0

Б ългарският лекарски съюз се бори за 25% ръст на клиничните пътеки у нас. Такова увеличение съсловната организация предлага не само в болничната, но и в доболничната помощ. От гилдията искат например джипито да получава повече пари при профилактичните прегледи и имунизации на децата до 18 години, както и за посещение на новородено до 14 дни след изписването му от болницата. До момента личните лекари получават 25 лева за прегледа на малчуганите, а искането за тази година е цената да се вдигне с 6 лева. За домашното посещение след раждането лекарите искат да получават 18 лева и 50 ст., а не както досега 15 лева.

Преговори

В момента вървят преговори с Националната здравноосигурителна каса за подписване на анекс, който трябва да включва нови цени и обеми на всички клинични пътеки, съобразени с бюджета на НЗОК за 2024 година. Обсъждането на условията в анекса на рамковия договор ще стане на извънреден събор на организацията в средата на февруари.
„Трябва да има повишаване на цените, а не с новите пари да заплащаме нови и нови дейности“, заяви пред Nova News председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.


Освен повече пари за клиничните пътеки от БЛС предлагат и еднодневна хоспитализация на пациенти с цел по-ефективно използване на средствата за болнично лечение. При 80% от пациентите необходимите изследвания могат да бъдат направени в рамките на един ден, сочат изчисленията на БЛС.

Криза

Съсловната организация обръща внимание и на огромната кадрова криза в България. „След пет години повече от 30% от лекарите ще бъдат на възраст над 70 години“, каза председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров в ефира на „Твоят ден“ по Nova News.
„В момента и през следващите години ще гасим пожари - кадровата криза, неравномерното разпределение на специалисти в страната, възрастта на медиците. Трябва да осъзнаем, че това, което правим сега, е опит да предотвратим катастрофа след 5-6 години“, уточни още той. Към момента половината от общопрактикуващите лекари са над 60-годишни.
В големите болници в София, Пловдив, Варна и Бургас има подмладяване на кадрите, но в другите региони - и в болниците, и в медицинските центрове, това не е така. Липсват и достатъчно медицински сестри, припомни още той.

Грипът надви COVID-19

Грипът надви COVID-19, сочат изследванията на Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ за втората седмица на януари. От изследваните 356 клинични проби 74 са за грип и само 24 са положителни за коронавирус. Доказани са 69 случая на инфекция с грипен вирус тип AH1N1 и H3N2 и 5 с грипен вирус тип B.
183 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 години са изследвани също за осем сезонни респираторни вируса. Най-много деца са били с аденовируси, следвани от тези с респираторно-синцитиален вирус. Сред децата още върлуват риновируси и бокавируси.
Значително увеличение на скарлатина отчитат данните. 263 случая на бактериалната инфекция са регистрирани само за седмица у нас. Това са 175 повече болни спрямо миналата. От началото на годината в страната са регистрирани 351 случая.