0

Предстоят ни все по-топли дни и високи температури, а те предразполагат към разширени вени. Заболяването е едно от социално значимите у нас и подценяването му може сериозно да влоши качеството ни на живот. За какво да внимаваме, как да се грижим за вените си и от какво зависи тяхното здраве ни казва съдовият хирург на УМБАЛ „Св. Екатерина“ д-р Мартин Александров.

Всеки трети българин страда от проблеми с вените. Най-податливи на заболяването са хората, които стоят дълго време изправени, като хирурзи, стоматолози, фризьори, сервитьори, продавачи, лектори, учители, готвачи. Изправеният стоеж за дълги периоди от време причинява повишаване на интравенозното налягане в краката. Според проучване рискът от развитие на разширени вени е по-голям при жените, отколкото при мъжете. Д-р Александров посочи, че основни фактори за проблеми с вените са обездвижването и наднорменото тегло. Той коментира, че първите сигнали за проблем са: тежест, умора и неспокойни крака, мравучкане и изтръпване, болка, крампи, като в някои случаи има и отоци. От думите му стана ясно, че заболяването има 6 стадия. „Нулевият има симптоми, но външно не си личат. Последният е с оформяне на варикозни язви, които трудно зарастват и трудно се лекуват. До ампутация по-скоро не могат да доведат, но са доста скъпи за лечение и са голям медикосоциален проблем, тъй като намаляват качеството и работоспособността на човек“, обяснява той и добавя, че тежките форми на заболяването намаляват заради повишаващата се здравна култура на българите.

Рискове

Нарушенията на венозния оток в долните крайници провокира развитието на тромбози и тромбофлебит, когато се образуват кръвни съсиреци в повърхностните и дълбоките вени. Това може да доведе до откъсване на кръвен съсирек, който може да се придвижи заедно с кръвния поток към някой орган и да причини инфаркт, инсулт или белодробна емболия. Хирургът препоръча, когато меките вени се втвърдят, а това е съпътствано с възпаление, зачервяване и болка, да се посети съдов хирург или ангиолог, който да назначи терапия. Също така препоръчва да се направи доплер при съмнение за разширени вени.

Лечението на заболяването е строго индивидуално

Лечението на заболяването е строго индивидуално, то се преценява от лекуващия лекар, както и от пациента. Криолазерната криосклеротерапия е нов метод, който обаче е по-подходящ при първия стадий. Повечето операции са безкръвни и са ендовенозни, посочва хирургът. По думите му подходите най-общо са два – оперативен или медикаментозно лечение. „При оперативното лечение има различни техники, които се прилагат. Изборът кой вариант да се избере се основава на много фактори, както и на общото състояние на пациента и предразположеността му към оперативно лечение. Консервативното лечение също е ефективно“, коментира съдовият хирург. Той уточнява, че там се прилага медикаментозна терапия, еластична компресия, промяна в хигиенно-диетичния режим. Д-р Александров заяви, че не е изключено при операция след известно време пак да се наложи нова, тъй като различните подходи крият опасност от рецидиви. „След операция и лечение пак се прилага компресивна терапия, денатомити. Пациентът трябва да спазва режим, да намали килограмите, ако е с наднормено тегло, да наблегне на физическата активност“, обяснява хирургът. Специалистът посочва, че има определени упражнения, които подобряват венозния кръвоток и това се постига с повдигането на краката, при легнало положение, при сън. Според него това може да предотврати бъдещи рецидиви.

Съветите на специалиста:

Поддържайте физическа активност, спортувайте;

Хранете се със зеленчуци, плодове, приемайте храни, богати на фибри;

Пийте не по-малко от литър и половина вода дневно;

Избягвайте тютюнопушенето и консумацията на алкохол;

При професионална обремененост да се правят по-чести почивки с повдигане на краката, в легнало положение

Не носете обувки на високи токчета. Препоръчително е да избирате обувки с ток с 3 до 5 см, да се избягват плоски подметки или подметки с прекалено високи подметки;

Прилагане на лек масаж на краката, като започнете от ходилата и продължите в посока към коляното;

Не носете прекалено стегнати дрехи;

Избягвайте прекомерното излагане на топлина – гореща вана, сауна, солариум, горещ душ;

Препоръчително е да носите компресивни чорапи, дори и да нямате видими разширени вени, но стоите дълго време изправени.