 февруари). Как се стигна до тази листа и какво показа дотук ревизията на Сливенска епархия – една от богатите у нас с имоти и по Черноморието, попитахме Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След кончината на дядо Йоаникий той бе назначен от Св. Синод за временен наместник на овдовялата епархия със задачата не само да преведе тежките избори там, но и да й направи ревизия.

- Ваше Високопреосвещенство, как се стигна до тази листа от епископи с право да участват в изборите за нов сливенски митрополит и с какви мотиви бе редуцирана старата?

- Мотивацията бе съгласно решенията на Св. Синод. Реално ние гласувахме за всеки един човек поотделно и съответно това, което виждате, е резултатът според мнозинството, което се е получило за дадената кандидатура. Листата е добра, аз не виждам някакви поводи за притеснения.

- Да, но фаворитът на местното духовенство и миряни, епископ Йеротей, не намери място в новата листа. Вие вече сте доста посветен в делата на Сливенската митрополия, тъй като извършвате ревизия, чувате и различните гласове „про“ и „анти“ този епископ, та в този смисъл кое наклони везните в Синода за изваждането му от изборите?

- Факт е наистина, че има доста разслоение сред хората – има такива, които подкрепят епископа, има и такива „против“. В крайна сметка има и направени вече ревизии, а има и още да се правят, защото не от всички проверки резултатът идва толкова бързо. Все пак там, където имаме готово нещо, то бе огласено.

- След този развой Йеротей продължава ли да си е епископ?

- Не би следвало тук да се слага нещо много тежко или трагично. Той си остава епископ на Българската православна църква. От друга страна, решението на Св. Синод е това, което е! Просто той ще изчака да мине изборът и вече новият митрополит в Сливен ще прецени как да постъпи.

- Името на Йеротей бе забъркано в някакви имотни скандали около Поморийския манастир, които той опроверга в качеството си на игумен. В опит да изчистят кардинално името му местни свещеници предоставиха и справки от съда. Какъв е вашият коментар по казуса?

- В края на краищата каквото и да се говори трябва да има доказателства. Ние в Синода сме видели някои неща и въз основа на експертно мнение сме взели решение. Аз не искам сега никого да упреквам или обвинявам. Както вече казах, имаше мнозинство при гласуването и взимането на нашите решения. Много пъти сме казвали, че в Св. Синод всеки може да влезе с различно мнение, но да излезе с едно-единствено, което е общото.

- Има ли нещо в тази ревизия, която вече сте наченал, да сочи в ущърб участието на епископ Йеротей в изборите?

- Не искам да коментирам това в детайли. Действително има факти, които аз съм изложил във времето, където трябва и пред когото трябва. Ще кажа само, че ние пазим авторитета на всеки човек – затова не ми се ще да влизам в детайли. Новият митрополит вече, като влезе, ще си получи всички документи – ще стане приемане-предаване, нищо няма да му скрия , което съм видял и установил.

- Преди около месец в наш разговор споделихте, че Сливенска епархия е с доста проблеми. Вие на какво се натъквате на място?

- Тепърва има неща, които ще се видят, за да мога да кажа с конкретика. Но, от друга страна, тези неща, каквито и да са те, са вътрешни и не бих желал сега преди изборите да се коментират. Те са в мярката на вътрешните църковни дела, а после всеки съгласно своето звание ще взима конкретните мерки.

- Разбирам, а на някакви по-крупни злоупотреби натъкнахте ли се?

- Ще кажа само, че има неща, които са смущаващи, меко казано. В крайна сметка Св. Синод ми е възложил и каквото мога дотук направих, а което не успях, ще бъде свършено. В крайна сметка имаме много ясен хоризонт до 19 май, когато започва епархийският избор. Бог да помага на всеки да прояви своята отговорност. Епархийските избиратели да дойдат, да гласуват и вече оттам нататък да се приключи с този нелек въпрос, който се оказа, че действително разбуни доста духове. Лошо става, че сега някои хора се опитват да налагат своето ужасяващо мнение над Светия Синод. Този момент няма да се получи. Светият Синод е управлението на светата ни Църква и той като вземе едно решение, ще се изпълнява. На когото не му отърва, да си носи последствията за безобразията, които върши.

- Споменахте епархийските избиратели. Ще бъде ли ревизиран списъкът от местни духовници и миряни – тези, които с гласовете си на 19 май ще изберат двама от шестимата епископи, от които финално вече на 26 май Синодът ще определи новия сливенски митрополит?

- Не, списъкът няма да се променя. 42-мата епархийски избиратели си остават същите.

Плашат с нова великденска акция

В декларация до Светия Синод от бургаското сдружение "Православен зов" заплашиха вчера, че заради изваждането от изборите на любимия на местните хора епископ Йеротей може да има нова великденска акция като тази от 1860 г. - кулминация на борбите за църковна независимост през XIX век.

От организацията питат какво е наложило сега да бъдат отстранени от листата четиримата владици, определени като достоизбираеми допреди само два месеца: Агатополският Йеротей (станал първи на касираните избори с 26 гласа), Константийският Михаил (избран като втория с 22 гласа), Белоградчишкият Поликарп и Смоленският Висарион.

От „Православен зов“ припомниха, че и епископ Йоан е избран за Варненски митрополит по аналогичен начин след касирани избори през 2013 година, но тогава никой от участниците не е бил лишен от шанс да участва наново.

От сдружението заподозряха още, че причината вероятно са интереси, свързани с апетитните църковни имоти на епархията по Черноморието и в Странджа.

Ден по-рано Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний обаче обясни, че това е нова епископска листа, а четиримата владици не попадат в нея, тъй като при гласуването в Синода е счетено, че нямат необходимия административен опит. Архиереят конкретизира, че Йеротей е трябвало публично да се разграничи от тръгналите протести, което той не е направил, а е стоял безучастно.