0

М адридската катедрала е един от символите на испанската столица. Тя носи името на Светата Дева от Алмудена, която е смятана за покровителка на Мадрид. Намира се в центъра, точно срещу кралския дворец. Белите й кули, детайлно украсени с фигури на ангели и светци, отдалеч привличат погледа. Вътре обаче е решено да не се палят свещи, вероятно за да не се окадя интериорът или да не стават пожари. Има обособена зала за свещи, чиято функция се изпълнява от електрически лампички. Те са затворени под стъкло, отстрани има процеп и при пускане на монета от 20 евроцента електрическата свещ се пали и стои така няколко минутки. След това изгасва до идването на друг поклонник.

Планове

През 1561 г. крал Фелипе II премества столицата на Испания от Толедo в Мадрид - тогава малко градче, но седалището на испанската църква останало в Толедо. Така се стигнало до абсурдната за католическа страна като Испания ситуация столицата й да няма катедрала. Разбира се, веднага били обсъдени няколко плана за построяването на такава, посветена на Девата от Алмудена. Но строителство така и не започва, тъй като имперските амбиции на Испания поглъщали всички средства в онези години за походи и въоръжение.

Благословия

Това положение продължило чак до 1879 г., когато на мястото на джамия (разрушена при превземането на Мадрид от Алфонсо VI през 1085) започнало изграждането на катедралата „Алмудена“. За архитект е избран Франсиско де Кубас. Строителството спира по време на Испанската гражданска война и е възобновено едва през 1950 г. Завършена е окончателно през 1993 г., което я прави най-новата катедрала в Западна Европа. Осветена от Йоан-Павел II, тя става и първата в Испания, осветена от папа.

На 22 май 2004 г. тук се е състояла венчавката на днeшния крал Фелипе VI, тогава принц на Астурия, и Летисия Ортис.

Стил

Храмът е дълъг 104 м и широк 76 м. Централният купол е с диаметър 20 м, височината му е 32 м.

Екстериорът й е синтез на неокласицизъм с модернистични елементи, за да бъде в хармония със сградата на кралския дворец отсреща, който също е в този архитектурен стил.

Светлият интериор е базиран в неоготическия стил. Таванът и витражите са украсени с ярки цветове и прави линии за разлика от класическия стил. Огромният пищен олтар със статуя на Дева Мария, държаща в ръцете си Младенеца, предизвиква възхищение у посетителите.

Голям позлатен орган се издига между две украсени с витражи колони. Високите тавани са изящно изрисувани с разнообразни и неповтарящи се един с друг цветни елементи. На витражите се изобразяват сцени от Библията, лица на светци, ангели и цветя.

Икона от XVI век бди над храма

Към катедралата има и просторна крипта. В стените и пода й са погребани едни от най-изтъкнатите испански семейства, а центърът на криптата е обособен за поклонения. На един от по-малките куполи на криптата е иконата на света Алмудена от XVI век.

Името Алмудена е с арабски произход al mudayna и означава „замъкът“. Легендата гласи, че през XVIII век, когато маврите нахлули в крепостта, където сега се намира Мадрид, хората скрили изображение на Богородица в градските стени. Eдва когато градът е бил възстановен през XV век, стената се срутила, за да разкрие присъствието на Божията майка отново.

Катедралата има и музей с 12 зали.